Sözütek, “Hac hediyeliklerini kendi şehrinizden alın”
ADANA (BÖLGE)- Adana ESOB Başkanı Nihat Sözütek, hac ve umre için Suudi Arabistan’a giden vatandaşların beraberlerinde getirecekleri hediyeler için her yıl milyarlarca dolar döviz bıraktığını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türk Lirasına dönüş için yaptığı çağrıyı olumlu bulduklarını ve desteklediklerini belirten Başkan Sözütek, yerli ve milli üretimin desteklenmesi için bu paraların yurt içinde kalması gerektiğine dikkati çekerek, kutsal topraklara gidecek vatandaşlara, eş, dost ve akrabalara dağıtacakları hediyeleri kendi şehirlerinden almalarını tavsiye etti.
Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Adana ESOB) ve Minibüsçüler Odası Başkanı Nihat Sözütek, hac ve umre için giden vatandaşların hediyelik eşya için her yıl Suudi Arabistan’da harcadığı milyarlarca lira değerindeki milli servetin yurt içinde kalması için geçtiğimiz aylarda örnek bir kampanya başlatmıştı. Başkan Sözütek’in yerli ve milli üretimi desteklemek adına yaptığı çağrı kamuoyunda da karşılık buldu. 2020 hac ve umre sezonunun yaklaşması nedeniyle çağrısını yenileyen Birlik Başkanı Nihat Sözütek, ibadet için kutsal topraklara gidecek vatandaşlardan duyarlı davranmalarını istedi.
Hac ve umre ziyaretlerinin temel amacının ibadet olduğuna dikkati çeken Birlik Başkanı Nihat Sözütek, “Hac vazifesini yerine getirmek ve umre ziyaretinde bulunmak için Suudi Arabistan’a giden yüz binlerce vatandaşımız yanlarında getirecekleri seccade, takke, tespih, yüzük, zemzem, hurma, esans ve benzeri hediyelikler için neredeyse bir servet harcıyor. Ayrıca alışverişe zaman ayırabilmek için ibadette geçirecekleri zamandan kısıtlıyorlar” dedi.
“ÜRÜNLER TÜRKİYE’DEN GİDİYOR”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘Gelin dövizden kendi paramıza dönelim. Kendi paramız artık güven veriyor. Bunun bereketini göreceğiz. Ekonomide toparlanma dönemi başladı. Hedefimiz tek haneli enflasyonu yakalamak’ şeklindeki açıklamalarını hatırlatan Adana ESOB Başkanı Nihat Sözütek, “Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın döviz yerine Türk Lirasının tercih edilmesi yönündeki çağrısı bu bağlamda son derece önem arz etmektedir. Esnaf ve sanatkarlar olarak Cumhurbaşkanımızın çağrısını sonuna kadar destekliyor, milli servetin kendi vatandaşımız eliyle yurt dışına çıkmaması için hac ve umre ziyaretine gidecek olan vatandaşlarımızdan beraberlerinde getirecekleri hediyelik eşyaları yaşadıkları şehirlerden almalarını öneriyorum. Üstelik bu hediyelik eşyaların daha kalitelisi ve ucuzu ülkemizde mevcut. Kaldı ki, bu ürünlerin büyük bir kısmı ülkemizde üretilerek Suudi Arabistan’a ihraç ediliyor. Bu nedenle yaşadığı şehrin ve ülkesinin kalkınmasını, Türk lirasına olan güvenin daha fazla artmasını ve ekonomideki istikrarın sürmesini isteyen tüm vatandaşlarımıza önerim, hac ve umre dönüşü eş, dost ve akrabalarına dağıtacakları hediyelik eşyaları bulundukları şehirden almalarıdır. Bu sayede hem Suudi Arabistan’a giden milli servetin yurt içinde kalması sağlanarak yerli ve milli üretimin desteklenmesine, hem kendi bütçelerine, hem de yaşadıkları kent ve ülke ekonomisine katkıda bulunmuş olurlar” ifadelerini kullandı.
KAMPANYAYA ESNAFTAN DESTEK
30 yılı aşkın bir süredir hac malzemeleri üzerine esnaflık yapan Ahmet Şahin, Adana ESOB Başkanı Nihat Sözütek’in gösterdiği duyarlılığın toplumun tüm kesimlerice örnek alınması gerektiğini dile getirdi.
Kesesini ve ülkesini düşünen her vatandaşı kampanyaya destek olmaya çağıran Ahmet Şahin, “Hac ve umre için gidenler, kutsal topraklarda alışveriş yapmanın sevap olduğu gibi bir yanılgıya düşüyorlar. Böyle bir kutsiyet söz konusu değil. Orada bulunmaktaki amaç sadece ibadet olmalı. Kutsal topraklara giden vatandaşlarımızı orada ibadetlerini yapsın, alışverişi bize bıraksın” diye konuştu.
50 yıldır hac malzemeleri satışı yapan esnaf Salih Bozdoğan ise kutsal toprakların bir alışveriş noktası olmadığını, oraya gidenlerin tek amacının ibadet olması gerektiğini söyledi.
Başkan Sözütek’in başlattığı kampanyanın sonuna kadar destekçisi olduklarını dile getiren Salih Bozdoğan, “Hac ve umre için Suudi Arabistan’a giden her bir vatandaşımız getireceği hediyeler için ortalama bin lira gibi bir para harcıyor. Her yıl Türkiye’den 400 – 450 bin kişinin hac ve umre için Suudi Arabistan’a gittiğini göz önünde bulundurursak harcanan paranın ne kadar büyük olduğunu daha net anlayabiliriz. Yerli ve milli üretimin kalkınması için harcanan bu paranın her bir kuruşunun ülkemizde kalması son derece önemli. Bu nedenle hac ve umreye gidecek vatandaşlarımızdan, ibadetlerini kutsal topraklarda, alışverişlerini kendi şehirlerinden yapmalarını istiyoruz” dedi.