Seyhan’da seyyar satıcı işgali bitecek

Seyhan ilçesinde başıboş dolaşan ve düzensiz dağılımla kaldırımları işgal eden seyyar satıcılar kayıt altına alınacak. Adana Sokak Satıcıları Esnaf Derneği ve Sokak Satıcıları Hizmet Kooperatifi tarafından hazırlanan proje kapsamında düğmeye basıldı. Her iki oluşumun başkanlık görevini yürüten Hasan Sayılan, Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin’i makamında ziyaret ederek detaylar hakkında bilgi aktardı. Projeye sıcak bakarak sahip çıkan Oya Tekin ise çalışmaların başlatılması için ilgili yardımcılarına ve müdürlerine talimat verdi.

***

HABER: YENER EKİNCİ

Adana Sokak Satıcıları Esnaf Derneği ve Sokak Satıcıları Hizmet Kooperatifi Başkanı Hasan Sayılan, yönetim kurulu üyelerinden oluşan bir heyetle, Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin’i makamında ziyaret etti. Ziyaretin konusu, Seyhan ilçesinde başıboş dolaşan ve kaldırımları işgal eden kayıtsız seyyarlardı. Görüntü kirliliği oluşturdukları gibi zaman zaman trafiği de tehlikeye düşürerek hem cana hem mala kasteden seyyar satıcıların kayıt altına alınması için bir proje geliştirdiklerini dile getiren Hasan Sayılan, detaylar hakkında Oya Tekin’e bilgi verdi.

KAYITLI 100 ESNAF KİRASINI ÖDEYİP EVİNE EKMEK GÖTÜRÜYOR

Büyükşehir Belediyesi ile ortak yürüttükleri çalışmaları örnek gösteren Sayılan, ‘’Bugün, 100 farklı sabit noktada, tek tip araçlarla kent estetiğini bozmadan hizmet veren kayıtlı seyyar esnafımız, belediyeye aylık kira bedelini ödeyerek evine ekmek götürüyor’’ dedi. Şu an Seyhan ilçesinde 150’ye yakın kayıtsız seyyar esnaf bulunduğunu aktaran Başkan Sayılan, Büyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı sistemi biraz daha geliştirdiklerini ve tasarımı mevcuttan farklı olacak tezgahlarla, kayıtsız seyyarları kayıt altına almak istediklerini aktardı.

‘’OYA TEKİN’İ SOKAK EMEKÇİLERİNİN ABLASI OLARAK GÖRÜYORUZ’’

Projeye sahip çıkan ve ortak akıl ile üretilecek her çalışmanın içinde yer alacağını belirten Oya Tekin ise ilgili yardımcıları ve müdürlerini de görüşmeye dahil ederek, gereken hazırlıkların başlatılması talimatını verdi. Sayılan, ziyaret sonrası yaptığı açıklamada, ‘’Oya Başkanımızı sokak emekçilerinin ablası olarak görüyoruz. İlgi ve alakası bizlere moral oldu. Seyhan Belediyesi yetkililerinin de yer aldığı bir komisyon oluşturup çalışmalara başlayacağız. Ocak ayında neticelendireceğimizi düşünüyorum. Amacımız, kayıtsız tek bir seyyar bırakmadan tıpkı Venedik, Paris ve Roma örneklerinde olduğu gibi, Adana’ya estetik bir görünüm kazandırmaktır. Bu amaç doğrultusunda desteklerini esirgemeyen ve bizleri ziyaret edeceğini de söyleyen Sayın Oya Tekin’e şükranlarımızı sunuyoruz. Seyhan ilçesi, böylesine kararlı ve azimli bir başkana sahip olduğu için gerçekten çok şanslı’’ dedi.

KAYITSIZ SEYYAR, HALKIN SAĞLIĞINA KASTEDİYOR     

Hasan Sayılan, Adana’nın seyyar cenneti olmaması için verilen mücadelede, ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini ifade ederek,   ‘’Haksız rekabete yol açan, Adana’nın düzenini gürültü ve görüntü kirliği ile tehdit eden seyyar satıcılarla mücadelede, gözle görülür  başarı elde edecektir. Üretim yeri belli olmayan ve sağlıksız koşullarda tüketime sunulan gıdalar, halkımızın sağlığına da kastetmektedir. Biz kayıtlı esnaflar, işe başlamadan önce psikologlar ve gıda mühendisleri tarafından iletişim ve hijyen kurallarıyla ilgili seminerlere tabi tutulduk. O nedenle, belediye logosu bulunmayan tezgahlardan alışveriş yapılmamasını öneriyoruz’’ dedi.

KENTE RENK VE CANLILIK KATAN DEĞER OLACAK

‘’Esnaf hem düzenli olarak vergisini öder hale geldi, hem de kentin çeşitli noktalarında arkasından zabıtaların koştuğu bir kovalamaca değil; sabit ve rengarenk araçlarıyla, kentle bütünleşen bir yapıya kavuştu’’ diyen Başkan Sayılan, en büyük isteklerinin, kentin her alanında düzen yaratmak olduğunu söyledi. Sayılan, ‘’Dünyanın hangi modern ülkesine giderseniz gidin, seyyar tezgahlarla karşılaşırsınız. Seyyar tezgahlar, belirli bir düzen ve görsellik içerisinde sunulduğu takdirde, yerel tatları ve ürünleri ziyaretçilerle buluşturan, kentlere renk ve canlılık katan özgün değerlerdir. Avrupa’nın Roma, Barcelona, Venedik ve Paris gibi önemli turizm merkezlerine gittiğinizde, seyyar tezgahların kent dokusuna uygun tasarımlarla, adeta bir kent mobilyası haline getirildiğini görebilirsiniz. Aynı görüntü yakın zamanda, Adana’da da belirgin olarak yansıtılacaktır’’ dedi.

ADANA, ZAMAN ZAMAN SEYYAR SATICI GÖÇÜ DE ALIYOR

Başkan Sayılan, sözlerine devamla şunları söyledi; ‘’Şu sıralar, dernek olarak yeni bir proje hazırlığı aşamasındayız. Kaldırımı işgal eden işportacılarında kayıt altına alınmasına yönelik bir çalışma bu. Mobil stantlar üzerinde satışlarını yapmalarını ve kayıt altına alınmalarını sağlamayı amaçlıyoruz. Kendilerine tahsis edilen yerlerde, Adana’ya yakışan şekilde hizmet vermeleri, olumlu sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Özellikle, yılın bazı dönemlerinde, Adana’ya gelerek seyyar esnaflık yapan yabancılar var. Mesela, bir aylığına gelip dikenli incir sattıktan sonra şehrine geri dönüyor. Buna birçok örnek verebiliriz. İşportacıların kayıt altına alınması, bu sorunun da önüne geçecektir.’’

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor