SALÇAMIZ MARKAMIZ OLSUN

Adana’da yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte salça sezonu da açılmış oldu. İnsanlar bir yandan aldıkları salçalık biberleri eş, dost, komşu ile birlikte temizlerken bir yandan çektiriyor bir yandan da damlara sererek kurutmaya bırakıyor.
Adana’nın sokakları şu sıralar portakal çiçeği yerine biber salçası kokmaya başladı. Apartmanların veya müstakil evlerin damlarında buram buramn salça kokuları gelmeye başladı.
Adana genellikle kebabı ile ve şalgamı ile ünlenmiş bir şehirdir. Tabi ki diğer farklı lezzetleri de bulunmaktadır ancak bu saydığımız kebap ve şalgam Adana’yı tanıtan ve Adana ile bütünleşmiş lezzetler arasında yer almaktadır.
Peki Adana salçamız da bütünlemiş bu lezzetler arasında neden yer almasın?
Adana salçası, biberlerden makinelerden çektirildikten itibaren su haline gelince kovalarlar damlara taşınır. Allah’ın nimeti olan güneş ile bütünleşerek salça rengini ve kıvamını alır. İçinde tuzdan başka hiçbir madde bulunmamaktadır. Yemeğe girdiğinde az bir salça ile harika lezzetler elde etmek mümkündür.
Güneşten aldığı vitamin ve lezzettir salçayı salça yapan. Türkiye’miz az bir şehrinde bu şekilde salça yapılabilmektedir. Diğer illerimizde yapılan salçalar Adana salçamız kadar kaliteli ve lezzetli değildir,
Örneğin Karadeniz Bölgesinde yapılan salçalarda işlemler çok farklıdır. Salçalık biberler kesilip, doğranmaz. Yıkandıktan sonra kaynar suya sokulur ve kısa süreliğine haşlanır. Haşlama işleminin ardından biber çekim yerlerine götürülür. Orada biberler çekildikten sonra bir güzel yağlanır ve güneşe serilir. Kuruması ve kıvam alması beklenir. Böyle yapılmasındaki amaç, güneşin Adana’daki gibi kurutabilme gücünün olmaması ve sürekli yağan yağmurlardır. Bu nedenle bu şekilde yapılan salçalar hem renk hem de lezzet olarak Adana salçasının çok çok gerisinde kalmaktadır. Tabi salçaya rengini, lezzetini veren Karaisalı biberini de unutmamak gerekir.
Türkiye’nin az bir şehrinde bu kaliteli salçalar yapılır. Bu şehirlerin de en önemlisi Adana salçasıdır. Bizler istiyoruz ki Adana salçamız da tıpkı kebabımız, şalgamımız gibi Adana’mızı tanıtan markamız olsun. Salça denilince insanların aklına direkt olarak Adana salçası gelsin. Bunun yapılabilmesi için gerekli tanıtım çalışmaları yapılsın.
Mesela şuanda tam zamanıdır. Adana’nın her yerinde salçalar yapılmaya başlandı. Daha çok basında yer alsın. Markamızın bize ait olması için gerekli çalışmalar yapılsın, adımlar atılsın.
Yani demek istiyorum ki Salçamız Markamız olsun.