SAHTE BAL ARICILIĞI BİTİRİYOR
(HABER MERKEZİ)-CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlediği basın toplantısında arıcıların yaşadığı sorunları gündeme getirerek, “Sahte bal arıcılığı bitiriyor, denetimler yetersiz” dedi.
Birleşmiş Milletler tarafından 2017 yılında kabul edilen ve her yıl 20 Mayıs’ta kutlanan Dünya Arıcılık Günü vesilesiyle konuşan Gürer, arıcılığın içinde bulunduğu durumu detaylı biçimde anlattı.
Ömer Fethi Gürer, “Niğde’de farklı ilçelerde üreticilerle, besicilerle, çiftçilerle bir araya geldim. Bugün ise arıcıların sorunlarına dikkat çekmek istiyorum,” diyerek başladığı konuşmasında, Aladağlar’da arıcılık yapan üreticileri ziyaret ettiğini ve onların sahada karşılaştığı sorunları doğrudan dinlediğini belirtti.
BAL ÜRETİCİSİNİN HALİ PERİŞAN
Türkiye’de yüz bine yakın bal üreticisi bulunduğunu ve koloni sayısının dokuz milyona ulaştığını aktaran CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yüz bine yakın ülkemizde bal üreticisi var. Toplam koloni sayısı da dokuz milyona ulaşmış bulunuyor. Yurt içi üretimi yüz yirmi bin tona kadar çıktı. Bazı dönemlerde bu daha düşük gerçekleşiyor ve bunun da on bin tonu ihraç ediliyor,” dedi.
Sahte ürünlerin bulunduğu taklit ve tağşiş listelerinde bal ürününün başı çektiğini belirten Gürer, “Sahte bal listelerde zirvede ama hala bu konuda süreç balcıların aleyhine işliyor,” diyen Gürer, tüketicinin sahte balı ilk bakışta ayırt edemeyeceğine dikkat çekti.
SAHTE BALI SADECE LABORATUVARLAR TESPİT EDEBİLİYOR
Ankara’da geçen yıl sonunda yedi firmada yirmi iki sahte bal tespit edildiğini hatırlatan Ömer Fethi Gürer, “Sahte balla ilgili tüketicinin ilk anda saptama yapması olası değil. Laboratuvarlarda incelenerek ortaya çıkıyor. Ankara’da geçen yılın son aylarında yedi firmada yirmi iki sahte bal saptandığını bakanlık açıklamıştı. Ancak sonrası süreçte de bu tür firmaların sektörde devam ettiği ve bunlarla ilgili caydırıcı yaptırımların yeterli etki göstermediğini görüyoruz,” ifadelerini kullandı.
MALİYET YÜKSEK
Arıcılıkta girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Gürer, “Bal ucuz bir ürün değil. Yurttaşın gerçek bala ulaşabilmesi için önlemler alınmalı,” dedi. Özellikle süzme ve petek balın daha sıkı denetlenmesi gerektiğini söyleyen Ömer Fethi Gürer, Türkiye Arıcılar Birliği’nin çabalarına rağmen sürecin bakanlık tarafından sıkı şekilde takip edilmesi gerektiğini vurguladı.
“Zirai don çiçekleri vurdu, arılar aç kaldı”
Baharda besleme yapan arıcılarla yaptığı görüşmeleri aktaran Gürer, “Bahar beslemesi yapan arıcıları ziyaret ettiğimde, farklı konularda şikayetleri olsa da ortaya çıkan zirai donun arıcılara önemli darbe vurduğu görülüyor. Çiçeklenme döneminde çiçekleri don vurduğu için arılar çiçeğe erişimde sorun yaşadı. Ayrıca ilkbahar beslemesi için kovanları kontrol ettiklerinde, bu yıl arı ölümlerinde de artış olduğunu ifade ettiler. Arı ölümlerinin birden çok nedeni var. Tarım zehirlerinin rastgele uygulanmasıyla ortaya çıkan sorunlar olduğu gibi, iklimin etkisiyle oluşan sorunlar da bulunuyor,” dedi. Arı ölümlerinin arttığını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu durumun hem iklim koşullarından hem de tarım ilaçlarının rastgele kullanılmasından kaynaklandığını söyledi.
ARIYI TAŞIMAK BİLE MALİYET
Arıların nakliye süreçlerine de değinen Ömer Fethi Gürer, “, bölgesel olarak nakliye yoluyla farklı bölgelere götürülüyor. Örneğin, Niğde bölgelerindeki arılar kışı Çukurova’da geçiriyor; daha sonra çam balı için Aydın Kuşadası’na götürülüyor. Bu süreçte arı sahiplerinin öncelikle baktığı şey, arının güç olarak taşınabilecek potansiyele sahip olup olmadığıdır. Eğer arı güçlü ise bu nakil işlemi gerçekleşiyor. Tabii bu nakil işlemi de bir nakliye bedelini ortaya çıkarıyor. Mazota gelen her zam, arıcı için ek bir maliyet. Bunun yanı sıra şekerle ilgili destek beklentileri var. Kısmi olarak bazı destekler verilse de arıcılar, bu desteklerin farklı biçimlerde geri alındığından şikayetçiler. Örneğin, arıyı Niğde’den Adana’ya gönderecekse belge tanzim ettiğinde belli bir ücret alınıyor. Daha sonra bu arıların gittiği yerde de “kovanlama bedeli” alınıyor. Bu bedeller de ayrı bir gider oluşturuyor. Arıcılar, bu kalemlerin de düzenlenmesini istiyorlar. Bu süreçte nakliye evrakları ve bürokratik işlemler arıcılar için sorun oluşturuyor. Ama özellikle ani hava değişimleri ile arı kayıpları artıyor. Bunlara tarım zehirleri de eklenince, kayıplar daha da yukarıya çıkıyor” şeklinde konuştu.
İLAÇ YOK, KAYIPLAR ARTIYOR
Arılarda ölüme neden olan hastalıklara karşı yeterli ilaç bulunamadığını söyleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Arılarda arı bitinin ve benzeri zararlıların yol açtığı olumsuz sonuçlara karşı tedavi amaçlı yeterli ilaç bulamadıklarını belirtiyorlar. Bu ilaçların da önemli bölümü yine yurt dışından geliyor. Bunun sonucunda arıcılar, giderlerinin artmasının yanında piyasadaki sahte balla da mücadele etmek zorunda kalıyor. Yani bir yerden bir yere taşırken sorun var, arının sağlığı açısından kullanılacak ilaçların temininde sorun var” dedi.
GERÇEK BALIN FİYATI İLE SAHTE BAL ARASINDA UÇURUM VAR
Gürer, sahte balın piyasada gerçek balın fiyatın pazarlanmasını da zorlaştırdığını belirterek, “arı ile ilgili verilen şekerin maliyetinin artışı bir girdi yükü oluşturuyor. Sahte balla piyasada gerçek balın fiyat farkı ve pazarlamaya yönelik sorunlar yaşanıyor. Böyle olunca da bal üreticileri dert yanıyor. Bunların tamamının düzenlenmesi gerekiyor” ifadesini kullandı..
GÜRER: “ARICILIĞI SAHİPSİZ BIRAKMAYALIM”
Gürer, arıcılığın markalaşma potansiyeline dikkat çekerek, “Arıcılar Günü’nde arıcılar için olması gerekeni kamuoyunun gündemine bir kez daha getiriyoruz. Bu anlamda, taklit ve tağşişe yönelik denetimler sıkılaştırılmalı, arıcılara gerekli destek sağlanmalıdır. Dünyada markalaşma noktasında önemli bir yere sahip olan arıcılığı, eğer bu şekilde sahipsiz bırakırsak, süreçte diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi ciddi sorunlar oluşabileceğini ifade ediyorum,” diye konuştu.