Sanal alışverişe limon sıkmayın

Ayşe TOPAK

Sanal alışveriş diğer adıyla internetten alışveriş çağımızın gelişen ve büyüyen sektörü…

Şu günler tamda aslında alışveriş dönemi… Hem yaz tatilindeyiz hem de yaklaşan Kurban Bayramı için alışveriş yapıyoruz. Tabi ki alışveriş sadece sanal alışverişten ibaret değil.

Fakat internet alışverişi öyle bir şey ki, bir kez sanal alışverişin keyfini alınca insan duramıyor. İnternet sitelerinin her yerinde reklam var ve bu reklamlar sizi alışveriş yapmaya yönlendiriyor. Tatil planı olanlar ise gördükleri ve ilgilerini çeken ürünlerden satın almak istiyor.

Öncelikle şunu bilmek lazım siz aldığınız ürünleri o büyük büyük internet sitelerinden almıyorsunuz. Yani onların isimlerine ve kurumsallığına güvenmeyin.

Şöyle anlatayım; içerisinde yüzlerce iş yerinin bulunduğu büyük bir iş merkezi düşünün işte o ünlü internet siteleri o büyük binalar oluyor. Ve o siteler bina içerisinde bulunan işyerlerini aylık olarak kiraya veriyor. Kiracılarından hem aylık kira parası alıyor, hem de onların satmış olduğu ürünlerden komisyon alıyor. Sistemin çarkı böyle dönüyor.

Tabiî ki burası nihai tüketicileri belli bir yerine kadar ilgilendirir. Siz yıl boyunca planını yaptığınız tatil için hazırlık yapıyorsunuz, artık tatil moduna girmiş, gün sayıyorsunuz. Ve internette hoşunuza giden bir gözlük, ayakkabı, kıyafet yada ne bileyim tatilde araçta kullanmak istediğinizi bir bardak gördünüz. Ürünü incelediğinizde sanki o ürün sabah teslim edilecekmiş gibi yazıyor, fakat durum hiç de öyle olmayabiliyor.

Bazen aksilikler, bazen de işini düzgün yapmayan bir firma ile karşılaşabiliyorsunuz. Siz yeni alacağınız bir ürün ile ilgili planlar yaparken, beklediğiniz ürün size istediğiniz zamanda ulaşmayabiliyor. Şöyle ki, siz tatile gideceksiniz 1 hafta öncesinde internette görüp beğendiğiniz bir ayakkabı yada t-shirt için sipariş veriyorsunuz. Çünkü neredeyse bütün ürünlerde ‘Aynı Gün Kargo’ yazıyor. Sizde siparişi verdiğiniz günün ertesinde olmadı bir gün sonrasında bekliyorsunuz.

Garanti olarak da o koca koca internet sitelerini görüyorsunuz. Ama sipariş ettiğiniz ürün size orada yazdığı gibi hemen gönderilmiyor, internet sitesi o firmaya ek zaman veriyor fakat firma yine göndermiyor. Fakat internet sitesi hemen sizin hesabınızdan o ürün gönderilmiş gibi parasını çekiyor. Tabi o parayı almak için bir sürü uğraşmak gerekiyor.

İnternet firması ek sürede de yine o ürünü göndermiyor ama size gönderdiğini söylüyor, ikinci bir paket yapıp 2 ayrı kargo geleceğini söylüyor. Ama durum öyle değil, o firma satmaya çalıştığı ürünü bir başka yerden temin etmeye çalışıyor. Bu da zaman kaybına neden oluyor ve sizin tüm planlarınızda altüst olmuş oluyor.

Belki o anda o para önemli değil ama tatile çıkmadan önce moraliniz bozuluyor. Buna kimsenin hakkı yok. Size tavsiyem internet alışverişinin keyfini çıkarabilirsiniz fakat kısıtlı bir vaktiniz varsa ise siz siz olun internetten alışveriş yaparken bu durumu da göz önünde bulundurun. Yoksa böyle bir aksilik başınıza geldiğinde tüm tatil keyfiniz kaçabilir. Aslında çok küçük bir konu ama maalesef bu gibi durumlarda insanların canı sıkılabiliyor. Çünkü düşünün uzun bir yola çıkacaksınız aracınıza bir şarj kablosu yada cep telefonu tutturucu almak istiyorsunuz ve sipariş ettiğiniz ürün size teslim edilmiyor. Eğer şarj kablosu sipariş ettiyseniz cep telefonunuzun şarjı bittiğinde, cep telefonu tutturucu sipariş etmişseniz de cep telefonunuzun her koltuk altına düştüğünde yaşadığınız bu olumsuzluğu hatırlayacak, tatilde bile stres olacaksınız. O yüzden en başta dedim;

‘Tatil keyfinize limon sıktırmayın’

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor