PAŞA HER DAKİKAYI DOLU DOLU GEÇİRDİ
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Adana’ya ayak bastığı andan itibaren her dakikasını değerlendirmek isteyen Paşa, ilk gün Orduevi ziyareti ve Ziraat Sergisinde temaslardan sonra Cirit Meydanına geldi. Burası, Yeni İstasyonun cer atölyesi önüne kadar yayılan geniş alandı. Yanında Fahrettin Paşa (Altay) da bulunuyordu. Gösterileri izlerken, bir yandan da Belediye Başkanı Ali Münif Bey’den (Yeğenağa) çeşitli konularda bilgi alıyordu. Neşesi yerindeydi. Oyunlar başladıktan yarım saat kadar sonra, o ana dek belki de ılık güneşin etkisiyle fark edemediği ayak ağrıları şiddetlendi. Alandan ayrılıp Suphi Paşa Konağında dinlenmeye çekildi.
TARIMA İLGİ
Ertesi sabah ovada etraflı bir gezi yapmak üzere yola çıktı. Kış ortasında olunmasına karşın göz alabildiğine yayılan geniş ovadaki alanların yemyeşil olmasına sevindi. Hava da alabildiğine güneşli ve ılıktı. Gezi sırasında Suphi Paşa ile kardeşi Kadri Bey’e ait çiftliğe uğrayarak yine tarımla ilgili sohbette bulundu.
Dönüş yolunda, Memleket Hastanesi personelinden bir grup önünü keserek durdurdu. Başhemşire Paşa’ya büyükçe bir çiçek demetini sunarken, “Hasta evlâtlarınızın ıstırabını dindiren bu çiçekleri lütfen kabul buyurunuz” dedi. Bunun üzerine Gazi Paşa otomobilden inerek hastane binasına girdi. Odaları gezdi ve hastalara geçmiş olsun dileklerini iletti.
SON GÜNÜNDE
19 Ocak gününü de dolu dolu geçirdi Paşa. Önce Ziraat Mektebine uğradı. Burada ikram edilen çayı içtikten sonra, saygı ve bağlılık konuşması yapan öğrenciden sonra şöyle seslendi: “Bana değerli ve yararlı saatler geçirttiğiniz için teşekkür ederim. Bölgenizin iyi bir ziraat memleketi olduğu herkesin malûmudur. Burada ekonomik ve asrî (çağdaş) usullerin uygulandığını gördüğüm için sevinçliyim. Size önereceklerim şunlardır: Çalışmalkarınızı mükâfatlandırmak istiyorsanız zamanlarınızı boş geçirmeyiniz. İyi bir çiftçi, çağdaş ilerlemeyi bilen birer ziraatçi olmalısınız. Bu alanda sağlam adımlarla ilerlemelisiniz.”
OKULLARDA
Öğleden sonrayı okul ziyaretlerine ayıran Mustafa Kemal Paşa önce Erkek Lisesine uğradı. Burada coşku ile karşılandı. Müdür Nurettin Bey’den (Ege) bilgi aldı. 10’uncu sınıfa girdi. Edebiyat dersindeydiler ve öğretmenleri de ünlü Edebiyat Eleştirmeni Nurullah Bey’di (Ataç). Paşa öğrencilere bazı sorular sordu, aldığı cevaplardan mutlu oldu.
Liseden sonra Kız ve Erkek Öğretmen okullarını ziyaret etti. Akşam üstü de Fırka (Parti) binasına gelerek kent hakkında bilgiler aldı. Buradan ayrılırken şu önemli açıklamayı yaptı: “Adana’yı çok iyi buldum. Burada artık irticaın, kara kuvvetin yeri yoktur. Adana’nın temiz ve lekesiz halkı, iyi ile kötüyü seçmekten aciz değildir.”
Gazi Paşa ertesi sabah erken saatlerde Adana’da ayrıldı.
BİTTİ