Şevkin, “Üretici desteklenmiyor, pamuk açığı büyüyor!”

ANKARA (BÖLGE)- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, pamuk üretim alanlarında bu yıl fiyat ve verimin düşük olmasının yanı sıra girdi maliyetlerinin artması, prim desteğinin yetersizliği, mazot ve gübre desteğinin zamanında verilmemesi nedeniyle çiftçinin büyük bir yara aldığını kaydetti.

“ÜRETİM 700 BİN TONA DÜŞTÜ!”

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda gündem dışı söz alarak pamuk üreticisinin feryadını dile getiren Dr. Şevkin, Türkiye’nin yıllık pamuk ihtiyacının 1 milyon 600 bin ton civarında olduğunu, aşırı yağışların Çukurova, Aydın ve Şanlıurfa başta olmak üzere pamuk ekimi yapılan diğer kentlerde de dönüm başına yüzde 30’a varan verim kaybına neden olduğunu söyledi.

2018 yılında 900 bin ton üretim gerçekleşen pamukta bu yılki üretimin 700 bin ton olarak tahmin edildiğini vurgulayan Dr. Şevkin, “Bu gerçekler gösteriyor ki; ülkemizin pamuk açığı 900 bin ton olmuştur. Bu olumsuzluk da ithalatın hangi boyutlara ulaşacağının açık göstergesidir” dedi.
“YABANCI ÇİFTÇİ KAZANIYOR!”
Rekolte ve fiyat düşüklüğüne ek olarak 1 Lira 50 Kuruş olarak beklenen prim destek miktarının da geçen yılla aynı seviyede, yani 80 Kuruş olarak açıklanmasının da çiftçide büyük bir hayal kırıklığına neden olduğunu söyleyen Dr. Şevkin, “Üretici haklı olarak feryat figana sürüklenmiştir. Açıklanan yetersiz prim ile birlikte mazot ve gübre destekleri zamanında ödenmeli, en azından çiftçinin bu beklentisi karşılanmalıdır. Aksi halde gelecek yıl pamuk üretimi daha çok gerileyecek ve kendi çiftçimiz yerine Amerikan, Yunan çiftçisi, yabancı çiftçi kazanmaya devam edecektir” diye konuştu.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor