Sağlıklı yaşam hizmet sunum ve finansman modelleri çalıştayı tamamlandı

HABER: Güleser KELEŞ

ADANA (BÖLGE)-Sağlıklı Yaşam Hizmet Sunum ve Finansman Modelleri Çalıştayı ÇÜ Sağlıklı Yaşam ve Spor Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi ev sahipliğinde Çukurova Üniversitesinde geçekleştirildi.

Kayıkhane tesisleri toplantı salonunda tamamlanan çalıştay saygı duruşunda bulunulmasının ardından istiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Çalıştayın açılışına Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, Sağlık Bakanlığı emekli Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Çelik, bakanlık temsilcileri, akademisyenler ve davetliler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar konuşmasına, vücutta biriken aşırı yağ dokusunun yaşamı tehdit eden yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bazı ikincil hastalıkların ana nedenlerinden biri olduğunun altını çizerek başladı. Tüm dünyayı tehdit eden obezitenin fiziksel aktivite ile ilişkisi değerlendirildiğinde, bazı önemli hastalıkların doğrudan yaşam biçimiyle bağlantılı olduğunun ortaya çıktığını ifade eden Prof. Dr. Kibar, sağlıklı yaşam hizmet sunumu için Türkiye’de kendine alan bulmuş ve farklı disiplinlerdeki bilim insanlarının bir araya gelerek bu konuda çalışmaya başladıklarını bildirdi.

Sağlık Bakanlığının Türkiye Halk Sağlığı Kurultayının sonucunda Ulusal Fiziksel Aktivite Rehberi hazırladığını da bildiren Prof. Dr. Kibar, il genelinde yapılan çalışmalar çerçevesinde Adana Valiliği Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından kurulan il Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Hareketli Yaşam Kurulunun da gerekli çalışmaları sürdürdüğünü söyledi. Prof. Dr. Kibar, “Bütün bu organizasyonlardan hedeflenen, aktif yaşam şeklinin toplumda yaygınlaştırılması sayesinde çocukluk çağından başlayarak farklı yaş gruplarında hareketsizlikten kaynaklanan olumsuzlukların önüne geçilmesidir. Bu çerçevede fiziksel aktiviteden özellikle fayda görecek hasta gruplarının tespiti, hastaların fizik aktiviteye hazırlanması, egzersiz programlarının doğru uygulanması ve fiziksel aktivite yapan bireylerin hastalık ve genel sağlık durumlarının takibi farklı uzmanlık alanlarına mensup insanlardan oluşan bir ekibin çalışmasını zorunlu kılmaktadır.” dedi.

Çukurova Üniversitesi Sağlıklı Yaşam ve Spor Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi ile toplum sağlığında sporun öneminden, performans sporculuğuna kadar geniş bir yelpazede, konunun bilimsel boyutuyla tartışıldığı multi-disipliner bir üst yapı oluşturulduğunu belirten Prof. Dr. Kibar, merkezde üst düzey sporcuların antrenman programlarının hazırlanması ve gelişmelerinin değerlendirilmesinin yanında, spora yeni başlamak isteyen bireylere performans değerlendirmesinin ardından uygun egzersiz tavsiyesinde de bulunulduğunu söyledi.

Çelik: “Hepimizin Gelecek Nesillere Borcu Var.”

Sağlık Bakanlığı emekli Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Çelik ise sağlıklı yaşam merkezlerinin önemine vurgu yaparak, Çukurova Üniversitesi Sağlıklı Yaşam Merkezi’nin Türkiye’deki üniversitelere örnek olacağını söyledi. Sağlıklı yaşamı bir yaşam biçim haline getirmek gerektiğini ifade eden Çelik finansman, hizmet sunum sistemi ve mevzuatlarla ilgili birçok konunun bu çalıştayda konuşularak, geliştirilecek ürünlerin herkesin kendi kurumunda bunu bir platforma dönüştürerek hayata geçirmek istediklerini söyledi.

2 Gün Süren Çalıştaya Konusunda Uzman 40 Kişi Katıldı.

Açılış konuşmalarının ardından Türkiye’nin önemli bir sağlık politika açılımı olan sağlıklı yaşam merkezlerinin geleceği kapsamlı olarak katılımcılar tarafından tartışıldı. Sağlık Bakanlığı ile İl Sağlık Müdürlüğü, üniversiteler, yerel yönetim, emekli sandıkları ve özel sigorta kurumlarını temsilen 40 katılımcının bir araya gelmesiyle gerçekleştirilen ilk gününde öncelikli olarak sağlıklı yaşam hizmetlerinin tanımı yapıldı. Daha sonra katılımcılar tarafından sağlıklı yaşam konusunda verilecek hizmetin finans modelleri üzerinde fikirler sunuldu.

İkinci günde ise sağlıklı yaşam merkezilerinin ruhsatlandırılması konusu gündeme gelerek çalıştayın son oturumunda sağlıklı yaşam hizmetlerinin performans sistemi ile ilişkilendirilmesinde göz önünde tutulması gereken konular modellendirildi. Çalıştayın sonunda iki günlük çalışmanın sonuç raporunun hazırlanmasına ve ilgili makamlara Çalıştay Raporu olarak sunulmasına karar verilirken katılımcılar Çukurova Üniversitesindeki Sağlıklı Yaşam Merkezi’ni ziyaret ederek hizmetlerin içeriği ve kapsamı konusunda ayrıntılı bilgi aldı.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor