Şırdancı Soner’in lezzet serüveni

Çukurova ilçesinde açtıkları restoranda, Adana’nın geleneksel sokak ve mutfak yiyeceklerini hijyen ve kaliteden ödün vermeyen bir hizmet anlayışı dahilinde, lezzeti ile ön plana çıkartarak müdavimler oluşturan Şırdancı Soner, yurt içi ve yurt dışından gelenlerin de uğramadan geçmediği bir mekana dönüşme özelliği ile ulusal marka olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Kısa sürede yakalanan başarının sırrını, aynı zamanda kuzen olan işletmeciler, Soner Bozkurt ve Mustafa Tilki’den öğrendik.

***

Şırdan, Paça, Mumbar, Kokoreç ve Midye çeşitleriyle, Adana’nın geleneksel yemeklerini, kalite ve hijyenden taviz vermeden servis ediyorlar.

Lezzetin son eri: Şırdancı Soner

ÖZEL İNDİRİMDEN FAYDALANMAK İÇİN: 0 (531) 858 01 56

Röportaj: Yener EKİNCİ

Çukurova ilçesinde açtıkları restoranda, Adana’nın geleneksel sokak ve mutfak yiyeceklerini hijyen ve kaliteden ödün vermeyen bir hizmet anlayışı dahilinde, lezzeti ile ön plana çıkartarak müdavimler oluşturan Şırdancı Soner, yurt içi ve yurt dışından gelenlerin de uğramadan geçmediği bir mekana dönüşme özelliği ile ulusal marka olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Kısa süre önce açılmasına rağmen, işinin ehli işletmecileri Soner Bozkurt ve Mustafa Tilki’nin geçmişten gelen tecrübeleriyle damak tadımızı mest eden restoran, uygun fiyatlarıyla da dikkat çekiyor. Şırdan, Mumbar, Paça, Kokoreç, Midye ve çorba çeşitleriyle geniş bir yelpazede doyumsuz lezzetler sunan restoranda, çalışanların hızlı ve güler yüzlü servisi ise mekandan ayrı bir keyif almanızı sağlıyor. Acıkanların, ‘Şırdancı Soner’e gidelim’ şeklinde dillendirmesi ve gidenlerin tekrar tekrar giderek çevresine tavsiye etmesiyle yeni bir trende dönüşen restoran, orta vadede şubeleşme programıyla, Türkmenbaşı Bulvarı üzeri, Çukurova Belediyesi’nin tam karşısında faaliyet gösteriyor. Son zamanların çok konuşulan bu mekanını ziyaret ederek, kısa sürede yakalanan başarının sırrını, aynı zamanda kuzen olan Soner Bozkurt ve Mustafa Tilki’den öğrendik. Sorularımıza, samimi ve içten cevaplar veren her iki işletmeci de ricamızı geri çevirmeyerek, Bölge gazetesi okurlarına özel, kasada yüzde 20 indirim yapma nezaketinde bulundu. Hesabı öderken, ‘’Bölge gazetesinde görüp geldim’’ demeniz veya telefonla sipariş vermeniz halinde, menü fiyatından yüzde 20 indirim sağlayan her iki işletmeciye de, okurlarımız adına teşekkür ediyorum. İşte o röportaj;

Her gün daha çok insan arama motorlarına bu yemeği soruyor; Şırdan nedir?  Sosyal medyada bu yemek hakkında sıkça paylaşımlar yapılıyor. Bu sorunun detaylı cevabını ustasından almak için bir de size sorarak sohbete başlamak istiyorum.

Soner BOZKURT: Adana denildiğinde ilk akla gelen yemek Adana Kebabı olsa da, son yıllarda Şırdan da ülke genelinde oldukça popüler hâle geldi. Kuzunun midesi dört farklı bölümden oluşur.  Şırdan da midenin bir bölümüdür. Diğer üç bölüm ise işkembe, börkenek ve kırkbayırdır. Şırdan dolmasının ismi kısaltılır ve “dolması” sözcüğü atılır. Yemeğin asıl adı şırdan dolmasıdır. Adana’nın yöresel nitelikteki yiyeceği olan bu hazine, kısaltılmış ismi daha çok sevilmiştir. Gelelim bu dolmanın nasıl yapıldığına. Pirinç, domates, soğan, maydanoz ve nane gibi malzemeler bir araya getirilir. (Bu kısımdaki malzemeler restorandan restorana değişebilir) Salça, kimyon, pul biber ve sıvı yağ ile pişirilerek bir çeşit pilav yapılır. Şırdan  sıcak suyla iyice temizlendikten sonra bu pilav ile doldurulur ve ağzı iple dikilir. Böylece pişme sırasında ağzının açılması ve içinin dökülmesi engellenmiş olunur. Dikildikten sonra dolmalar geniş bir tencerede, pirinçler pişene kadar haşlanır.  Adına festival düzenlenmesiyle de gündeme gelen bu yemek, pişiriliş ve yeme konusunda  püf noktaları ile donanmıştır.

Şırdan Nasıl Tüketilir?

Şırdan servis edildiğinde limon, küçük biber turşusu ve çeşitli baharatlarla birlikte tüketilir. Hangisini kullanacağınız tümüyle sizin tercihinizdir. Restoranımızda bunların hepsi masada bulunur.  Kimyon ve  bir çay kaşığı pul biber ile muhteşem bir lezzete dönüşmüştür. Bu yemeği ilk kez yiyecek olanların en çok sorduğu sorulardan biri, “elle mi yenileceği yoksa çatal bıçakla yenir mi” sorusudur. Çünkü bazı Adanalılar bu yemeğin elle yenilmesi gerektiğinde ısrarcıdır; fakat çatal bıçakla da yenilebilir. Şırdancılara göre ikisi de uygun olacak ki müşteriye seçenek sunarlar. Şırdan dolması tabakta bir kâğıdın üstünde gelir ve yanında da çatal ve bıçak getirilir. Kimi müşteri bu kâğıttan tutarak elle yer, kimi de çatal bıçağı kullanır. Yani bu konuda da tercih size bağlıdır. Dikkat etmeniz gereken tek bir şey var, o da Şırdan’ın ipini çıkarmanız gerektiğini unutmamanız…

DİĞER ADANA SAKATATLARI

Adana’nın başlıca sakatat yemeği Şırdan olsa da, restoranımızda başka sakatat yemekleri de bulunmaktadır. Bunları; Mumbar, Kokoreç, Paça ve yeni ortaya çıkan Mimar Sinan Çorbası olarak sıralayabiliriz.

Mumbar: Kuzunun kalın bağırsaklardan yapılan bir dolma çeşididir. Mumbar Dolması, yapımı bir hayli zahmetli ve ustalık becerisi gerektiren bir yemek türüdür.

Kokoreç:  Kuzunun ince ve kalın bağırsağının, çeşitli baharatlarla harmanlanarak şişe takılıp közde pişirilmesiyle ortaya çıkan bir lezzettir.

Mimar Sinan Çorbası: Kelle paça çorbası ile mercimek çorbasının karşımı olan sakatat ailesinden bir çorba çeşididir.

Birçok şehre, hatta yurt dışına bile Şırdan gönderdiğinizi duymuştum. Bu gerçekten mümkün mü?

Mustafa Tilki: Şırdan, soğuk zincir ile ilk anki tazeliğinde istenilen her yere gönderilmektedir. Nerde yaşıyor olursanız olun, evde kısa süre içerisinde hazırlayıp ailenize eşsiz sunumlar gerçekleştirebilirsiniz.

ÖNERİLEN PİŞİRME TEKNİĞİ

Şırdan pişirmeden önce, ilk olarak buzunun çözülmesi beklenir. Bu uzun bir zaman alabilir. Pişirmeden 3-4 saat önce buzluktan çıkarılmalıdır. Tencereye koyulup, üzerini geçecek kadar su ilave ettikten sonra, en az 1 saat pişirilir. Aynı yöntem mumbar içinde geçerlidir. Ürün gönderilirken, yanında donmuş yağlarda birliktelik gelir ve birlikte pişmesi için, tencereye eklenmelidir.

Restoranınıza kaç kişilik bir ekibe sahipsiniz ve aynı anda kaç kişiyi ağırlayabilecek kapasiteniz bulunuyor?

Mustafa Tilki: Restoranımızda 8, imalathanemizde ise 4 kişi görev yapıyor. 110 kişiyi aynı anda misafir edebilecek özelliğimiz mevcut. Toplu yemek ve toplu siparişlerde, sorunsuz hizmeti yerine getirebilecek kapasiteye sahibiz.

Misyonunuzu ve vizyonunuzu tanımlamanızı istesem neler söyleyebilirsiniz?

Soner BOZKURT: En başta kalite, hijyen ve gıda güvenliğine çok önem veriyoruz. Ürünlerimizi, misafirlerimize kendilerini rahat hissedebilecekleri bir ortamda, kaliteli bir servis ve üstün lezzetle sunmayı esas alıyoruz. Birincil önceliğimiz, müşteri memnuniyeti olup bunun için benimsediğimiz en önemli prensip, işimizi severek yapıyor olmaktır. İmal ettiğimiz ürünlerin hiçbirinde ürün kalitesini düşürecek veya insan sağlığını tehlikeye sokacak ara maddeler kullanmamak, iş ahlakımızın vazgeçilmez unsurlarındandır.

Değerlerimiz:
– Kaliteli ve uzman kadro.
– Temiz, hijyenik ve güvenilir bir üretim.
– Daima en iyiyi üretme politikası ile en sağlıklı, en kaliteli ve en lezzetli ürünler.
– Taptaze, sımsıcak ürünler.
– Güler yüzlü ve hızlı hizmet.

Sosyal sorumluluk projelerinde yer alıyor musunuz?

Mustafa Tilki: Kurumsal anlamda sosyal sorumluluk projelerinde henüz yer almasak da, bölgemiz ve insanları adına yapacağımız bazı çalışmalar var. Hedefimiz, gerçek fayda sağlayacak, bilinçlendirecek ve dikkat çekecek bir sosyal sorumluluk projesini kendimiz hayata geçirmek.

Bu sohbetin gerçekleşmesine zaman ayırdığınız için teşekkür ederim

Bizler teşekkür eder, yayın hayatınızda başarılar dileriz.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor