SES ADANA ŞUBESİ, TORBA YASA TEKLİFİNE İTİRAZ ETTİ

(HABER MERKEZİ)-Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Adana Şubesi, AKP tarafından 25 Haziran 2025 tarihinde TBMM’ye sunulan “Sağlıkla ilgili bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair torba teklif”e ilişkin yazılı bir açıklama yaparak teklifin birçok maddesine itiraz ettiklerini duyurdular.
Açıklamada, halk sağlığını ilgilendiren düzenlemelerin yine torba yasa içerisine sıkıştırıldığı vurgulanarak, sağlık emekçilerinin ve toplumun örgütlü yapılarının bu süreçlere dahil edilmemesi eleştirildi.
Sendikanın en çok tepki gösterdiği düzenleme, 14.maddeye İmar Kanunu’na eklenmek istenen değişiklik oldu. Düzenlemeyle, toplam yüzölçümü 2500 metrekareden büyük park alanlarına Sağlık Bakanlığı’nın talebiyle sağlık tesisleri kurulmasının önü açılıyor.
Açıklamada bu düzenleme için, “Bu öneri makul gibi gösterilse de çocukların, yaşlıların ve engellilerin nefes alabildiği sosyal yaşam alanlarının yok edilmesine; hatta deprem toplanma alanlarının ortadan kaldırılmasına yal açacaktır” ifadeleri yer aldı.
SES Adana Şubesi Eşbaşkanı Erol Eren, büyük kentlerde balkon dahi bulunmayan konutlarda yaşayan yurttaşların, yeşil alanlardan mahrum bırakılmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, “Kentlerin sağlıksız üreten yapılar haline geldiği bir ortamda parkların sağlık kurumu bahanesiyle yok edilmesi, 6 Şubat depremlerinden hiç ders alınmadığını gösteriyor” ifadesini kullandı.
Açıklamada torba teklif içinde yer alan bazı maddelerle ilgili şu değerlendirmeler yapıldı;
-2. Madde: Tabip, diş tabibi ve uzmanların özel sektörde en fazla iki kurumda çalışmasına izin veriliyor. Ayrıca bu çalışanların tamamı sigortalı sayılarak lehte bir düzenleme yapılmış oluyor.
-3. Madde: Ameliyat onamlarının elektronik ortamda alınması düzenleniyor. Usul ve esaslar Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenecek.
-4. ve 6. Maddeler: Sağlık meslek lisesi mezunlarının unvanlarında değişiklik yapılarak diş protez teknikerliği ve sağlık bakım teknisyenliğine odaklanılıyor. Mamografi teknikerliği kaldırılarak yerine daha kapsayıcı bir biçimde nükleer tıp teknikerliği getiriliyor.
-5. Madde: En az 5 yıl sözleşmeli çalışan aile hekimlerine yönelik SAHU süreci düzenleniyor ve klinik rotasyon süresince döner sermaye ödemelerinden yararlanmaları sağlanıyor.
-13. Madde: Organ bağışıyla ilgili düzenlemelere yer veriliyor. Ancak sendika, mevcut siyasi iktidarın uygulama pratiği nedeniyle güven sorunu yaşandığını ve kötüye kullanım riskine dikkat çekiyor.
-26. Madde: 663 sayılı KHK’daki sözleşmeli personelin disiplin işlemleri, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile uyumlu hale getiriliyor.
SES Adana Şubesi, TBMM’deki tüm milletvekillerine çağrıda bulunarak, torba teklifin 14.maddesinin bu haliyle kabul edilmemesi gerektiğini belirterek, “Kamu sağlık tesislerinin inşası elbette gereklidir. Ancak bunu yapmak için insanların nefes aldığı son alanların yok edilmesi kabul edilemez. Parklara göz dikmek yerine erişilebilir başka alanlar kullanılmalıdır” denildi.