PROTEİN NEDİR?

Bu haftaki yazımızın konusu vücudumuzun yapı taşı olan olan, proteinlerle ilgili.

PROTEİN NEDİR?

Protein kelimesi Yunanca birinci anlamına gelen “PROTOS”tan gelir. Proteinler canlı, organizmanın temel kimyasal ögeleri olduğu gibi insanların beslenmesinde vazgeçilmez yeri olan yiyecek maddesidir.

Büyüme ve dokuların, onarımı, proteinsiz mümkün olmaz. Proteinlerden enerjide sağlanır. Yeterli beslenme içinde olan ülkelerde günlük alınan total kalorinin %10.15’i proteinlerden gelir. Proteinlerin yapı taşlarını oluşturan azotlu bir madde olan amino asitleri, bitkiler, topraktaki azot, kükürt, su ve havadaki karbondioksiti kullanarak sentez edebilirler. Proteinlerin yeryüzündeki, asıl kaynağı (et, balık, yumurta) ve bitkiler alemindedir.

-Proteinler, amino asit denen yapı taşlarından oluşan organik maddelerdir. Bu amino asitler, 2 grupta toplanır.

1’incisi esası amino asitler

2’incisi esası olmayan amino asitler denir.

Amino asitler içinden 8 tanesi erişkin bir kimse için esası amino asitlerdir. Geri kalan 22 tanesi esası olmayan “non esansiye” yani vazgeçilebilir amino asitlerdir.

ESASI AMİNO ASİTLER:

1-Treonin, lösün, izolösün, valin, lizim, metinonin, fenilalanin, trptofalan ve bir protein kaynağı esası amino asitlerden ne kadar zengin ise o kadar “İyi nitelikli” bir protein kaynağıdır.

ESASI OLMAYAN AMİNO ASİTLER:

2-Glisin, alanin, aspartif asit, glümatik asit, prolin, hidrolsiprolin, sistin, tirozin, serin, arginin (x), histidin (x)

(X)Bu amon asitler büyüme çağında özellikle hayatın ilk yıllarında esası amino asitlerden sayılır. Diğer bir husus;> vejetariyenlerin (Et yemez) önemli bir kısmı süt ve süt ürünleri yerler. Doğal olarak ta bir beslenme sorunları olmaz ve hayvansal kaynaklı hiçbir besin almazlar. Bütün amino asitleri bitki kaynaklı proteinlerden alırlar.

Bu böyle mümkün olur; bitkisel proteinlerin amino asit içerikleri eksik olmakla birlikte farklı bitkileri proteinlerin değişik amino asitlerden yoksundur. Çeşitli bitkilerle beslenildiği zaman bu bitkiler amino asit açığı yönünden birbirini tamamlayabilir.. Yiyeceklerin ağırlığı bitkisel kaynaklı ise değişik bitkisel besinlerin karışımı ile beslenmek en doğru yoldur.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor