PAŞA SEL FELÂKETİ ÜZERİNE ADANA’YA İKİ KEZ GELMİŞTİ

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

 

İsmet İnönü Cumhurbaşkanlığı döneminde de Adana’ya karşı sempatisini sürdürdü. Adanalı Milletvekili Kasım Gülek’e, o yılların en önemli bakanlıklarından Nafia Vekâletini (Şimdiki Bayındırlık Bakanlığı) teslim etti. Gülek bu göreve atandığında kabinenin en genç üyesiydi.

ADANA’DAKİ SEL VE İSMET PAŞA

1948 yılı Şubatı, asırlar öncesinden gelen “Sidikli Şubat” tanımını aşıp felâketlere yol açmıştı. Dur-durak bilmeyen şiddetli yağmurlar bir yandan Toros eteklerinin yüksek çığırlardan taşıdığı binlerce ton suyu koşarak Adana’ya doğru harekete geçmişti. 13 Şubat akşamına doğru nehirdeki su seddeleri yer yer yıkarak Yüreğir ve Oba taraflarını göl haline getirmişti. Yağmur bazen yavaşlasa da ara vermeden devam etmekteydi. 14 Şubat’ta nehir seviyesi endişe verici düzeylere geldi. Öğleye doğru hızla yükselmeyi sürdürdü. .

Yetkililer Taşköprü başında nehirdeki düzeyi takip ettirirken, bir yandan da “tahlisiye” yani kurtarma ekiplerini kuruyor, at arabası olanları göreve çağırıyor, fırınlara da un taşıtıyordu. O gün öğleden sonra suyun kudurmaya başladığı görülmekteydi. Ölçüm sonuçları şöyle not edilmişti:

Saat 12:00: 22.89 metre

Saat 17:00: 23.36 metre

Saat 24:00: 24.00 metre.

Gece yarısından itibaren kentin güney mahalleleri iki yandan gelen sularla dolmaya başladı. Hem Seyhan’ın taşıdığı, hem de dağlardan gelen yüzey suları kabardıkça kabarıyordu. 15 Şubat sabah Adana’nın cadde ve sokakları kanal görünümündeydi. Ova ise tamamen kocaman göl halini almıştı. CHP İl Başkanlığı durumu acele telgrafla Ankara’ya bildirirken acil destek olarak da 20 bin lira istedi.

PAŞA ADANA’DA

Cumhurbaşkanı İsmet Paşa gerekli birimlere talimat vererek Adana’daki felâket karşısında her türlü desteğin sağlanmasını istedi. 22 Şubat günü de, saat 16:30’da Adana’ya gelerek soluk almadan Hadırlı tarafında incelemelerde bulundu. Dönüşte, kent yöneticileriyle bir araya gelerek etraflı bilgi aldı.

23 Şubat sabahında Paşa uçakla havadan tüm alanları inceledi. Öğleden sonra, Türk Hava Kurumu Salonunda çiftçilerle buluşup sorunlarını dinledi. Ardından, devletin yaptıklarını ve kısa vadede yapacaklarını anlatarak şöyle konuştu: “Bu böyle devam edemez. Amerika’dan uzmanlar getirterek selleri önleyecek ve bu arada sulamayı sağlayacak proje için harekete geçiyoruz.”

İsmet Paşa, 12 gün sonra, 7 Mart günü bir kez daha Adana’daydı. Yapılmakta olan işler hakkında bilgi aldı. Sedde tamiratının yapıldığı yerleri inceledi ve aynı gün hareket etti.

BİTTİ

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor