Seyyar satıcılar Zeydan Başkan’dan yardım istiyor

Sokak Satıcıları Derneği Başkanı Hasan Sayılan, Adana geneline yayılması planlanırken 25 noktaya ulaştığında askıya alınan Lezzet Noktaları Projesi’nin ivme kazanması için Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’dan yardım ve destek istedi. Sayılan, ‘İşgal parası ödeyerek çalışmak istiyoruz. Geçmiş yönetim bizi şov malzemesi yaptı. Zeydan Başkanım eminim mağduriyetimizi giderecektir’’ dedi.

HABER: Yener EKİNCİ

ADANA (BÖLGE)-Adanalı seyyar esnaf dertli. Büyükşehir Belediyesi’nin önceki yönetimi tarafından onları mağdur eden süreç şöyle ilerledi; Kazandıkları üç kuruş parayla evlerine ekmek götürme mücadelesi veren seyyar esnafı, yasal statü edinmek ve hasılatlarının bir bölümünü ‘işgaliye parası’ olarak ödeyip kazançlarını kutsallaştırmak amacıyla, kendi içlerinde takdire şayan bir proje hazırlayıp, 2017 yılında Büyükşehir Belediyesi’nin kapısını çaldı. Projenin içeriği, seyyar esnafın kayıt altına alınmasını, tek tip elbise ve tezgahla satış yapılmasını kapsıyordu. Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana Sokak Satıcıları Esnafları Derneği tarafından hazırlanan bu projeye sıcak bakarak, zabıta ile yaşanan tartışmalarla gündeme gelen bu hemşehrilerine sahip çıktı.

LEZZET NOKTALARI PROJESİ OLARAK TANITILDI

Konuyla ilgili görevlendirilen Beldetaş Belde Sağlık San. ve Tic. A.Ş., hızlı bir çalışmayla projeyi gündem maddesi haline getirip Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunulmasını sağladı. İlgili maddede, ‘’Seyyar tezgahları (simit tezgahı v.s.) tek tip belirlenecektir’’ ibaresi yer alıyordu ve madde oy birliğiyle kabul edildi.  Akabinde, Adana Büyükşehir Belediyesi, seyyar satıcıların kayıt altında, belli bir disiplin içinde ve hijyen kurallara dikkat ederek mesleklerini sürdürmeleri için Lezzet Noktaları Projesi’ni uygulamaya koydu. 

ESNAFA İLETİŞİM VE HİJYEN SEMİNERLERİ VERİLDİ

Adana Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Bayram Kadir Tüylü, Sokak Satıcıları Derneği Başkanı Hasan Sayılan ile işbirliği içinde eğitim programı düzenledi. Derneğe üye 148 esnafın dahil olduğu çalışmada ilk etapta 35 esnafa, psikologlar ve gıda mühendisleri tarafından iletişim ve hijyen kurallarıyla ilgili seminer verdi. Eğitim programına katılan seyyar satıcılara sertifikalarını veren Daire Başkanı Bayram Kadir Tüylü, Adanaspor ve Adana Demirspor’un renklerinin yer aldığı, seyyarların isimlerinin yazılı olduğu formaları katılımcılara dağıttı.

KARGAŞA VE GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİ ÖNLENECEKTİ

Bayram Kadir Tüylü, Türkiye’de bir ilk olan projede seyyar esnafın formalı olarak satış yapacağını, yürüttükleri işe uygun tezgah ve arabalarının da tek tip olacağını ve kayıt altında düzenli olarak denetime tabi tutulacağını belirtti. Tüylü, bu çalışmada halk sağlığını korumayı, kargaşa ve görüntü kirliliğini önlemeyi amaçladıklarını, sistemli düzene geçen seyyarların da mutlu bir şekilde ekmek paralarını kazanmalarına zemin oluşturduklarını bildirdi. Sokak Satıcıları Derneği Başkanı Hasan Sayılan, geçimlerini seyyar esnaf olarak sağlayan hemşehrilerine değer veren Başkan Hüseyin Sözlü’ye teşekkür edip, Adana Büyükşehir Belediyesi zabıtası ile uyum içinde çalışmalar yürütmekten büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.

İŞLER BİRDEN TERSİNE DÖNDÜ, KİMSE ANLAMADI

Seyyar esnaf, pilot uygulamayla 25 farklı noktada hizmet vermeye başladı. Her şey yolunda giderken, yerel seçimlere az bir süre kala işler birden tersine döndü. Meclisten geçen, ‘’Seyyar tezgahları (simit tezgahı v.s.) tek tip belirlenecektir’’ ibaresinde düzenleme yapılarak, ‘v.s.’ kısmı kaldırıldı ve bu haliyle 20 Mart 2019 tarihinde yeniden meclisten geçirildi. Böylelikle simit haricinde, mevsimsel olarak kestane, mısır, erik, dikenli incir gibi ürün satanlar proje dışına çıkarılmış oldu. Buna bir anlam veremeyen Sokak Satıcıları Derneği Başkanı Hasan Sayılan, projenin aslına uygun hale getirilmesi için gerekli girişimlerde bulundu ancak prosedürün ağır işlemesi nedeniyle sonuca varamadı.

KARALAR’DAN BAŞKA SIĞINACAK KİMSEMİZ YOK

Başkan Hasan Sayılan, gazetemize bir ziyaret gerçekleştirip yaşanılan sorun hakkında bilge verdi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’dan yardım talebinde bulundu. Hüseyin Sözlü ve ekibi tarafından şov malzemesi olarak kullanıldıklarını ifade eden Sayılan, ‘’Zaman geçtikçe samimi olmadıkları ortaya çıktı. Tek kelimeyle kandırıldık. Haklarımızın iadesi için Sayın Zeydan Karalar’dan başka sığınacak kimsemiz yok. Beldetaş yetkilileri sorunun çözümleneceğini söylüyor ama şu ana kadar atılmış somut bir adım yok’’ dedi. Belediye bedel ödemek ve kayıt altına girmek istediklerini ifade eden Başkan Sayılan, ‘’Çok ciddi bir gelir olmasa da, belediyenin kasasına işgal parası altında azımsanmayacak bir meblağ girecek. Rakam komisyon tarafından belirlenecek ama biz çıkacak rakama razı geleceğiz. Sorunun çözülüp projenin tam randımanlı bir şekilde hayata geçmesini istiyoruz’’ dedi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor