SPORCU VE İLAÇ İLİŞKİLERİ (2)

Doping alan iki tip sporcu vardır:

1)Kendine emniyeti olmayan, zayıf sporcu

2)Bir işe yaramayan kabiliyetsiz sporcu

Dopingin zararlarını örneklerle gösterelim:

Örneğin organizma kansere meyilli ise bunu ortaya çıkarması. Şöyleki, testesteron vücutta etki ederken, hücre bölünmesini hızlandırmak suretiyle protein metopolizmasını etki eder. Kanserde bir hücre olduğuna göre bu hücreyi de bölünmesini hızlandıracağından, böyle bmir hastalığın ortaya çıkmasına sebep olur.

Diğer bir zararı da vücudu tembelliğe alıştırır.

Örneğin; testosteron vücutta zaten üretilmektedir. Biz dışarda, bunu verdiğimiz zaman organizma kendi ürettiğini değil bu dışarıdan verilen testosteronu kullanma yoluna gider ve bundan sonra bu maddenin beklentisi durumuna girer.

Yani bir daha gelsinki onu kullanayım der, bu da zaman içinde vücut testosteron üretmeyeceği için, veya az üreteceği içni aktif spor yaşantısından sonra erkeklerde iktidarsızlığa sebep olur.

Sporcu denince ruhen ve fiziken sağlıklı insan anlaşılır. Bilindiği üzere ilaçları hasta olan fertler kullandığı için doping olan bu ilaçları sporcular tarafından kullanılmasının hiç bir anlamı yoktur.

Burada bilgi mahiyetinde doping olarak kullanılan steroid preparatlardan bazılarının ticari ismini verebiliriz. Yalnız bu preparatlar genellikle belil bir yaş limitini aşmış olan erkeklerde bu dönemi sıkıntısız atlatmalarını sağlamak amacıyla veya bir takım sorunlardan ötürü güçsüz kalan erkeklerde tedavi edici olarak kullanılmaktadır.

1-Klostebol

2-Dihidroklor metil testosteron

3-Fluoksi mesteron

4-Mesterolon

5-Metenolon

6-Metandienon

7-Metil testosteron

8-Nadrolon

9-Norandrolon

10-Oksimestaron

11-Oksimetalon

12-Stanozol

13-Testisteron Progestoron-Provorion-Promobolut-Tastaviron gibi bütün ilaçlar gibi bu steroid gruplar vücutta karaciğerde elemine olup böbrekler vasıtasıyla atıldığını düşünecek olursak bu organlar üzerindeki tahribatını da dikkate almamız gereken bir husus olduğu ortaya çıkacaktır.

KAYNAK: Dr.Ahmet SÜEL

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor