Sıfır OSGB ile sıfır iş kazası

Adana’da hizmet veren Sıfırbir Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi’nde, iş güvenliği uzmanları Seda Akşam ve Şule Topal ile bir röportaj çalışması gerçekleştirdik. Disiplini ön planda tutan anlayışlarıyla, sorumlulukları altındaki işletmelerde yaşanacak olası iş kazalarını sıfıra indirgemek için çabalayan kadın uzmanlar, özverili ve takipçi çalışmalarıyla takdir topluyor.

RÖPORTAJ: YENER EKİNCİ

ADANA (BÖLGE) – OSGB şeklinde kısaltılan ve açılımı ise Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi olan oluşum, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanllığı tarafından çıkartılmış olan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile ilgili olarak hizmet vermek amacı ile kurulan kuruluşlardır. Adana’da 100’den fazla OSGB firması bulunuyor. Ve bunlar arasındaki hizmet kalitesinde, İş Güvenliği Uzmanları Seda Akşam ile Şule Topal’ın işlettiği Sıfırbir Ortak Sağlık Güvenlik Birimi, standartları yakalayan özelliğiyle dikkat çekiyor. Reşatbey Mahallesi’nde yer alan çalışma ofislerinde ziyaret ettiğimiz Seda ve Şule Hanım’dan, OSGB hakkında merak ettiğimiz konular üzerinden bilgi aldık.

Kısaca sizleri tanımakla sohbetimize başlayabilir miyiz?

Şule Topal: Adana’da, 1985 yılında Dünya’ya geldim. Sırasıyla; Cebesoy İlköğretim Okulu, Şehit Temel Cingöz Lisesi, Çukurova Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum.

Seda Akşam: Adana doğumluyum. 1986 yılında Dünya’ya geldim. Afyon Kocatepe Üniversitesi, Yapı Öğretmenliği Bölümü mezunuyum.

Sıfırbir OSGB ne zaman ve nasıl kuruldu? Öyküsünden biraz bahseder misiniz?

Seda Akşam: İş Güvenliği Uzmanı olduktan sonra kendi işyerimi kurmak gibi bir hedefim vardı. Şule ile aynı firmada iş güvenliği uzmanı olarak çalışıyorduk ve aramızda güvene dayalı sarsılmaz bir dostluk gelişmişti. Hedefimi bir gün kendisiyle paylaştım ve akabinde ortak bir firma kurmaya karar verdik. 2018 yılında Sıfırbir OSGB’yi kurarak, aramızdaki dostluğa aynı zamanda iş ortaklığı ekledik.

OSGB firmaları nasıl çalışır?

Şule Topal: İş sağlığı ve güvenliği, ülkemizde nispeten yeni bir konu. Örnek vermek gerekirse İngiltere’de İSG ile ilgili ilk kararname 1788 yılında yayınlanmış ve mevcut iş sağlığı ve güvenliği kanunları 1970’den beri yürürlükteyken, bildiğiniz gibi ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği kanunu 2012 yılında yayınlanmıştır. Dolayısıyla İSG konusunda hem uygulamada hem de kültür olarak sanayileşmiş ülkelerle aramızdaki fark açılmıştır. Bu farkın hızlıca kapanması için uzmanlaşma gerekli görülmüş ve OSGB kavramı hayatımıza girmiştir. OSGB’lerin, çalıştıkları firmalara İSG uygulamalarını ve kültürünü aktarma görevleri aslında en önemli varlık sebepleridir.

BAKANLIK TARAFINDAN YETKİLİYİZ

Ortak sağlık ve güvenlik birimleri, iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve işyeri hemşiresi olan firmalara bu hizmetleri vermek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiştir. Öncelikle OSGB ve hizmet alacak firma bir iş sözleşmesi yapar. Bunu takiben OSGB kendi bünyesinde bulunan personelleri hizmet alacak firmada görevlendirmek üzere e-devlet üzerinden ulaşılan İSG Katip sistemine giriş yapar. Hizmet alanın yetkili bir personeli e-devlet sistemi üzerinden görevlendirmeleri onaylar ve resmi olarak hizmet başlar. Artık devletin gözünde hizmet alınıyordur; ancak iş sağlığı ve güvenliği bundan sonra başlar.

OSGB firmaları ne iş yapar?

Seda Akşam: Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi, görevlendirdiği personelin takibini ve dolayısıyla sorumluluğu alır. Yani firmalara hizmet veren bir sadece bir OSGB personeli değil, koordinatörleri ve teknik müdürleriyle OSGB’nin tamamıdır. Tek tek inceleyecek olursak ortak sağlık ve güvenlik birimi hizmet verdiği işyerinde aşağıdaki işleri yürütür.

İŞ GÜVENLİĞİ AÇIŞINDAN

İş güvenliği eğitimleri

Risk değerlendirmesi ( risk analizi )

Acil durum eylem planı

Patlamadan korunma dokümanı

Yıllık çalışma planı

Yıllık eğitim planı

Yıllık değerlendirme raporu

Devamlı saha gözetimi

Uygunsuzlukların belirlenmesi ve bildirilmesi

İŞ SAĞLIĞI AÇISINDAN

Yeni çalışanların işe giriş muayenelerinin yapılması

Çalışanlara periyodik sağlık muayenesi yapmak

Risk analizi

İş hijyeni gerekliliklerini belirlemek ( gürültü, aydınlatma, toz, titreşim, gaz, vs)

İş sağlığı eğitimleri

En fazla karşılaştığınız iş kazaları hangileri oluyor?

Şule Topal: Şu an 100’ün üzerinde işletmeye hizmet veriyoruz ve bunların çoğunluğu metal işleri üzerinde faaliyet gösteriyor. Bu sektörde, tedbir almadan çalışan makineye müdahale ederek elini kaptıran işçilerle sık karşılaşıyoruz.

İş Sağlığı ve Güvenliği uygulamalarında en çok zorlandığınız noktalar nelerdir?

Seda Akşam: İşyerlerinde yaşadığımız en önemli problemimiz, yeteri kadar sürece önem verilmemesidir. İnsanların bakış açılarını değiştirmek, onlara İş Sağlığı ve Güvenliği çalışmalarının iş yaşamının bir parçası olduğuna inandırmak zaman almaktadır. Ne yazık ki çoğu işletmede, iş kazası veya meslek hastalığı gibi olumsuz bir olay ile karşılaşılması durumunda yaptığımız iş önem kazanmaktadır. Şu anda işletmelerde yeterli denetimlerin olmaması bu işe önem veren destekleyen işverenlerin şevkini kırmaktadır. Yasanın yayınlandığı günden beri önemli bir yol aldık, tabi ki eksiklikler var bunlarında zamanla düzelmesi ümidi ile daha doğru ve emin adımlar atmak istiyoruz

Bölgemizde iş sağlığı ve güvenliğine yeterince önem verildiğini düşünüyor musunuz?

Şule Topal: Hayır, iş sağlığı ve güvenliği kültürünün ve iş güvenliği kurallarının uygulanması durumunda firmalar büyük zararlardan kurtulacaklarını bilmiyorlar; bu da maddi ve manevi sorunlar doğuruyor. Aslında iş sağlığı ve güvenliği kültürü gelişmiş olsa bizde gelişmiş bir ülke olabiliriz.

Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim

Bizler teşekkür eder, yayın hayatınızda başarılar dileriz

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor