Şirinoğlu’nun lezzet sırrı

Dost meclisinin muhterem azalarından biriyle Turgut Özal Bulvarı üzerinde akşam yürüyüşündeyiz. Nemli havadan bunalmış bir halde kaldırımları adımlarken, Anadolu Lisesi civarında, Şirinoğlu Baklava’nın önünde ki dondurma tezgahına denk geldik. ‘Ferahlarız’ diyen arkadaşımın teklifi üzerine bir küllah yemeyi kabul ettim. Dondurmayı servis etmeye hazırlayan görevlii gayri ihtiyari ‘gıda boyası var mı?’ şeklinde ki soruma,  ‘Yok ve piyasadan daha ucuz’ diye cevap vermesin mi… Aldı beni bir merak ve peşpeşe sorular birbirini takip etti. Sonunda bunun böyle olmayacağına karar verdim ve gazetem için bir röportaj gerçekleştirmenin daha makul olacağına kanaat getirdim. Sağolsun Mehmet  Bozkuş kardeşim beni kırmadı ve bütün sorularıma içtenlikle ve samimiyetle cevap verdi. Bozkuş, bununla da kalmayıp, ricam üzerine bu röportaj üzerine gelen bütün okurlarımıza yüzde 10’luk bir indirim yapma nezaketini de gösterdi. Kendisine Bölge ailesi olarak ilgi ve alakasından ötürü teşekkür ediyorum.

Sizi ve Şirinoğlu Baklava’yı kısaca tanıyabilir miyiz?

Adana’nın Seyhan ilçesinde 1989 yılında dünyaya geldim. Ahmet Kurttepeli Anadolu Lisesi’nden mezun olduktan sonra yarı zamanlı çalıştığım ticaret hayatına tamamen atılmaya karar verdim. 10 yaşımdan bu yana aile şirketimiz olan Şirinoğlu Baklava’nın imalat kısmında yetişerek, amcam Ali Bozkuş’un emekleriyle iyi bir tatlı ve dondurma ustası, aynı zamanda işletmeci oldum. Şu an Turgut Özal Bulvarı, Anadolu Lisesi karşısındaki şubeden sorumluyum. Turgut Özal Bulvarı İller Bankası civarında ve Sarıçam ilçesi, Stadyum’um karşısında birer şubemiz daha bulunuyor. Ancak stadyum şubemiz bir yıl içerisinde faaliyete geçecek. Şirinoğlu Baklava; Naif, Ali ve İlhamettin Bozkuş kardeşlerin ortaklığıyla 1999 yılında Mahfesığmaz, Şehitler Bulvarı üzerinde faaliyete başladı. Eskiler bilirler, İşyerinin önünde bir de seyyar tezgahımız vardı. İşletmemiz, şu an ben ve amcaoğullarım olan Recep ve Emrah Bozkuş’un idaresinde ticari hayatını sürdürüyor. Şirinoğlu olarak kalite ve hijyeni taviz vermeyeceğimiz prensiplerin başında tutuyoruz. Bizi marka yapan da bu oldu zaten. Tereyağımız Şanlıurfa Siverek’ten, şekerimiz Konya ve Kayseri’den, fıstığımız ise Gaziantep’ten geliyor. Buna karşın, sürümden elde ettiğimiz geliri korumak ve herkesin rahatça tatlı yiyebilmesi için fiyatları piyasanın altında tutmaya devam ediyoruz. Şubelerimde çay-kahve, su böreği ve kahvaltı tabağı da veriyoruz.

Her türlü hileye yatkın olan baklavanın iyi ve kaliteli olduğunu nasıl anlayabiliriz?

Kilosu 15-20 lira olan baklava kesinlikle alınmamalı. Az önce de belirttiğim gibi, Antep baklavasının içinde Antep fıstığı, Urfa tereyağı kullanılır. Güzel bir işçilikle yapılır. Şimdi bunun ucuzlaması için Urfa tereyağı yerine başka bir şey kullanılacak ki fiyat düşsün. Bu da margarin oluyor genelde. Biz Antep fıstığı kullanıyoruz, kilosu 80 TL. Bunun yerine kullanılan her şey fiyatı düşürür. Fıstıklı baklava alamayanlara önerim şu; daha uygun olan kaymaklı veya cevizli baklava tercih edin. Mesela biz cevizli halep sarma, fındıklı bohça gibi ürünler de imal ediyoruz. Hem dayanma süresi uzun, hem de içindeki kuruyemiş oranları çok farklı. Baklavada yapılan hilelere gelince; yer fıstığını gıda boyasıyla boyayıp Antep fıstığı gibi gösteriyorlar. Ispanak ve hamuru kurutup fıstıkla karıştıranlardan tutun, bezelye kullananlara kadar var. İyi baklavadan ‘Hırş!’ sesi gelir. Bu ses tesadüfi değildir.  Susuz yetişen sert buğday unundan elde edilen esnek hamur, Urfa yağı, henüz olgunlaşmadan dalından toplanan Antep fıstığı ve Konya’dan getirilen şekerin, en uygun ortamda ve en ince kıvamda buluşmasıyla yapılan baklavayı ağzınıza aldığınızda, damağınızda muhteşem bir tat oluşurken, bir de bu sesi duyarsınız.

Kaç çeşit baklava var ve en çok satılan hangisi?

Siparişler hariç günde 50 tepsi baklava üretiyoruz. Şu an 10 ayrı ürünümüz var. En çok sattığımız fıstıklı ve cevizli baklava. Bayramlarda da bunlar tercih ediliyor. Özellikle bayramın arefe gününde satışlar üç kat artıyor; yetiştiremiyoruz. Çünkü el işçiliği.

Bu sıcaklarda baklava yemeyin diyenler var. Ne kadar yalan veya doğru bir cümle bu?

Yanlış ve hatalı bir cümle diyelim. Özellikle bu mevsimde enerji kaybı yaşayan insanların, bu tip ürünlere ihtiyacı var. Tavsiyem, günde iki veya üç dilim tüketmeniz. Burada yanlış yaptığımız şu, yemeğin üzerine hemen tatlı yemek. Zaten vücut yoruluyor, mide ağzına kadar doluyor. Bir de üzerine lezzetli ve içinde yağ olan bir ürün yiyoruz. Oysa yemekten bir buçuk, iki saat sonra tatlı yemeliyiz. Mide bir hazmetmeli, rahatlamalı. Diğer seçenek de, yemekten bir saat önce yemek. Ancak bizim kültürümüzde bu yok. Azerbaycan kültüründe ise yemekten önce çay ve tatlı ürünler ikram ederler.

Baklavayı nasıl saklamalıyız?

İkinci güne kalacaksa buzdolabına koyun. Sıcak havada baklava yumuşama yapar. Yağın da hafiften tadı değişmeye başlar. Bu nedenle çok istemesek de buzdolabı şart. Dolaptan çıkarıp servis edeceğiniz baklavayı, önce fırında (mikrodalga değil) hafifçe ısıtarak yağ ve şekerin birbirinden çözümlenmesini, ayrışmasını sağlamak lazım. 

Gelelim dondurmaya. Şirinoğlu dondurmanın bu kadar sevilmesinin sırrı nedir? 

Dondurma iyi ve hakkıyla yapıldığında sağlık açısından oldukça faydalı bir üründür. Usta ellerce üretilmesi çok önemli. Piyasada dondurma adı altında satılan birçok ürün var. Her dondurulmuş ürün dondurma değildir. Gerçek dondurma süt, salep, meyve ve şekerden yapılır. Dondurma üretimi ustalık gerektiren bir meslektir. Dondurmanın damakta lezzet bırakması gerekir. Bazı meyveli dondurmalar sütle, bazıları ise sadece saleple yapılır. Biz dondurmayı tamamen organik malzemeler kullanarak yapıyoruz. Dondurmada meyvenin kendisini kullanıyoruz. Özellikle yaylalık bahçelerden ve ormandan toplanan meyveleri kendi ellerimizle hazırlayarak dondurmaya ekliyoruz. Dondurmada dağ salebi kullanıyorum.

Toptan dondurma satışlarınız da var mı?

Mahallelerde bulunan pastaneler ve bakkalar bizden toplu alıyor ve üzerine kar koyarak satıyorlar. Dondurma ve baklava satışı yapmak isteyenlere yardımcı oluyoruz.

Son olarak, gerek toplu alım yapmak isteyenler, gerek tatlı ve dondurma yemek için şubelerinize gelen Bölge gazetesi okurlarına özel bir indirim yapabilir misiniz?

Röportajımıza istinaden gelen bütün okurlarınıza yüzde 10’luk bir indirimi seve seve yapabiliriz.

Zaman ayırdığınız ve verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim

Ben teşekkür eder, yayın hayatınızda başarılar dilerim.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor