Sağlık meslek liseleri imdadımıza yetişmeli

Özel Akdent Diş Protez Laboratuvarı, profesyonel bir ekiple üretimini gerçekleştirdiği diş protezleriyle, insanların ağız sağlığına kavuşmasını sağlıyor. Firmanın kurucusu Serdar Kayhan, gelen dijital ölçülere göre, üç boyutlu üretim yapabilecek teknolojiye sahip olduklarını ve bu özelliğin Avrupa’ya ürün ihraç edebilecek bir avantaj olduğunu söyledi. Sektörde yetişmiş personel bulmakta zorlandıklarını dile getiren Kayhan, ‘’Sağlık Meslek Liselerine diş protez bölümü açılırsa, bu yaramıza merhem olur diye düşünüyorum’’ ifadelerini kullandı.

***

Özel Akdent Diş Protez Laboratuvarı kurucusu Serdar Kayhan, sektörde yetişmiş ve yetiştirmek üzere personel bulmakta zorlandıklarını belirtti ve ekledi;  

Sağlık meslek liselerine diş teknikerliği bölümü açılmalı

Röportaj: Yener EKİNCİ

ADANA (BÖLGE) – Kişinin gülüşünü dizayn etmek, kişiye özel elbise tasarlamak gibi bir şey… Bundan olsa gerek, diş laboratuvarlarını hep diş terzisi mantığıyla görüyorum. El becerisini sanata dönüştüren laboratuvarlar, teknolojinin sağladığı imkanlar dahilinde artık sıfır hata ile üretim yapabiliyorlar. Sektördeki yeniliklerden haberdar olmak ve ulaştığı seviye hakkında bilgi almak üzere Özel Akdent Diş Protez Laboratuvarını ziyaret ederek, kurucusu Serdar Kayhan ile bir röportaj gerçekleştirdim. Diş hastaneleri ve kliniklerden gelen dijital ölçülere göre, üç boyutlu üretim yapabilecek teknolojiye sahip olduklarını ve bu özelliğin Avrupa’ya ürün ihraç edebilecek bir avantaj olduğunu söyleyen Kayhan; Adana’dan Avrupa’ya direkt uçuşlar olmaması nedeniyle ihracat yapamadıklarını kaydetti. Sektörün bir diğer sorununun da yetişmiş personel bulmak olduğunu ifade eden Serdar Kayhan, “Sağlık Meslek Liselerine diş protez bölümü açılırsa, bu yaramıza merhem olur diye düşünüyorum’’ dedi. İşte o röportaj;

Kısaca sizi tanımakla sohbetimize başlayabilir miyiz?

Adana’nın Kozan ilçesinde, 1974 yılında Dünya’ya geldim. Bu işe, 1985 yılında çıraklıktan başladım. 38 yıldan beri mesleğimi sürdürüyorum. 2004 yılından bu yana da kendi işimin sahibiyim.

Laboratuvarınızda ne gibi hizmetler veriyorsunuz?

Hareketli ve sabit protezler olmak üzere iki çeşit üretim yapılır genelde… Çok amaçlı diş laboratuvarı olarak ikisini yapıyoruz. Laboratuvarımızda zirkonyum, porselen, implant, lamine, inlay, onlay, CAD Software, CAM Software, Dental Porcelain, Artificial Teeth, Zirconia Porcelain Powder, Zirconia Blocks, Zirconium Block, Composite, Milling Tools, Laser Sintering, PMMA Blocks, Titanium Blocks, Glass ceramics çalışmalarını uzman ve deneyimli kadromuzla, en üstün teknolojileri kullanarak hijyen ve steril ortamlarda üretmekteyiz. İleri teknoloji cihazlar ve kaliteli malzeme felsefesi ile üretimini gerçekleştiren laboratuarımız, birçok klinik ve hekime hizmet vermektedir.

Misyonunuzu, vizyonunuzu, kalite politikanızı ve değerlerinizi nasıl tanımlıyorsunuz?

Laboratuvarımızdaki bütün işler, kurduğumuz sistem üzerinden takibi yapılarak en kaliteli ve hızlı bir şekilde hekimlerimize ulaştırılmaktadır. Sektöründe deneyime sahip olmanın verdiği profeyonellikle; kaliteli hizmeti sağlamak ve memnuniyeti en üst seviyede tutmak, laboratuvarımız ve ekibinin en büyük amacıdır. Çalışanların da söz sahibi olduğu, katılımcı bir yönetimle pazara yön verebilen, güvenilir, aranan bir marka ve imaja sahip olduğumuz bir gerçektir. Deneyimli ve alanında uzman personelimiz ile uygun çalışma koşullarında, kaliteyi, yüksek teknolojiyi ve hijyeni sürekli iyileştirme kavramı içerisinde analiz ederek, en ekonomik ve estetik ürünleri hekimlerimize sunmak, kalite politikamızdır. Saygılı, dürüst, çalışkan, güvenilir ve tutarlı olmak, gerek firma içi gerekse dışında adaletli ve sorumluluk sahibi olmak, insana ve doğaya saygılı olmak ise ana değerlerimizi oluşturur. Hekim ve hastalarla her an bilgi paylaşımı ile bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da sürekli ve sağlıklı biçimde büyümeyi hedefliyoruz. Üstlendiğimiz misyon ve vizyon çerçevesinde, çağdaş ve uluslararası standartlar doğrultusunda oluşturduğumuz yönetim sistemi bilimselliği, seçkin personel ile ekip çalışmasına güvenen her zaman daha iyiyi hedefleyen ve bu doğrultuda kurumsal gelişimini sürdüren, hasta memnuniyetine odaklı bir kalite anlayışına sahibiz.

Sektörde, yetiştirecek personel bulmakta zorlanıldığı söyleniyor. Buna katılıyor musunuz?

Yetişmiş veya yetiştirmek üzere personel bulmak en temel sorunumuz… Yaklaşık 10 yıl öncesine kadar, ebeveynler okul hayatında başarılı olamayan çocuklarını, meslek sahibi olmaları amacıyla laboratuvarlara verirlerdi. O çocuk ise bir disiplin altında çalışır, işi en ince detayına kadar öğrenir ve kazancıyla da aile bütçesine katkı sağlardı. Tabi, zamanla usta konumuna eriştiğinde geliri de artar ve kendi hayatını kurup idame edecek özelliğe sahip olurdu. Bir anlamda geleceğini kurtarırdı. Ne yazık ki, mevcut eğitim sisteminde bu saydıklarım artık mümkün olmuyor.

Şu an kaç personel ile hizmet veriyorsunuz?

Şu an, mevcutta 6 kalifiye elemanımız yer alıyor. 20 tane daha olsa işe alıp işimi büyüteceğim; ancak yok ne yazık ki… Kıbrıs, Adıyaman, Elazığ ve Mersin gibi yerlerden de siparişler geliyor. Bu nedenle, gece yarılarına kadar çalışmak zorunda kalıyoruz.

Yetişmiş eleman sorunu olmasına rağmen Adana’nın mesleki anlamda potansiyelinin yüksek olduğu görünüyor. Bunun hakkında neler söylemek istersiniz?

Avrupa ülkelerinden, 3D teknolojisinin sunduğu imkanlar dahilinde sipariş alabilecek bir kapasiteye sahibiz; ancak bunu İzmir ve İstanbul yapıyor. Nedeni ise Adana’dan direkt uçuşların gerçekleştiği bir havaalanı olmaması… Aktarmalı uçuşlarda kargo ya hasar görüyor ya da kayboluyor veya zaman kaybı nedeniyle yerine geç ulaşıyor. Direkt uçuş avantajı sayesinde bu işi en iyi İzmir yapıyor. İhracatın kralı şu an İzmir… Hemen arkasından İstanbul geliyor. Bu iki şehirde mesleğimiz gelişmiş durumda.

Çukurova Havalimanı açıldığında, Avrupa’ya direkt uçuşlar sağlayacak bir konuma sahip olacak. Böylece, İzmir’le rekabet edecek pozisyona gelir miyiz?

Çukurova Havalimanı açılır ve temenni ettiğiniz gibi direkt uçuşlar sağlarsa, sektörümüz Avrupa ile rahatlıkla çalışabilir. Avrupa’daki bir klinik, 3D marifetiyle verdiği ölçüleri bize e-mail olarak gönderir, bizler de sıfır hata ile istenilen şekilde ürünü hazırlar ve göndeririz. Akıllara şu soru gelebilir; Avrupa neden Adana ile çalışmak istesin? Şöyle söyleyeyim; orada yapılan iş ile bizim yaptığımız iş arasında hiçbir kalite farkı yok. Kullandığımız malzemeler de zaten Avrupa’dan geliyor. Bizlerin verdiği fiyat, ekonomiden ötürü Avrupa’dakine göre daha ucuz… Onlara göre neredeyse bedavaya yapıyoruz. Bu da bizleri cazip kılıyor.

Adana’da kaç tane laboratuvar faaliyet gösteriyor?

Yaptığım araştırmalar sonucu öğrendiğime göre, 5 yıl öncesine kadar 76 olan laboratuvar sayısı, bugün 36’ya düşmüş durumda. Bunun nedeni ise çalıştıracak eleman bulunamayışından kaynaklanıyor.  Ne yazık ki, Adana’da kaçak çalışan laboratuvar sayısı çok fazla. İl Sağlık Müdürlüğünden ruhsatını almadan derme çatma binalarda üretim yapıyorlar. Merdiven altı kliniklerde yapılacak yanlış bir uygulama, kanserden daha tehlikeli sonuçlara yol açar. Bizim kullandığımız malzemelerin tamamı lisanslıdır ve Avrupa’dan gelmektedir. Merdiven altlarında ise sağlıksız ve kalitesiz malzemeler kullanılıyor. Devlet bunun önlemini buldu; ancak uygulamaya bir türlü geçemedi. Ürün Takip Sistemi diye bir sistem var. Bütün malzemeler bu sisteme kaydediliyor ve kayıtsız malzeme kullanamıyorsunuz. Bu sistem bir süre kullanıldı; fakat sonradan çok gevşetildi.

Bu sohbetin gerçekleşmesine zaman ayırıp vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim

Ben teşekkür eder, yayın hayatınızda başarılar dilerim

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor