ŞAMPİYON YÜZÜCÜ KENDİ ADINI TAŞIYAN KULÜP KURDU: FARUK NURGEL

HAZIRLAYAN: RAMAZAN ŞANIVAR

Faruk Nurgel, 31 Mart 1968 yılında Adana’da doğdu. Turgut Reis İlkokulu, Ziyapaşa Ortaokulu, ardından Motor Meslek Lisesi’nden mezun oldu. Daha sonra da milli ve rekortmen yüzücü Doç. Dr. Ahmet Bozdoğan’ın desteğiyle Marmara Üniversitesi Anadolu Hisarı Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu’nu tamamladı.

Ailesinden gizli olarak mahalle arkadaşlarıyla sulama kanallarında yüzmeyi öğrendi. Boğulmalardan çekinen merhum babası Selim Nurgel, Milli Mensucat, Sümerspor ile Adana Demirspor’da profesyonel futbol oynadı. Milli ve rekortmen yüzücü Muharrem Gülergin’in yakın arkadaşı olması nedeniyle Faruk Nurgel’i 10 yaşında teslim etti.

Komple sporcu olan Faruk Nurgel, küçük yaşlarda hafta sonları yapılan yüzme yarışmalarına katılmaya başladı. Ayrıca milli ve rekortmen yüzücülerin antrenman ve yarışlarını izleyerek kendini geliştirdi.

İlk lisanslı kulübü Gazipaşaspor olan Faruk Nurgel, daha sonra ki yıllarda Çukobirlikspor, üniversite yıllarında Adalar Su Sporları Kulübü’nde yüzme ve sutopunda önemli dereceler elde etti. Milli takım hazırlık kamplarına davet edildi.

Okul takımlarında yüzmenin yanı sıra futbol, hentbol, basketbol oynadı. Beden Eğitimi Öğretmeni olarak görev yaptığı okullarda öğrencileri başta yüzme olmak üzere değişik spor dallarına yönlendirdi.

Kendi adını taşıyan Faruk Nurgel Yüzme İhtisas Kulübü’nü kurarak yeni yetenekleri milli takımlara kazandıran Nurgel, sorularımızı şöyle yanıtladı:

Kendinizden söz eder misiniz ? Eğitiminiz nedir ? Yüzmeyi nerede öğrendiniz ? Ayrıca kimi model aldınız?

1968 yılında Adana’da doğdum. Ailede başta babam rahmetli Selim Nurgel olmak üzere sporcular vardı. Fizik olarak da yaşıtlarımdan uzundum. Ailemden gizli bir şekilde mahallede ki arkadaşlarımla tehlike ve diğer riskleri önemsemeden sulama kanallarına giderek serinlerdik. Milli Mensucat, Sümerspor ve Adana Demirspor’da profesyonel olarak futbol oynayan rahmetli babam, bir şekilde benim sulama kanalına gittiğimi öğrenmiş.

Bana kart çıkartarak takım arkadaşı olan o dönemlerde herkesin saygı duyduğu Muharrem Gülergin’e teslim etti. Havuzu hayli merak ediyordum. Orada milli ve rekortmen sporcuların antrenmanlarını izleyerek kendimi sürekli geliştirdim. Buna rağmen, fırsat buldukça yine sulama kanalına giderek ters akıntıya karşı yüzmekten büyük keyif alıyordum. O dönemde sitiline hayran olduğum Önder Yol’u model aldım.

Turgut Reis ilkokulu, Ziyapaşa orta okulu ve Motor Meslek lisesinden mezun olduktan sonra havuzda tanıştığımız milli ve rekortmen sporcu, aynı zamanda Anadolu Hisarı’nda doçent olan Ahmet Bozdoğan’ın desteğiyle Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu’nu tamamladım. Ahmet Bozdoğan’ın bu iyiliğini yaşamım boyunca unutmayacağım. Sınavlarıma bile yardımcı oldu. Adeta İstanbul’da benim velim gibiydi. Ben de onun güvenini istismar etmedim.

Yüzmede ne gibi dereceler elde ettiniz ? Sutopu da oynadınız mı? Galatasaray’a da transfer görüşmesine gittiğinizi öğrendim. Milli takım kamplarına davet edildiniz mi?

Benim yüzme ve sutopunda en başarılı olduğum kulüp Çukobirlikspor’du. Antrenör eski milli ve rekortmen sporcu Ünsal Fikirci, Ergüven Merkezli ve yönetici Hasan Baysaler’in iyiliklerini asla unutamam. Ne yazık ki üçü de vefat etti. Yüzme ve sutopunun yanı sıra futbol ile basketbolda oynadım. Özellikle sutopunda Çukobirlik takımıyla gençlerde Türkiye şampiyonluğu yaşadım. Çok iyi bir ekibimiz vardı. Yüzmede de 100-200 ve1500 metre serbest ile bayrak yarışlarında Adana ve Türkiye genelinde önemli dereceler elde ettim. İstanbul’da üniversite kazanında ayrıca yüzme ve sutopunda başarılı olmamdan dolayı Galatasaraylı yöneticiler benimle görüşmek istedi. Ancak, orada Macar ünlü Antrenör Zoltan Gulyas görev yapıyordu. Benim yüzme ve sutopu oynama mı çok beğendiğini,  prensip olarak 15 yaşın üzerinde sporcu kabul etmediklerini belirterek gönlümü aldı. Bu sırada Adalar Su Sporları Kulübü’ de bizleri kadrolarına katmayı düşünüyorlardı. Orada antrenör Ahmet Sulu ile 2 yılı aşkın önemli başarılar sağladık. Bir anımı paylaşmak isterim. Adalar Spor kulübü olarak İstanbul şampiyonasında çakılı olarak oynuyordum. Yeşilyurt’u 19-17 yendik. 13 golü ben atmıştım. Yine aynı sezon Galatasaray’ı 10-9 yenmeyi başardık. Burada da 6 gol atarak dikkati çektik ve gol kralı oldum. İstanbul ve İzmir’de gerçekleştirilen milli takım hazırlık kampına çağrıldım. Ne yazık ki ciddi şekilde omuzumdan sakatlandım. Kurslara girerek bir süre yüzme ve sutopu hakemliği yaptım.

Beden Eğitim öğretmeni olarak hangi okullarda görev yaptınız ? Okul sporlarında ne gibi başarılar yaşadınız ?

Marmara Üniversitesi Anadolu Hisarı BESYO’dan mezun olduktan sonra uzun yıllar atanamadım. Bu arada yeni açılan Tarsus Çağ Koleji’nde ilk Beden Eğitimi öğretmenliğime başladım. Burada başta basketbol olmak üzere, farklı spor dallarında bölge şampiyonlukları yaşadık. Daha sonra ki yıllar BİLFEN Özel Okulları, kadrolu devlet memuru olarak ilk okulum Adana Ömer Refika Halıcılar, daha sonra Meryem Abdürrahim Gizer ve 16 yıl aralıksız en uzun görev yaptığım yer İsmet İnönü oldu. Her gittiğim okulda sporu ön plana çıkartarak öğrencilerin hem kötü alışkanlıklardan kurtulmalarını sağladık, hem de spora yönlendirdim.  Defalarca farklı branşlarda Adana şampiyonluğu, ayrıca Türkiye gruplarına kadar yükseldik. Şu anda İzmir Kiraz Umurlu Okulunda müdür yardımcısı olarak görev yapıyorum. Ancak, Adana ile bağlarımı koparmadım.

Yüzmeye olan tutkunuz nedeniyle kendi adınızı taşıyan bir spor kulübü kurdunuz. Bundan söz eder misiniz? Ne gibi başarılarınız var?

Yaklaşık 40 yılı aşkın süredir yüzme sporuyla ilgileniyorum. Adana ve Türk sporuna daha çok katkı sağlamak adına kendi adımı taşıyan ‘Faruk Nurgel Yüzme İhtisas Kulübü’nü kurdum. Burada yüzlerce sporcuyu kötü alışkanlıklardan kurtardığımız gibi boş zamanlarını spor yaparak, vatanını, bayrağını seven sağlıklı birey olmaları için çaba gösteriyoruz. Küçük yaş grubuna önem veriyoruz. Mümkün olduğunca bölgemizde yapılan yarışmalarda kendimizi hissettiriyoruz.  Gelecekte, daha büyük hedeflere koşacağız.

Bu arada suça meyilli çocukları da spor ile kazanmaya çalışıyoruz. Bu konuda, yerel yöneticilerle işbirliği içindeyiz.

MİLLİ VE REKORTMEN BAŞKAN BOZDOĞAN: “FARUK ÖVGÜYÜ HAK EDİYOR”

Adana’nın yetiştirdiği milli ve rekortmen eski Federasyon Başkanı Ahmet Bozdoğan, Faruk Nurgul’ün başarılı sporculuğun yanı sıra insan olarak mükemmel birisi olduğunu belirterek, “Faruk her türlü övgüyü hak ediyor. Kendini sürekli geliştirdi. Sporda ki başarısını Beden Eğitimi öğretmeni olarak ta yüzlerce öğrenciyi spora yönlendirdi” dedi.

Marmara Üniversitesi Anadolu Hisarı Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu’nda doçent olarak görev yaptığı yıllarda Faruk Nurgül’ü daha yakın tanıma fırsatı bulduğunu ifade eden Bozdoğan, şöyle devam etti:

“Faruk’u çocuk yaşlardan tanırdım. İstanbul’da bizim okulu kazanınca biraz da hemşerilik dayanışması nedeniyle velisi oldum. Ayrıca, hem okulda hem de Adalar Su Sporları Kulübü’nde sutopu oynamasını sağladık. Sınavlarına da katkı sağladım. Efendi, nezaketli, çalışkan ve üretken birisiydi. Beni asla mahcup etmedi. İyi derecede mezun oldu. Kendi adını taşıyan kulüp kurduğunu da öğrendim. Faruk’un yanı sıra Adana’dan kim gelirse pozitif ayrımcılık yapardım. Elbette, onlarda diğer öğrencilerden daha çok çalışarak bizleri istismar etmezlerdi. Yolu açık olsun.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor