SINIRIMIZ KAN GÖLÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk halkının her zaman Azerbaycan halkının yanında olduğunu söyleyerek, Ermenistan saldırıları karşısında dünya milletlerinin sessiz kalmaması gerektiğini açıkladı.

-İki ülke arasındaki savaşta çok sayıda sivil vatandaş ve çocukların öldürüldüğü da kaydedildi.

(HABER MERKEZİ)-Pazar sabahı başlayan dün de hızlanarak devam eden Azerbaycan-Ermenistan kuvvetleri arasındaki çatışmalarda, ağır silahların kullanıldığı  çok sayıda asker ve sivilin hayatını kaybettiği öğrenildi.

Ermenistan Savunma Bakanlığı, çatışmanın bütün gece sürdüğünü açıklarken Azerbaycan Savunma Bakanlığı da Ermenistan ordusunun Terter kasabasına ateş açtığını duyurdu.

ŞİMDİYE KADAR ONLARCA İNSAN ÖLDÜ
 Erivan yönetimi Azerbaycan’a ait çok sayıda tank, helikopter ve İHA’nın imha edildiğini açıklarken, Azerbaycan iddiaların doğru olmaığını açıkladı.

Dağlık Karabağ önceki gün yapılan açıklamada  16 asker ve sivilin yaşamını yitirdiğini duyurmuştu. Azerbaycan’ın saldırısında 100’den fazla insanın yaralandığı kaydedildi. Dün de Dağlık Karabağ, 15 askerin daha yaşamını yitirdiğini açıkladı. TSİ 14:00 sularında ise Dağlık Karabağ’dan flaş bir açıklama geldi.

   Öte yandan Reuters haber ajansının son dakika gelişmesi olarak yaptığı duyuruda Dağlık Karabağ’da 28 askerin daha yaşamını yitirdiği öne sürdü..

Öte yandan TSİ 10:55 sularında Azerbaycan’dan da kritik bir açıklama geldi… Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, 6 Azeri vatandaşının yaşamını yitirdiğini duyurdu. Yapılan açıklamada Ermenistan’ın saldırısı sebebiyle 19 kişinin  yaralandığı kaydedildi.

Resmi verilere göre şu ana kadar yaşanan çatışmalarda en az 37 kişinin  yaşamını yitirdiği  ve yüzlerce insan da yaralandığı belirtildi.

Azeri yetkililer, Ermenistan’ın saldırısında sivil bir ailenin 5 üyesinin yaşamını yitirdiği belirtilirken,öğle saatlerinde Ermenistan ve Dağlık Karabağ topyekun seferberlik ve sıkıyönetim kararı aldı ve Azerbaycan da sıkıyönetim ilan edildiğini duyurdu.

 KARADAN GÖRÜNTÜLENDİ

Azerbaycan ordusu tarafından, Ermenistan’ın saldırı girişimine yanıt olarak gerçekleştirilen karşı saldırılar ilk kez karadan görüntülendi.

Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında, önceki sabah saat 06.00 sularında Ermeni güçlerinin Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine ateş açması üzerine bölgede tansiyon yükseldi. Azerbaycan ordusu tarafından, Ermenistan saldırı girişimine yanıt olarak gerçekleştirilen karşı saldırılar ilk kez karadan görüntülendi.Görüntülerde Azerbaycan askeri ağır makineli tüfeklerle Ermenistan mevzilerini vurduğu görüldü.Ermenistan Parlamentosu sözcüsü Ararat Mirzoyan da Türkiye’yi suçlayan açıklamalarda bulundu. Mirzoyan, “Uluslararası kamuoyu sadece Azerbaycan’ın adımlarına değil, Türkiye’nin de bölgeyi istikrarsızlaştırma çabalarına karşı harekete geçmeli” ifadelerini kullandı.

Bu açıklamalardan çok kısa bir süre sonra Azerbaycan’dan flaş bir açıklama geldi. Azeri yetkililer Türkiye’nin Suriye’den binlerce savaşçı gönderdiği iddiasının asılsız olduğunu duyurdu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in danışmanı Hikmet Gadzhiev, “Suriye’den militanların Azerbaycan’a gönderildiği ve cephede savaştığına yönelik iddialar Ermenistan’ın bir diğer provokasyonu ve tamamen saçma olduğu belirtildi.Öte yandan yaşanan çatışmanın şiddeti ve büyüklüğünü gözler önüne seren görüntüler Ermenistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınladı…

Bakanlık, Dağlık Karabağ’ın en büyük kenti Hankendi’de çekilmiş fotoğrafları uluslararası ajanslara servis etti.

Paylaşılan fotoğraflarda birçok insan savaş sığınaklarında geceyi geçirirken görülüyor. Erzakların ve taşınabilir yatak ve eşyaların yanında uyuyan insanlar yapılan resmi açıklamaları da küçük televizyon aracılığıyla izledi.

AZERBAYCAN TÜRKİYE HARİÇ BÜTÜN UÇUŞLARI İPTAL ETTİ
Azerbaycan, Türkiye hariç tüm ülkelere yapılan uçak seferlerini iptal ettiğini açıkladı. Yaşanan gerilim devam ederken Azerbaycan tarafından yapılan açıklamada, Türkiye hariç tüm ülkelere uçuşların durdurulduğu belirtildi.

Açıklama, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ülkede kısmi seferberliğin ilan edilmesini içeren kararnameyi imzalamasından sonra geldi.

PUTIN: ASKERİ ADIMLAR DURMALI
Yaşananların ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile telefon görüşmesi yaptı. İki ismin yaşanan gerilimi masaya yatırdığı açıklandı.

Kremlin Basın Servisi tarafından görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, “Rusya tarafı, büyük çaplı askeri çatışmaların devam etmesi nedeniyle derin endişelerini dile getirdi. Görüşmede, çatışmaların daha da artmasını önlemek için gerekli tüm çabayı göstermenin önemli olduğu ve daha da önemlisi, askeri adımların durması gerektiği kaydedildi” denildi.

12 OSA UÇAKSAVAR FÜZE SİSTEMİ İMHA EDİLDİ

Azerbaycan Savunma Bakanlığı yaşananlarla ilgili bir açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, “Ermenistan silahlı kuvvetlerinin savaş faaliyetini önlemek ve sivil halkın güvenliğini sağlamak için Azerbaycan Ordusu komutanlığı tüm cephe boyunca bir karşı saldırı başlatmaya karar verdi. Personelimiz ve tank birimlerimiz, füze ve topçu birlikleri, cephe uçakları ve insansız hava araçlarının desteğiyle, cephede ve savunma derinliklerinde bulunan çok sayıda Ermeni kuvveti, askeri tesis ve askeri teçhizatı tespit edip imha etmektedir. Sahadan edinilen bilgilere göre, Ermeni hava savunma birimlerinin 12 OSA uçaksavar füze sistemi farklı yönlerde imha edildi. Azerbaycan Hava Kuvvetleri’ne ait bir savaş helikopteri Tatar yönünde düşürüldü, mürettebat yaşıyor” ifadesini kullandı.

2016’dan beri en büyük çatışmayı yaşayan Azerbaycan-Ermenistan, dünya petrol ve doğalgaz koridorunda bulunan ve bu sebeple çok büyük bir öneme sahip olan bölgede korkulu anlar yaşanmasına sebep oldu.

“GÜNEYDEKİ POZİSYONLARI KAYBETTİK”
Azerbaycan, bölgedeki 7 köyün kontrolünü ele geçirdiğini açıkladı. Dağlık-Karabağ başta bu açıklamayı yalanlarken daha sonra “bazı pozisyonların kaybedildiğini” doğruladı.

Azerbaycan-Ermenistan hattında sıcak çatışma sürüyor. Azerbaycan ordusu hızla ilerken, Ermenistan işgali altındaki Dağlık Karabağ’ın sözde lideri Arayik Harutyunyan’dan itiraf gibi açıklama geldi. Harutyunyan, “Karabağ’ın güneyindeki tüm pozisyonları kaybettik. Düzinelerce ölümüz ve yarılarımız var. Azerbaycan F-16 ve Türk İHA Bayraktar kullanıyor. Azerbaycan yalnız değil, Türkiye de var” diye konuştu

TRUMP: DURDURABİLİR MİYİZ GÖRECEĞİZ
Yaşananların ardından başta Türkiye, ABD ve Rusya olmak üzere birçok ülke peş peşe açıklamalarda bulundu. ABD Başkanı Donald Trump, ABD’nin bu şiddeti bitirmek istediğini söyleyerek, “Bizim o bölgede iyi ilişkilerimiz var. Bunu durdurabilir miyiz, göreceğiz” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı da yaşanan şiddeti kınayarak, tarafların durumu daha kötü hale getirecek hamlelerden kaçınılması gerektiğini söyledi.

ERDOĞAN VE PUTİN YİNE KARŞI KARŞIYA

Bu araa başta Libya ve Suriye olmak üzere birçok konuda karşı karşıya gelen Rusya ile Türkiye bu uluslararası krizde de karşıt kutuplarda yer aldı.

Rusya Devlet Başkanı Putin,  yaşananların ardından Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ı ararken görüşmenin detayları kamuoyu ile paylaşılmadı.

Yaşananlara çok sert çıkış yapan ve Azerbaycan’ın yanında olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan da  Azeri mevkidaşı Aliyev ile görüştü. Ermenistan’ın bölgedeki barışa en büyük tehdit olduğunu söyleyen Erdoğan, “İstila ve zalimliğe karşı bütün dünyanın Azerbaycan”ın yanında olması çağrısı yaptı.

 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının ardından ülkesi savaşın eşiğinde olan Ermeni Başbakan Paşinyan, uluslararası kamuoyuna çağrıda bulunarak, Türkiye’nin bu gerilime müdahil olmaması gerektiğini söyledi.

ERDOĞAN AÇIKLAMA YAPTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan”da Türk milletinin dost ve kardeş Azerbaycan”ın arkasında olduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı;  “Adeta bu sorunu çözmemek için de ellerinden geleni yapmışlardır. Şimdi ise akıl veriyorlar, zaman zaman da tehdit ediyorlar. Nedir bu tehdit? ‘Türkiye burada mı? Türk askeri burada var mı?’ Bunu söyleyenler güneyimizde, özellikle Suriye’nin kuzeyinde binlerce tır silahı oraya taşıyanlardır. Bunu söyleyenler, Suriye’nin kuzeyini parselleyen, orada üsleri kuranlardır. Bunu söyleyenler, koalisyon güçleriyle Suriye’de cirit atanlardır. Bunlar şimdi gelmişler ‘Türk askeri burada var mı? Türkiye buraya silah naklediyor mu?’ Şu mantığa bak, şu akla bak. Adeta İlham Aliyev kardeşimiz sanki bunlara hesap verecek. Zaten 30 yıla yakındır size hep hesap verdi, ‘Bu işi çözelim. Bunu artık uzatmayalım.’ dediler. İşgale uğrayan topraklar kimin toprakları? Azerbaycan’ın toprakları. Bunu hepiniz kabul ediyorsunuz. Dağlık Karabağ’ı kabul ediyorsunuz. Buradaki insanlar, 1 milyonu aşkın topraklarından uzak, şu anda Azerbaycan’da yaşıyor. İşgalciler ise orada. Bunun hesabını kimse sormuyor. Artık hesap vakti geldi diyen Azerbaycan, ister istemez kendi göbeğini kendisi kesmek zorunda kalmıştır.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor