Sahte maskelere dikkat

HABER: Uğur BAŞARAN

ADANA (BÖLGE)-Covit19 önlemleri kapsamında yapılan son düzenlemeler ile birlikte Türkiye’de 81 ilde maske takmanın zorunlu hale getirilmesi ile birlikte maskelere olan talep de arttı. Artan maske talebi ile birlikte merdiven altı üretimlerin de arttığını belirten maske üreticileri, gerekli standartları taşımayan maskelerin herhangi bir koruyuculuğunun bulunmadığını ifade ediyorlar.

Coronavirüsle mücadele kapsamında en etkili yöntemlerin başında gelen maskelerin üretiminde ciddi artışlar yaşanmaya başladı. Tek kullanımlık olarak üretilen cerrahi maskelerin sürekli değiştirilmesi gerektiğinden maskelere de ciddi manada talep arttı. Vatandaşların büyük talep gösterdikleri maskelerin ise merdiven altı üretimleri de artmaya başladı.

Koruyuculuğu olmayan ve sadece maddi kaygılarla üretilen merdiven altı üretim maskelerden vatandaşların uzak durmaları gerektiğini belirten Maske Üretim Sorumlusu Nihan Gümrükcü; “Başta içinde bulunduğumuz pandemi süreci nedeni ile covit19’la mücadele ve gribal enfeksiyon olma durumlarında kullanılması gereken cerrahi maskeler, etrafa hastalığı bulaştırmamanın yanı sıra hastalığı daha da ileri safhaya taşımamak adına takılmalıdır. Maske takmak hem sağlık açısından bir zorunluluk olmasının yanı sıra hükümetimizin aldığı kararlarda doğrultusunda da yasal olarak da bir zorunluluk haline geldi. Artık herkesin maske takma zorunluluğu bulunuyor ve bu durum da işten anlayan anlamayan herkesin maske işine girmesine neden oldu ancak unutulmalıdır ki gerekli standartlara uymayan maskelerin herhangi bir koruyuculuğu olmaz. Sadece takmış olmak için takmış olursunuz.” diye konuştu.

Maske satın alırken dikkat edilmesi gereken hususların da altını çizen Gümrükcü; “Satın aldığınız maskelerin bağlantı yerlerinde dikiş olmamasına dikkat ediniz.  Çünkü dikişli bölge bakteri veya virüs florasının üremesine ve çoğalmasına neden olur. Maske üzerindeki sertifikasyon numaralarını okuyunuz. Eğer sertifikasyon kodu veya numaraları maskenin üzerinde yazmıyorsa,  kesinlikle o maskeyi almayınız. Sahte maskeler tüylenme yapar, gerçek maskeler yumuşak ve esnek olur.” dedi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor