Sayılan: Adana’nın çehresini değiştireceğiz.

Röportaj: Mehmet KOL

ADANA (BÖLGE)-Adana’nın en büyük sorunlarından bir tanesi sokak satıcıları. Kaldırımlar tablacılardan geçilmiyor. Sokak Satıcıları Esnafları Derneği Başkanı Hasan Sayılan, “bu sorunları yaptığımız projeler ile çözeceğiz”dedi.

İşte Hasan Sayılan ile yaptığımız röportaj..

Adana’daki sokak satıcıları sorunu nasıl çözülür, bu konudaki düşünceleriniz neler?

Biz bir proje geliştirdik, bu proje ile herkes tabla kuramayacak. Adana Büyükşehir Belediyesi’nin onay verdiği, esnaflar tabla kurabilecek. Böylelikle tabla tektip olacak, belli bir düzen olacak ve herkes tabla kuramayacak. 2 yıldan bu yana aktif bir şekilde çalışmalar yapıyoruz. Bir neticeye varmak üzereyiz. Çalışmalarımız doğrultusunda pilot bölgesi oluşturduk. Bu bölgelerde 25 tane mevsimlik ürün satan tabla kurduk. Bu esnaflar Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanan resmî tablalar. Burada esnaflar mevsimlik ürün satıyor. Bu 25 tane tablanın, 21 tanesi yıllardır yerinde duran, aynı yerde esnaflık yapan insanlar. Bu esnafların içinde simitçiler de var. Bizler bu proje ile Adana’daki düzensizliğe son vereceğiz. Yaptığımız projeyi Malatya ve Elazığ’dan örnek olarak istediler.

Yetkililer bu projeye nasıl yaklaşıyor ve yeni yönetimden beklentileriniz neler?

Öncelikle bizim amacımız yeni yönetimin işini kolaylaştırmak. Zeydan Karalar ve yönetiminden, bu projeye destek vermelerini bekliyoruz ve destek vereceklerine inanıyoruz. Zeydan Başkan, Adana’yı güzelleştirmek için bu projeye destek verecektir. Bundan önceki yönetim de destek verdi ancak bazı maddelerde eksiklik oldu. O maddeleri de yeni yönetimle düzelttikten sonra kira bedeli Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından çıkarılacaktır. Biz bu maddeleri en yakın zamanda Zeydan Başkan ile çözeceğiz. Buna inanıyoruz.

Hijyen konusunda halkın şüpheleri var, bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Tabla kurmayı hakkeden esnaflar, hijyen konusunda eğitim aldı. Giyinilmesi gereken bir kıyafet var, buna uyulmak zorunda. Hijyen kurallarına uymayan esnaflar denetlenecek ve gerekli işlemler yapılacaktır. Bu denetimi de Adana Büyükşehir Belediyesi yapacaktır. Bundan dolayı, halkımız şüpheye düşmesin.

Bu projenin Adana’ya faydası nasıl olacak?

Öncelikle yayaların yürüme yollarına özgürlük sağlanacak, her yerde tabla kurulmayacak. Kaldırımlar tablacılar ile dolmayacak. Adana’nın çehresi değişecek, görüntü kirliliği ortadan kalkacak. Bizler satışa sunduğumuz ürünleri, Adana çiftçisinden alıyoruz hepsi günlük ürünler. Böylelikle Adana’nın çiftçisi de kazanmış olacak. En önemlisi vergi kaçakçılığı olmayacak, bu esnaflar kayıt altına alınacak ve vergi ödenecek. Her türlü kazanan Adana olacak.

Eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?

Zeydan Başkan’nın karpuz festivali yapma düşüncesi var. Bizlerde dernek olarak, Taşköprü üzerinde dikenli incir festivali yapmayı düşünüyoruz. Böylelikle Adana kazanmış olacak. Daha birçok projemiz var, Adana’yı güzelleştirmek istiyoruz.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor