“PEZEVENK” ÜZERİNE

COVID 19 araya girince kaynayan önemli bir konuya ancak şimdi el atma fırsatımız oldu.

Müjdat Gezen’i tanımayan yoktur. Mizah alanımızın yıldızlarındandır. Aynı zamanda, masrafını çekerek oyuncu yetiştirdiği okulun başöğretmenidir.

Akit Gazetesini de duyanların sayısı az değil. Aydınlara, laiklere, Atatürk ilke ve devrimlerine karşı olduğunu bilirim. İşte, bu Akit Gazetesi, ustalar ustası ünlü oyuncumuz Müjdat Gezen’e “Pezevenk” demiş. Gezen’in avukatları konuyu mahkemeye taşımış ve açılan davaı kazanmış. Mahkemenin verdiği ceza konumuzun dışında dursun. Akit’çiler Anayasa Mahkemesine başvurmuşlar. İnanmak zor ama, Anayasa Mahkemesi de, “Bu tabir İfade Özgürlüğü kapsamında sayılır” şeklinde karar vermiş. Yani, karar Akit yararına bozulmuş.

Allah yazdıysa bozsun, ağzımdan yel alsın, biri yüzümüze karşı “pezevenk” derse, hiiiç oralı olmayacağız, ifade özgürlüğü sayıp sineye çekeceğiz, öyle mi? Ben şahsen “Hele bir sınayalım” deyip de hiç kimseye bu sıfatla hitap edemem. Bana edilmesinden de hoşlanmam.

Sözcüğün anlamı belli olmasına belli ama, “Hele bir de Türk Dil Kurumu ne diyor, ona bakalım” deyip sözlüğe baş vurduk. A-aaa!.. Sözcük bize ait değil de, Ermenice’den geçmeymış. Sözlük iki anlam sunuyor. Aynen alalım:

“1. İsim, kaba konuşmada Gizli ve yasal olmayan cinsel ilişki öncesinde aracılık eden kimse, dümbük, godoş, muhabbet tellalı, kavat, astik, dasnik.

2.Ünlem, kaba konuşmada  Gizli ve yasal olmayan cinsel ilişki öncesinde aracılık eden anlamında kullanılan sövgü sözü.”

Her iki anlamıyla dikkate aldığımızda, ifade özgürlüğü kapsamında sayılmış olmasını kavramamız zor, çok zor.

Coronavirüz’le gelen zorunlu ikamet sırasında derine dalma olanağına kavuşmuştuk ya, Pezevenkliğin ifade özgürlüğüne hangi kapıdan girdiğini araştırdık. Sonunda, galiba bulduk. Bizce, Yüksek Mahkeme davaya son noktayo koyarken sözcüğün Azerice anlamını dikkate almıştır; Azerbaycan’da Pezevenk, iş adamları ve saygın kişiler için kullanılırmış.

ALİYEV VE DEMİREL VE DAHİ PEZEVENK

İkisi de Hak Dünyasında… Aliyev Baba Demirel’i överken “Zekidir, vatanseverdir, yaratıcıdır yani çok pezevenktir” demiş. Baba gerçekten zeki, bunun olsa olsa iyi anlam taşıdığını kavramış kavramasına ama, aynı zamanda altta kalmak da istemediğinden, “Sen de az pezevenk değilsin” deyip kapatmış meseleyi.

MESLEK Mİ?
Bu sözcük kısaca “Pezo” olarak söylenir. İspanya ve bazı Latin Amerika para birimi olarak bilinen pezo ile hiçbir ilişkisi yoktur, en önce bunu belirtelim. Internette İngilizce makaleleri şöyle bir karıştırınca anlaşılıyor ki, Pezoluk dünyanın günümüze kadar ulaşmış en eski mesleği. Aynı kaynaklar, yer yüzündeki fahişelerin en az yüzde 85’inin pezolara bağlı olarak hizmet(!) ettiklerini söylüyor. Bu yandan bakınca, ifade özgürlüğü kavramında ne kadar yer alabilir, doğrusu pek anlayabilmiş değiliz. O nedenle, Anayasa Mahkemesi’nin Azericedeki anlamıyla değerlendirmiş olabileceği geldi aklımıza..

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor