Salgın hastalıklar, tarih boyu her var oldu

HABER: Uğur BAŞARAN

ADANA (BÖLGE)-Çin’in Wuhan kentinde başlayan ve adeta tüm dünyanın üzerine karabasan gibi çöken corona virüs salgını nedeni ile can kayıpları artarak devam ediyor. İnsanlık tarihinde salgın hastalıkların her zaman olduğuna dikkati çeken uzmanlar, bu zamana kadar en öldürücü salgınlar olarak kolera ve vebayı işaret ediyor.

İnsanlık tarihi, kıtalar arasında çok sayıda salgın hastalık ile karşı karşıya kaldı. Günümüzde de tüm dünyayı etkisi altına alan covit19, daha önce yaşanan salgınları akıllara getiriyor. İnsanlık tarihi kadar eski birçok salgın hastalık görmüş olan yerkürenin bu salgının da üstesinden geleceği ifade ediliyor.

Tarihte birçok salgın hastalık yaşandığını belirten Tarihçi Yazar Abdurrahman Kütük; “Dünya üzerinde günümüze kadar geçen süreçte birçok salgın hastalık meydana gelmiştir ve salgın hastalıklar nedeni ile milyonlarca insan hayatını kaybetmiştir. Yeni maalesef böyle bir süreçten geçiriyoruz. Tarih boyunca insanlığı etkisi altına alan salgın hastalıklara baktığımızda karşımıza ilk çıkan 540’ta Etiyopya’da başlayan ve Mısır’a, Filistin’e, Suriye’ye ve oralardan da Anadolu’ya gelen Jüstinyen Vebasını görüyoruz. Bu vebada milyonlarca insan hayatını kaybetti. Sonrasında 1346 – 1353 yılları arasında meydana gelen Kara Veba salgınının 75 ila 200 milyon arasında insanı öldürdüğü kaynaklarda karşımıza çıkan bilgiler arasında yer alıyor. Avrupa merkezli kara veba salgınında Avrupa Kıtasının nüfusunun yaklaşık yüzde 60’ını kaybettiği yine kayıtlara geçen bilgiler arasında yer alıyor.” dedi.

Salgın hastalıkların tarihi hakkında önemli bilgiler paylaşan Abdurrahman Kütük; “Kara Veba salgını sonrasında tarih kronolojisinde karşımıza çıkan bir diğer salgın ise 15.yy’da Amerika’da görülen suçiçeği salgınıdır. Avrupa’yı da etkisi altına alan bu salgınla birlikte yine milyonlarca hatta Amerika yerlilerinin yüzde 90’lık bir kısmı hayatını kaybetti. Sonrasında ise yine tüm dünyayı saran kolera salgınında rakamlar net olarak ifade edilmese de hastalığa yakalanan her 2 kişiden birinin ölmesi ile birlikte milyonları bulduğu ifade ediliyor kaynaklarda. Daha sonra ise şuanda olduğu gibi yine Çin merkezli 3.veba salgınının yaşandığını görüyoruz. Yaşanan bu salgında Çin ve Hindistan başta olmak üzere 12 milyon insanın öldüğü belirtiliyor. Sonraki salgın hastalıklar ise 1.dünya savaşı sırasında tifüs salgını ve 1918 yılında yaşanan ve felaketle sonuçlanan İspanyol gribi tarihteki en büyük felaket olarak kayıtlara geçti. İspanyol gribinde 50 ile 100 milyon arasında sağlıklı insanın hayatını kaybettiği ifade edilir. Bu gerçekten çok korkunç bir rakamdır. 1957 Asya gribi ve 1980’lerde ortaya çıkan AIDS virüsü nedeni ile yine milyonlarca insan hayatını kaybetti.” dedi.

Dünya tarihinde bazı zamanlarda olduğu gibi 2020 yılında dünyamızın bu kez de Koronavirüsü tehdidi ile karşı karşıya olduğunu belirten Abdurrahman Kütük, “Geçmiş tarihlerde belki bu kadar dünya nüfusu ve şehirleşme yoktu. Fakat yaşanan salgınlarda o döneme göre çok büyük kayıplar verilmiş. Hayatını kaybeden insanların cesetleri denize atılırken, salgına yakalanan insanlar o dönemlerde diri diri yakılarak öldürülmüş. Şuanda insanlık olarak teknoloji çağını yaşıyoruz ve karşımızda büyük bir tehdit olarak duran Koronavirüsüne karşı bilim ile cevap veriliyor. Umarım bilim Koronavirüsünü yenecek, bu kez dünyamız geçmiş yıllarda olduğu gibi çok büyük kayıplar vermeyecektir.” diye konuştu.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor