Sınav ücretleri cep yakıyor

ÖSYM’nin yaptığı sınavlar öğrencileri ve velileri zorlamaya devam ediyor. Elbette sadece sınav ücretlerindeki abartı Ösym sınavları ile sınırlı değil. Anadolu Üniversitesi’nin de yaptığı sınavlar yüksek fiyatları ile tepki çekmeye devam ediyor.

18 Ekim tarihinde ÖSYM tarafından Kaymakamlık sınavı yapıldı. Bu sınavın başvuru ücreti 225 Türk Lirası. Alınacak kişi sayısı 100 olarak ifade edilirken bu sayının 4 katı kadar kişi mülakata girmeye hak kazanmış olacak. Ancak başvurulara baktığınızda binleri bulduğunu görüyoruz. Öte yandan Kasım ayının sonlarına doğru yine ÖSYM’nin tertip edeceği hakimlik ve savcılık sınavı var. Burada adaylar sınava girebilmek için tarife şöyle belirlendi. Sınav ücreti; 1 sınava katılan adaylar için 225,00 TL, 2 sınava katılan adaylar için 337,50 TL, 3 sınava katılan adaylar için 450,00 TL olarak belirlendi ve parası olanlar başvurularını yaptılar.

Ne kadar büyük rakamlar değil mi? 225 lira, 450 lira… vs. Adaylar ve aileleri için bu paraları bulabilmek gerçekten zor ve can sıkıcı bir durum oluyor.

ÖSYM artık her şeyden para alır oldu. İtiraz edeceksiniz para yatırıyorsunuz, tutmayacağını bile bile bir umut diyerek tercih yapıyorsunuz. Onu da internette, evinizde oturduğunuz yerde yapıyorsunuz şak diye 20 liranızı alıyorlar.

Herhangi bir işlem merkezine gitmiyorsunuz ki hadi işlem ücreti, hizmet bedeli aldılar diye avunasınız. Ancak işlemi kendiniz kendi internetinizi kullanarak yapıyorsunuz bir de üstüne para ödüyorsunuz.

Bu sınavlara girenlerin büyük bir çoğunluğu zaten sürekli sınav çalışmak zorunda olan ve bu nedenle de herhangi bir işte çalışmayan yada günümüzün en büyük sorunlarından bir tanesi olan işsizlik nedeni ile iş bulamayan genç kesimden oluşuyor.

Zaten okuma sürecinde yeteri kadar ailelerine yük olduklarını düşünen gençler bir de sınav ücretleri karşısında iyice çaresiz kalıyorlar.

Bunları söylerken her şey bedava olsun demiyoruz. Elbette o kadar sınıflarda gözetmenlik yapan kişilere verilecek ücretler var, sınav esnasında kullanılan kağıtlar, optik formlar, dağıtılan peçete, kalem, silgi, açacaklar var. İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde bir de maske dağıtmaya başladılar hadi bu da masraf olsun. Olsun olsun da bir sınav 200 küsür 400 küsür liralar olmasın.

Yazık bu gençlere yazık bu gençlerin ailelerine… İnsanlar bir umut diyerek her sınava girmeye çalışıyor. Birinde olmazsa birinde şans yüzümüze güler belki diyor ama bu kadar astronomik rakamlar bunu bile imkansız hale getiriyor.

Yinelemek istiyorum ki elbette sınavların belli bir ücreti olsun, olmalıdır da ancak bu kadar abartıya kaçmak da yazıktır…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor