Soysalı’da varda bizde yok mu?

Ceyhan’ın Soysalı Mahallesi’nde petrolün bulunması ile birlikte İmamoğlu ilçesinin pek çok köyünde de farklı bir heyecan yaşanıyor.
İmamoğlu ilçesinin Otluk Köyü Aliler Köyü Ağzıkaraca Köyü sakinleri yaklaşık 60 yıl önce yabancı şirketler tarafından Petrol araması yapıldığını ve yapılan çalışmalarda adeta birer Petrol Denizi bulunduğunu ifade ederken yıllarca kapalı bir şekilde bekleyen Petrol kuyularının yeniden açılmasını istiyor.
İmamoğlu İlçesi Otluk Köyü burada iddiaya göre Amerikalı bir şirket geldi şirket İsrail ile ortaklığı yıllarca yapılan çalışmalar neticesinde büyük bir petrol rezervi bulundu. Arama çalışmalarını yapan şirketin işçileri mühendisleri yöneticileri şampanyalar patlattı kutlamalar yaptı “Buradaki petrol rezervi sadece Türkiye değil tüm dünyaya yetecek büyüklükte” dediler.
Hata yapılan çalışmalar sırasında petrol rezervi bir anda tarlanın kenarından geçen dere yatağına akmaya başladı. Dere yatağı oluk oluk akan petrolle dolup taştı günlerce… Akan Petrol hem nereye yatağına hem de çevresindeki tarlalara zarar verdi.
Çalışmalar yapılacak 4 yıl boyunca sürdü. Günlerden bir gün akşam saatlerine doğru köyüne hızlı bir araba girdi. Bu araba Ortaköy’de ilk defa görülüyordu. Araçtan inen kişi arama yapan şirketin yöneticilerine bazı talimatlar verdi ve bu talimat sonrasında koskocaman şantiye 2 gün içerisinde söküldü ve ardından hiçbir şey söylenmeden hiçbir açıklama yapılmadan şirket çalışanları köyden ayrıldılar.
Benzer bir çalışmada Aliler köyünde yapıldı. Yıllarca süren çalışmalar sonrasında yine Otluk Köyü’nde olduğu gibi Aliler Köyü’ndeki petrol araması yapan şirkette ansızın “Burada Petrol yok” diyerek köyden ayrıldılar.
Bölgede ilk petrol araması ise İmamoğlu İlçesi’nin Ağzıkaraca Köyü’nde yapıldı. Çalışanlar yıllarca sürdü. Bu sırada yabancı şirket çalışanları sondaj yaptıkları alanın hemen yanı başında kalacakları bir yerleşim alanı yaptılar. 1948 yılında Türkiye’de henüz elektrik yokken petrol araması yapan yabancı şirket köye jeneratörler getirdi. Akşam jeneratörler ile evlerine aydınlattılar. Ağzıkaraca Köyü sakinleri ise akşamları petrol araması yapan kişilerin kaldıkları evlerin oraya gelip gecenin karanlığında adeta televizyon izler gibi evlerin barakaların lambalarını izlediler. Bu sürede ekip çalışanları köyde çok büyük bir petrol rezervi bulduklarını ve çok kısa sürede çıkartacaklarını anlatırken yine diğer köylerde olduğu gibi benzer bir olayda Ağzıkaraca Köyü’nde yaşandı. Yine ansızın çok büyük petrol rezervi bulduklarını anlatan kişiler burada “Petrol yok” diyerek apar topar şantiyelerine toplayarak köyden ayrıldılar.
Şimdi bu köylerde yaşayan insanlar soysalda petrol var ise bizim köyümüzde de var diyerek yetkilileri yıllar evvel kapatılan petrol kuyularını yeniden açmaya davet ediyor.