SAVUNMA HAKKINA SAYGILIYIZ

BÖLGE, haberinin arkasındadır. Haber, gerçeğin ta kendisidir ve önümüzdeki günlerde belgelerle kamuoyuna açıklanacaktır.

………………………………………………………………………..

(HABER MERKEZİ)-Adana’nın Karataş yolu üzerinde bulunan BÖLGE tarafından ölüm kusan bacalar başlığıyla haber olarak okuyucularına sunan yayınımız hakkında, ilgili kuruluşun avukatının gönderdiği açıklamanın tam metnini  okurlarımızla paylaşıyoruz.

BÖLGE , haberinin arkasındadır  ve önümüzdeki günlerde belgelerle kamuoyunu ve yetkilileri bilgilendirmeye devam edeceğiz.

  İlgili şirketin avukatı Uğur Aydıngül”ün açıklaması aynen şöyledir;

  1. BÖLGE gazetesinin 12.09.2021 tarihli nüshasında ölüm kusan bacalar başlığıyla yayınlanan haber, müvekkil kurumla ilgili gerçek dışı, haksız hukuka ve gazetecilik ilkelerine aykırı bilgiler ve yorumlar içermektedir.
  2. Haberde Adana”nın Karataş yolu üzerinde kurulu bulunan filtresiz biyo kitle enerji santraline üretim iznini kimin verdiği sorulmuş, konuyla ilgili avukat Yusuf Akıncı”nın önlem alınmadan işletme ruhsatı verilmesi yasalara aykırı dediği, ancak santral bacalarına gerekli filtrelerin konulmadığını söylediği öne sürülmüştür.Yine Akınca”ya ait olduğu belirtilen açıklamalarda biyokitle enerji santralinin insan sağlığını tehdit ettiğini, narenciye bahçelerindeki tüm ürünleri öldürdüğünü, tarımın yanısıra hayvan ölümlerine de yolaçabileceğini belirttiği ifade edilmiştir.
  3. Ölüm kusan bacalar olarak nitelendirildiği iddia edilen biyokitle enerji santrali ile ilgili Avukat Yusuf Akıncı”ya ait olduğu belirtilen açıklamada “FABAY şirketi tarafından Yüreğir ovasının  tam ortasında yapılan ve işletilmekte olan biyokitle enerji santrali yapılmıştır. İmar planı notlarından

Sulama tesislerine ve tarım arazilerine zarar verilmemesi için gerekli tedbirler alınacak notu yer almaktadır. Bu tedbirler alınmadan işletme ruhsatının verilmesi  yasalara aykırıdır. Bu nedenle çevredeki narenciye bahçelerinin hem ağacı hem de neyvesi akıl almaz  zarar görmyektedir. Müvekkilim de zarar görenler arasındadır. Ürünlerinin hepsini satmış olmasına rağmen, narenciye alıcısı tarafından iade edilmiş, bu nedenle büyük zarara uğramıştır. Ayrıca söz konusu santral pamuk çalısı vesair tarım atıklarının yakılması ile işletilmektedir. Bu çalılar yakılırken,çalılar üzerinde kalan tarım ilaçları insan sağlığına da ciddi zararlar vermektedir. Valiliğe başvurmamız üzerine sayın valimiz fazlasıyla ilgi gösterdi. İlgili birimlere gerekli talimatı verdi. Ancak henüz yeterli sonuç alınamadı. Büyükşehir Belediyesi ise işletme ruhsatının Yüreğir Belediyesi tarafından verildiğini tarafımıza bildirmiştir.Bu santral bu haliyle çalışmaya devam ederse, hem çevresindeki geniş tarım işletmelerine, hem de o çevrede yaşayan insanlara ölüm saçacaktır. Çevre sağlığı konusunda Belediyelerin yetkilerini kullanmaktan kaçınmamaları gerekmektedir.” Denmiştir.

  • Gazetenizin 12.09.2021 tarihli nüshasında yayınlamış olduğunuz müvekkil FBY enerjinin çevre kirliliği yarattığına ve firmaya işletme ruhsatı izninin verilmemesinin yasalara aykırı olduğuna yönelik yanlı yayınınız hakkında tarafınızca bilinmesini istediğimiz hususlar aşağıdadır;
  • Müvekkil FBY enerji üretim A.Ş Adana ili Yüreğir ilçesi Zaarlı mahallesinde Adana Karataş yolu üzerinde Biyokütle Enerji Santrali kurmuş olup  tarımsal ve ormansal atıkların yakılması ile elektrik enerjisi üretmektedir. Gün geçtikçe insan nüfusuyla doğru orantılı olarak tarımsal ihtiyaçlar da artmakta ve tarımsal ihtiyaçların söz konusu artışına bağlı olarakta bu ihtiyaçların giderilmesinde kullanılan pamuk, mısır ve narenciyeden kaynaklı tarımsal atıklar da artmaktadır. Kurmuş olduğu biyo enerji santralinde Adana ve çevresindeki tarımsal atıkların geri kazanımını sağlayan müvekkil şirket bu sayede hem elektrik enerjisi üreterek milli gelire destek olmakta hem de bulunduğu bölgede istihdam alanı yaratarak bölgenin kalkınmasına destek olmaktadır. Tüm bunların dışında müvekkil şirket, tarımsal atıkların çevrede düzensiz depolanmasını ve en önemlisi anız yakılmasını önlemekte bu sayede tarımsal eko sistem ve doğal eko sistemin tahrip edilmesini engellemektedir. Müvekkil şirket, biyokitle elektrik santralinde hem madde olarak kullandığı tarımsal ve ormansal atıkları stok sahalarında orijinal haliyle hiçbir kimyasal madde kullanmadan toprak üzerinde muhafaza etmektedir. Dolayısıyla tarımsal atıklar yakılırken bacadan çıktığı iddia edilen salınımların tarımsal ürünlere ve insan sağlığına ciddi zararlar verdiği iddiası gerçeklikten uzaktır.
  • Müvekkil şirkette resmi ve özel kurumlar tarafından belirli periotlarla ölçümler yapılmaktadır. Örnek vermek gerekirse Adana Valiliği Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından düzenenen18.08.2021 tarihli valilik tespit raporu mevcuttur. Raporda müvekkil şirketçe kullanılan yakma  bacalarından sürekli ölçüm cihazı mevcut olduğunu  emisyon azaltıcı tedbir olarak torbalı ve siklon filtre bulunduğunu bacaların online izlenmekte olduğunu ve neticeten sanayi kaynaklı hava kirliliği kontrolü yönetmeliğine uygun olduğu belirtilmiştir.Müvekkil şirkete ait tesisin kimyasal süreçleri tamamlanmış olup belirlenen periodik kontroller dışında firmaca her türlü tedbir alınmaktadır. Haberde bahsi geçen tedbirlerin alınmadığı yönündeki iddia gerçeği yansıtmamaktadır.
  • Bahsi geçen haberde ölüm kusan bacalar olduğu iddia edilen biyokütle enerji santralinin tarım ürünlerine ve insan sağlığına zarar verdiği iddiası gerçeklikten tamamen uzak olup, işletme ruhsatı verilmesi hususunun hukuka aykırı olduğu iddiası, hukuki dayanaktan yoksundur.
  • Haberde yer alan bilgiler gerçek dışı olup bu yanlışın düzeltilmesi gereği doğmuştur.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor