SOLUCANLAR HAKKINDA BİLMEDİKLERİMİZ (2)

Charles Darvin’in izini aradığı solucanların özelliğini “Toprağın Bağırsakları” olarak değerlendirdiği, solucanların bilmediğimiz özellikleri ile sizleri aşağıdaki yazı ile başbaşa bırakıyorum!..

Sibirya’da donmuş olarak bulunan 42000 yaşındaki solucanlar hayata döndürülüyor!…

İki yuvarlak solucan, on binlerce yıl sonra bilim insanları tarafından analiz edilip uygun koşullarda çözündürülerek yeniden yaşamaya başladı.

Sibirya’nın Perma Frost ismi verilen donmuş toprağı son yıllarda bilim insanlarına muazzam fırsatlar yaratarak, nesli tükenmiş binlerce yıllık iyi korunmuş hayvanların incelenmesine olanak veriyor.

Bilim insanları bu sayede ellerindeki teknoloji ile örneklerin üzerinde çalışarak binlerce yıl önce yaşamış hayvan türlerini yeniden canlandırmaya odaklanıyorlar.

Bu tür çalışmalar bir taraftan nesli tükenmiş hayvanların tekrar hayatımıza girmesi ihtimalinin heyecanını yaratırken, diğer taraftan da insanların dondurularak binlerce yıl sonra hayata döndürülebileceği fikrinin altyapısını oluşturuyor.

İşte yine Sibirya’da bu kez “Çığır Açan Bir Gelişme” olarak adlandırılabilecek bir süreç yaşandı.

Amerikalı ve Rus bilim insanları, daha önce Sibirya’nın Yakuttistan bölgesinden toplanmış 300 kadar donmnuş toprak örneği üzerinde çalıştı.

Toplanan örneklerden bir kısmı Kolyma Nehri yakınlarında 30 metre derinlikten, diğer kısmı Alazeya Nehri yakınlarından 3.5 metre derinlikten elde edilmişti.

Bilim insanları farklı tarihlerde farklı yerlerden çıkartılan bu donmuş toprak örneklerinde iki farklı türden yuvarlak solucanlar olduğunu gördüler.

Donmuş solucanların tamamı Moskova’da konusunda uzman bir laboratuvara alındı.

Burada solucanlar için bakteri üremesine uygun bir ortam hazırlandı.

Yaklaşık 20 derecede bir sıcaklıkta beslenmelerine de olanak sağlayan özel bir ortamda birkaç hafta içerisinde solucanlardan iki tanesinin canlandığı, hareket ettiği, beslendiği, kısacası binlerce yıl sonra hayatlarına kaldığı yerden devam ettikleri görüldü.

Karbon metodu ile solucanların birinin 41.700, diğerinin ise 32.000 yaşında olduğu belirleniyor.

Elbette bu muhteşem gelişme bilim dünyasında şaşkınlık yaratıyor.

Uzmanlar; her iki örneğinde bulundukları derinliklerin en son 9000 yıl öncesine kadar hala donmuş tabaka olduklarından emin olduklarını, bu nedenle de solucanların yaş analizlerinin kabaca doğru hesaplandığını belirtiyorlar.

Ayrıca solucanların dondurucu hava koşullarına karşı uzun vadede nasıl bir savunma sistemiyle hayatta kaldıklarının da detaylı araştırılması gerekiyor.

Dünya üzerinde varlığını en uzun süre sürdüren canlı olarak tarihe geçen bu iki Prehistorik Solucan’ın farklı bilim dallarının önünü açması bekleniyor.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor