Ramazan ayında nasıl beslenmeliyiz?

Nihat KÖSE

Bilindiği üzere Ramazan ayında oruç tutan yurttaşlarımız 16-17 saat hiçbir şey yiyip içmemekte. Havaların ısınmasıyla susuzlukta zorlayıcı bir durum olmaktadır. Beslenebileceğimiz 7-8 saatlik  bir süre kalmaktadır. Bu nedenle beslenmemize de özen göstermeliyiz. Tabi ki beslenme uzmanlarının, doktorlarının alanına girecek değilim. Ama beslenmenin olmazsa olmazı olan hayvansal protein alımı ve bunların nerelerden ve nasıl alınacağı, hayvansal gıdaları alırken nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda bir şeyler söylemek istiyorum.

***

Hayvansal gıda denilince herkesin anlayabileceği gibi et ve et ürünleri ; süt ve süt ürünleri, yumurta aklımıza geliyor. Bunların her birini alırken örneğin kırmızı ette üzerinde mutlaka Veteriner Hekim tarafından muayene edildiğini ve insan gıdası olarak tüketilebileceğini gösteren mührün olmasına dikkat etmeliyiz. Mühürlü olmayan kırmızı etlerin orijini belli olmadığı gibi Veteriner Hekim muayenesinin de olmadığını gösterir ki bu vahim sonuçlara neden olabilir. Unutulmamalıdır ki ülkemiz geçen yıl bir şarbon vakası yaşadı. Bunun gibi etten insanlara bulaşan birçok hastalık mevcuttur.

***

Mühürlü etlerinde muayeneden sonra fazla bekletilmesi ya da uygun koşullarda saklanmaması nedeniyle renginde kararma kokusunda bozulma olabilir buna dikkat etmeliyiz. Ayrıca tavukta, yumurtada nerede üretildiğini gösteren etiketin ve son kullanma tarihinin olması yani üretim yeri son kullanma tarihi ve gösteren etiketinin olması Tarım Bakanlığı İl Müdürlüğümüzce ruhsatlandırılmış yerlerin ürünlerinin olması gereklidir. Bu da Veteriner Hekim muayenesini gösterir. Keza yumurtada, sütte, süt ürünlerinde Tarım Bakanlığı İl Müdürlüğünce ruhsatlandırılmış olması önemlidir.  Bu ruhsatlar merdiven altı tabir ettiğimiz üretimin olmadığını, üretim aşamasında hijyen kurallarına uyulduğu sütte, yoğurtta, yumurtada ette v.s herhangi bir kalıntının ve katkının olmadığı ve gönül rahatlığıyla tüketilebileceğinin göstergesidir. Bu vesileyle bütün halkımızın ramazan ayını huzur içinde ve sağlıklı geçirmesini temenni ederim.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor