SAHİPSİZ ADANA

Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, kirliliğin insan hayatını etkiler boyuta geldiğini, acilen önlem alınmasını ve bunun kamuoyuyla paylaşılmasını da istedi.

Seyhan Nehri’nin aşırı kirliliğini gözler önüne seren Hatimoğulları, Seyhan ve Yüreğir’in atık su arıtma tesislerinden cidi miktarda kirli atık su karıştığını belirtti.

 

(HABER MERKEZİ)- Adana’nın ortasından geçen ve Et balığı ile Yılan balığı’nın merkez üssü olan Seyhan ve Ceyhan Nehri bakımsızlık nedeniyle balık yerine mikrop üretim merkezi haline geldi. Yeşil Sol Parti  Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları da konuyla ilgili olarak   Seyhan ve Ceyhan Nehirleri’nde gözlemlenen aşırı kirliliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye yazılı bir soruyla, nasıl bir  çalışma yaptıkları hakkında bilgi istedi.

Tülay Hatimoğulları TBMM Başkanlığı’na Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Baknaı Mehmet Özhaseki’nin yazılı olarak yanıtlaması için verdiği soru önergesinde; “Geçtiğimiz günlerde sosyal medyaya ve basına Seyhan nehrinin aşırı kirliliğini gözler önüne seren görüntüler yansımıştır. Ekolojistlerin ve uzmanların uyarılarına göre; Seyhan Nehri’ne metal ve plastik geri dönüşüm sanayisinden, Seyhan ve Yüreğir Atık Su Arıtma Tesislerinden ciddi miktarda kirli atık su karışmaktadır. Tarsus Baharlı Köyünde Seyhan Nehri ile karışan ve TD kodlu kanalların birleştiği büyük kanalın halk ve çevre sağlığını tehdit eder boyutta olduğuna dikkat çekmektedirler.” vurguladı.

Tülay Hatimoğulları önerge metninde, bölgedeki sularla sulanmış meyve ve sebzelerin tüm Türkiye’ye dağıtılmakta olduğunu, Seyhan ve Ceyhan nehirlerinde kötü renk-koku ve balık ölümleri olduğuna dair çok sayıda şikayet/görüntünün de mevcut olduğunu ifade etti.

Tülay Hatimoğulları, vermiş olduğu soru önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi;

  1. Seyhan ve Ceyhan nehirlerindeki kötü renk, koku ve balık ölümlerinin nedenine dair bir çalışma yapılmış mıdır? Yapıldıysa sonucu nedir? Yapılmadıysa neden yapılmamıştır?
  2. Seyhan Nehrine metal ve plastik dönüşüm sanayisinden, Seyhan ve Yüreğir Atık Su Arıtma Tesislerinden ciddi miktarda kirli atık su karıştığı iddiası doğru mudur?
  3. Söz konusu su arıtma tesisleri Bakanlığınız tarafından düzenli olarak denetlenmekte midir? Denetleniyorsa ne sıklıkla denetimler yapılmaktadır?
  4. Tarsus Baharlı Köyünde Seyhan Nehri ile karışan ve TD kodlu kanalların birleştiği büyük kanalın halk ve çevre sağlığını tehdit eder boyutta olduğu iddiası doğru mudur? Bu iddiaları araştıran çalışmalarınız var mıdır?
  5. Evsel atık suyu arıtma kapasitesine sahip ve mevcut kapasitesi oldukça yetersiz olan Seyhan ve Yüreğir tesislerine devasa tekstil, petrokimya ve plastik endüstrisinin arıtılmamış kirli suları neden dökülmektedir?
  6. Konuya ilişkin tek hukuki sürecin vakayı haber yapan bir gazetecinin sanayi bölgesi avukatları tarafından şikayet edilmesinin olması olağan mıdır?

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor