Sigorta acenteleri tek yumruk olmalı

HABER: Yener EKİNCİ
ADANA (BÖLGE) – Bilindiği üzere, günlük hayatımız öngörülemeyen ve belirsizlik arz eden rizikolarla (yangın, sel, hırsızlık, hastalık, makine kırılması vs) doludur. Bütün bu riskleri önceden bilip fiziksel olarak ortadan kaldırmanın imkansızlığı nedeniyle, kişiler, en azından bunların ekonomik sonuçlarını ortadan kaldırmak ya da hafifletebilmek üzere girişimlerde bulunmuşlar ve bir rizikonun gerçekleşmesi halinde meydana gelebilecek zararları aralarında bölüşmek suretiyle, ‘’sigorta’’ kavramının temelini atmışlardır. Avrupa ve Amerika’da sistem olarak oturmuş ve yaşamın olmazsa olmazı olmuş, ekonominin yapıtaşlarından biri haline gelmiş sigorta, ülkemizde, son dönemde yapılmaya çalışılan yasal düzenlemeler, reklam kampanyaları ve ‘bireysel emeklilik sistemi’ ndeki devlet desteğiyle hak ettiği yere yeni yeni gelmeye başlamış olsa da, içinde hala pek çok sorun barındırmaktadır
SEKTÖRÜN ÖNEMLİ OYUNCULARI
Bu sektörün en önemli oyuncuları hiç şüphesiz sigorta şirketleri ve riske maruz kalma olasılığı olan kişileri yani ’’sigortalıları’’ buluşturan aracı kurumlar, diğer bir değişle acentelerdir Aracıların başlıca görevleri, sigorta müşterisini riskler ve buna uygun çözümler hakkında bilinçlendirmek, prim ödemelerini, hasarların tazmin edilmesini ve poliçenin yenilenmesini takip etmek, gerektiğinde hatırlatmada bulunmaktır. Bütün dünyada sigorta aracılığı acenteler tarafından yapılırken ve sigorta acentesi, bireyin ya da kurumun mali müşaviri ya da avukatı kadar önemliyken, ülkemizde durum maalesef çok daha farklı. Oysa ki sigorta, bir hizmet sektörüdür. Bankacılıktan ayrı, profesyonellik isteyen bir meslektir. Satış ve poliçe düzenlemeden önce yapılan danışmanlık, aktarılan bilgi, hasar anında ulaşılabilirlik ve sorun çözebilme yeteneği, şirket ve sigortalı arasında köprü olabilmek, sigorta bilincini ve güveni sigortalıya aktarabilmek, sadece bu işi yapan, kendini bu konuda geliştirmiş ve bu işi meslek edinmiş acentenin işidir.
SİGORTA ACENTELERİ NE İSTİYOR?
Günümüzde, acenteler birçok sorunla mücadele etmek zorunda kalıyor. Bu sorunları neler olduğunu ve çözümü noktasında neler yapılabileceğini, Adana Çukurova Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı ve Modüler Sigorta Genel Müdürü Gökhan Sözen’e sorduk. Başkan Sözen, şu şekilde bir sıralamada bulundu.
ÖRGÜTLENME
Meslek örgütlerimiz çok dağınık ve ortak bir paydada buluşamıyorlar. Bugün mesleğimize katkı sağlamaya gayret eden bütün yapıların tek çatı altında toplanması elzemdir. Kendi kararlarımızı alabildiğimiz ve uygulayabildiğimiz bir Meslek Odası artık kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. Bugün sektörümüzü temsil eden tepe yöneticilerden beklentimiz de bu oluşumlara öncülük etmeleridir.
HAKSIZ REKABET
Özellikle, digital kanallar üzerinden gerek sigorta şirketlerinin, gerekse internet üzerinden satış yapan acente gruplarının uyguladıkları iskonto ve promosyonlar biz acenteleri zor durumda bırakmaktadır. Çoğu zaman poliçe üzerinden kazandığımız brüt komisyondan dahi daha fazla bir promosyon ile karşı karşıya kalabilmekteyiz. Bu haksız rekabete ilgili kurumların bir an önce dur demesi gerekmektedir.
MERDİVEN ALTI YAPILAR
Güncel mevzuata göre sigorta acentesi olmanız ya da temsil edebilmeniz için üniversite mezunu olmak ve mesleki tecrübeye sahip olmanız gerekmektedir. Lakin bu kriterlere uymayan mesleki ve teknik yeterliliğe haiz olmayan yapılar merdiven altı tabir ettiğimiz şekilde izinsiz ve yasal olmayan şekilde faaliyet gösteriyor. Bu yapılardan hizmet alan sigortalılar, hasar anında yanlış satışlardan dolayı mağdur olmaktadır. Bu yapıların hızlıca kapatılması ya da mevzuata uygun şekilde faaliyetlerine devam etmesi gerekmektedir.
YAPISAL SORUNLAR
Acenteler ile şirketler arasındaki sözleşmelerin tekrardan gözden geçirilmesi, haklı bir sebebe dayanmayan fesihlerin önüne geçilmesi, haksız bir fesihte ise acenteye portföy tazminatı ödenmesi acentenin devamlılığı açısından önem arz etmektedir.
KVKK UYGULAMALARI & VERİ GÜVENLİĞİ
Sigorta acenteleri olarak Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında veri toplayıcı konumdayız. Lakin bizlerin sisteme dahil ettiği verileri dahi, sistem bizden gizler hale gelmiş durumda. Veri güvenliği adı altında bizlerden saklanan müşterilerimize ait veriler, hasar takipçilerinin, avukatların vb kurumların elinde rahatlıkla dolaşıyor. Hatta bu verilerin para ile satıldığı da sektörce bilinmektedir.
KOMİSYON İADELERİ
Özellikle Trafik branşında kısa vadeli satışlarda şirketten aldığımız komisyonları iade ediyoruz. Bu poliçelerden bizlere verilen 20 TL komisyon, poliçeleri yapmak için harcadığımız emeğin ve zamanın karşılığı olması mümkün değil. Bir emlakçı kiraladığı evden aldığı komisyonu kiracı evden erken çıksa dahi iade etmiyorken bizim aldığımız komisyonu iade etmemiz, iş gücü hamallığından başka bir şey değildir. Trafik sigortasında 6 aydan önceki satışlarda poliçe komisyonunun min. %50’sinin acente de kalması sağlanmalıdır.