Protez diş ihracatına aktarmalı uçuş engeli

Adana Diş Protez Teknisyenleri Derneği Başkan ve Özel Adana Çağdaş Dentlab Diş Protez Laboratuvarı kurucusu Mustafa Avcı, sektörün son yıllarda ulaştığı seviye hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu. Diş hastaneleri ve kliniklerden gelen dijital ölçülere göre, üç boyutlu üretim yapabilecek teknolojiye sahip olduklarını ve bu özelliğin Avrupa’ya ürün ihraç edebilecek bir avantaj olduğunu söyleyen Avcı; ancak Adana’dan Avrupa’ya direkt uçuşlar olmaması nedeniyle ihracat yapamadıklarını kaydetti.

***

Bütün çabaları mutlu bir gülüş için

Röportaj: Yener EKİNCİ

ADANA (BÖLGE) – Adana’da,  25 senedir faaliyet gösteren Özel Adana Çağdaş Dentlab Diş Protez Laboratuvarı, 600 metrekarelik alanda, yaklaşık 60 kişilik bir ekiple üretimini gerçekleştirdiği diş protezleriyle, insanların ağız sağlığına kavuşmasını sağlıyor. Aynı zamanda, Adana Diş Protez Teknisyenleri Derneği Başkanlığı görevini yapan firmanın kurucusu Mustafa Avcı, diş hastaneleri ve kliniklerden gelen dijital ölçülere göre, üç boyutlu üretim yapabilecek teknolojiye sahip olduklarını ve bu özelliğin Avrupa’ya ürün ihraç edebilecek bir avantaj olduğunu söyledi. Adana’dan Avrupa’ya direkt uçuşlar olmaması nedeniyle ihracat yapamadıklarını kaydeden Başkan Avcı, ‘’Potansiyelimiz var; ama bu işi İzmir’e kaptırdık. Çünkü oradan siparişler direkt uçuşlarla yerine ulaşıyor. Biz aktarmalı gönderdiğimiz için ya kargo kayboluyor, ya hasar görüyor ya da zamanında yerine ulaşmıyor. Çukurova Havalimanın açılmasıyla bu sorun ortadan kalkacaktır diye ümit ediyorum’’ dedi. Avcı, yaptığımız röportajda, önemli açıklamalarda bulundu.

Kısaca sizi tanımakla sohbetimize başlayabilir miyiz?

Adana’nın Kozan ilçesine bağlı Ergenuşağı köyünde, 1967 yılında dünyaya geldim. Doğduğum kırsal bölgenin insanlarını ‘Farsak’ olarak tanımlarlar. Ben de bir Farsağım. İlkokul eğitimimi  tamamladıktan sonra ortaokul, lise ve üniversiteyi açıktan okudum. Bir yandan çalışıyor bir yandan da eğitimime devam ediyordum. Anadolu Üniversitesi Diş Protez Teknolojisi Bölümü ile Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü’nden mezunum. Bir laboratuarda, 18 yıl süren ve yöneticiliğe kadar uzanan tecrübemin ardından,  1997 yılında Çağdaş Dentlab Diş Protez Laboratuvarını kurdum. Aynı zamanda, meslek örgütümüz olan Adana Diş Protez Teknisyenleri Derneğinin başkanlık görevini yürütüyorum. Evli ve 2 çocuk babasıyım. İki oğlum da Diş Hekimliği Fakültesi öğrencisi şu an.

Laboratuvarınızda ne gibi hizmetler veriyorsunuz?

Laboratuvarımızda zirkonyum, porselen, implant, lamine, inlay, onlay, CAD Software, CAM Software, Dental Porcelain, Artificial Teeth, Zirconia Porcelain Powder, Zirconia Blocks, Zirconium Block, Composite, Milling Tools, Laser Sintering, PMMA Blocks, Titanium Blocks, Glass ceramics çalışmalarını uzman ve deneyimli kadromuzla en üstün teknolojileri kullanarak hijyen ve steril ortamlarda üretmekteyiz. İleri teknoloji cihazlar ve kaliteli malzeme felsefesi ile üretimini gerçekleştiren laboratuarımız, birçok hastane, klinik ve hekime hizmet vermektedir.

Misyonunuzu, vizyonunuzu, kalite politikanızı ve değerlerinizi nasıl tanımlıyorsunuz?

Laboratuvarımızdaki bütün işler, kurduğumuz sistem üzerinden takibi yapılarak en kaliteli ve hızlı bir şekilde hekimlerimize ulaştırılmaktadır. Sektöründe deneyime sahip olmanın verdiği profeyonellikle; kaliteli hizmeti sağlamak ve memnuniyeti en üst seviyede tutmak, laboratuvarımız ve ekibinin en büyük amacıdır. Çalışanların da söz sahibi olduğu, katılımcı bir yönetimle pazara yön verebilen, güvenilir, aranan bir marka ve imaja sahip olduğumuz bir gerçektir. Deneyimli ve alanında uzman personelimiz ile uygun çalışma koşullarında, kaliteyi, yüksek teknolojiyi ve hijyeni sürekli iyileştirme kavramı içerisinde analiz ederek, en ekonomik ve estetik ürünleri hekimlerimize sunmak, kalite politikamızdır. Saygılı, dürüst, çalışkan, güvenilir ve tutarlı olmak, gerek firma içi gerekse dışında adaletli ve sorumluluk sahibi olmak, insana ve doğaya saygılı olmak ise ana değerlerimizi oluşturur. Müşterilerle her an bilgi paylaşımı ile bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da sürekli ve sağlıklı biçimde büyümeyi hedefliyoruz. Üstlendiğimiz misyon ve vizyon çerçevesinde, çağdaş ve uluslararası standartlar doğrultusunda oluşturduğumuz yönetim sistemi bilimselliği, seçkin personel ile ekip çalışmasına güvenen her zaman daha iyiyi hedefleyen ve bu doğrultuda kurumsal gelişimini sürdüren, hasta memnuniyetine odaklı bir kalite anlayışına sahibiz.

Pazar alanınız Adana ile mi sınırlı? Bölgeye hitap edebiliyor musunuz? 

Yalnızca bölgeye değil, Türkiye geneline ve hatta dünyanın her yerine sipariş gönderebiliyoruz. Mesela, Kanada’dan bir diş hekimi üç boyutla taranmış verileri internet marifetiyle bize gönderdiğinde, birebir üretim yaparak uçak kargo ile kendisine ulaştırabiliyoruz. Buna ‘dijital Pazar’ deniliyor. Dünya’nın farklı ülkelerinde gerçekleşen fuarlara katılıyor ve iş ağı oluşturuyorsunuz. Kanada, Almanya ve Fransa gibi ülkelerden çok sayıda aldığımız siparişler oldu.

Adana, Dünya ülkelerine protez diş mi ihraç ediyor?

Edebilecek potansiyele sahip; ancak bunu İzmir ve İstanbul yapıyor. Bizler sadece kendi tanıdıklarımıza gönderebiliyoruz. Nedeni ise Adana’dan direkt uçuşların gerçekleştiği bir havaalanı olmaması… Aktarmalı uçuşlarda kargo ya hasar görüyor ya da kayboluyor veya zaman kaybı nedeniyle yerine geç ulaşıyor. Direkt uçuş avantajı sayesinde bu işi en iyi İzmir yapıyor. İhracatın kralı şu an İzmir… Hemen arkasından İstanbul geliyor. Bu iki şehirde mesleğimiz gelişmiş durumda. Adana’da ise laboratuarların yüzde 70’i amatör çalışıyor maalesef… Birçok laboratuarda çıraklıktan yetişme ustalarla iş yapılıyor. Biliyorsunuz ki tıp alanında bütün terimler Latince olur… Usta ise üniversite mezunu olmadığı için Latince terimleri bilmiyor ve diş hekimiyle diyalogda problem yaşıyor, tam olarak istenileni yapamıyor…  O nedenle, Özel Adana Çağdaş Dentlab Diş Protez Laboratuvarı’nda, çalışanlarımızın tamamını üniversite mezunları oluşturuyor.

Çukurova Havalimanı açıldığında, Avrupa’ya direkt uçuşlar sağlayacak potansiyele sahip olacak. Böylece, İzmir’le rekabet edecek pozisyona gelir miyiz?

Fransa’dan bir iş anlaşması sağlamıştım. Aylık bir milyon euro tutarında bir kazanç elde edecektik. Alışverişi aktarmalı uçuşlarla gerçekleştirmeye çalıştık ve sorunlar yaşandı. Sonuçta işi kaybettik ve o işi İzmir’den başka bir firmaya verdiler. Çukurova Havalimanı açılır ve direkt uçuşlar sağlarsa, sektörümüz Avrupa ile rahatlıkla çalışabilir.

Adana’da kaç tane laboratuvar faaliyet gösteriyor?

Ne yazık ki Adana’da kaçak çalışan laboratuvar sayısı çok fazla. İl Sağlık Müdürlüğünden ruhsatını almıyor ve derme çatma binalarda üretim yapıyorlar. Bunları tespit edip işlem yapmak devletin görevi. Resmi olarak 25 tane, kaçak olarak da 30’a yakın laboratuvar bulunuyor.  Resmi faaliyet gösteren labortavurlardan hemen hemen 5 tanesi de Avrupa standartlarında faaliyet gösteriyor.

Merdiven altı tabir edilen yerler ile resmi laboratuvarlarda yapılan işler arasında ne gibi farklar var?

Merdiven altı kliniklerde yapılacak yanlış bir uygulama, kanserden daha tehlikeli sonuçlara yol açar. Bizim kullandığımız malzemelerin tamamı lisanslıdır ve Avrupa’dan gelmektedir. Merdiven altlarında ise sağlıksız ve kalitesiz malzemeler kullanılıyor. Devlet bunun önlemini buldu; ancak uygulamaya bir türlü geçemedi. Ürün Takip Sistemi diye bir sistem var. Bütün malzemeler bu sisteme kaydediliyor ve kayıtsız malzeme kullanamıyorsunuz. Bu sistem bir süre kullanıldı; fakat sonradan çok gevşetildi.

Bu sohbetin gerçekleşmesine zaman ayırıp vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim

Ben teşekkür eder, yayın hayatınızda başarılar dilerim.

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor