SPORCU YİYECEKLERİ

İyi beslenme çok yemek değildir, ama gerekeni yemektir. İyi beslenen sporcu iyi performans sahibidir. Peki bir sporcu için iyi beslenmeyi neleroluşturur? İyi bir diyet nedir?

İyi bir diyet yeterli enerjiyi (kalori) ve öteki besinleri (karbonhidrat, protein, yağ, vitaminler, mineraller, su) ihtiyaç ölçüsünde sağlayan diyettir.

Alınan yeterli kalori (enerji), sporcuda ideal beden ağırlığını korur. Kaloriler, çeşitli besinlerden temin edilebilir. Sağlığı sürdürecek ölçüde gerekli besinlerin hepsini içeren tek bçeşit besin, ya da içecek yoktur.

Yenen çeşitli besin ve içeceklerle bütün ihtiyaç besinleri (karbonhidratlar, yağlar, protein, vitaminler, mineraller, su) elde edilir. Besinler için kullanılan çeşitli terimli besinlerin geniş bir yelpazesini kapsar, bunlara kırmızı etler, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, bezelye, her tür meyveler, sebzeler, tahıllar, süt ürünleri dahildir.

Sporcu için kalori kaynakları önem taşır. Genellikle, sporcuya en iyi performans veren diyet çeşidi içerisinde %45-55 kalorilik karbonhidrat, %12-15 kalorilik protein ve %30-40 kalorilik yağ vardır.

Besinlerin kimyasal yapıları öğrenilince, aslında yediğimiz bilinen birçok besinde (patates, makarna, pirinç, ekmek, pilavlar) bol kalori bulunduğu anlaşılır.

Şu hep tarıda tutulmalıdır; diyet olarak alınan fazla miktar protein, yağ ve karbonhidrat vücutta yağa dönüşür. Yine unutmayalım ki, diyetteki karbonhidrat, tek temiz yanan, bir çeşit dumansız yakıttır.

Vücudumuzun karbonhidratı yanınca karbondiokside dönüşür ve bu da, her teneffüs vermeye dışarıya akciğerlerden atılır. Oysa protein ve yağların yanmaları sonunda, zehirli ürünler çeşitli ölçülerde oluşurlar.

Yani, yeterince karbonhidrat olmadan protein ve yağ ilebeslenmede, yanma sonucu oluşan zehirler performansı kötü etkiler.

Yine, düşük diyet, düşük performans demektir.

Açlık ise, sporcunun dayanıklılığını zayıflatır. Çünkü besin eksikliği de normal enerji (glikojen) stokunu eritir. Bir sporcunun 12 saatten fazla aç kalması durumunda, artık vücut kendi kendini yemeğe başlar.

Bu sırada hayati kas dokuları glikojen, mineraller ve vitaminler yönünden kayba uğrarlar. Sporcular için, birçok kimsenin düşündüğünün aksine, açlık gereksiz ve tehlikelidir.

Sporun ağırlığının ölçüsünde, beslenme stili değişir. Toplumda birçok kimse hafif spor yapmak ister. Birçok kimsenin de, profesyonel amaçtan uzak, sporu fazla kilosunu atmak üzere denediği gözlenir; işte bu amatör sporcu grubuna, uzmanlarca birinci basamak diyeti önerilir.

Bazı insanlar sporu bir program içerisinde düzenle sürdürürler. Bu kimselerin sporla kilo vermeye de ihtiyaçları yoktur. Sürdürdükleri spor çeşidiyle, karşılaşmalara ya da yarışmalara katılırlar. Bu grup sporculara ikinci basamak diyeti önerilir.

Nihayet, profesyonel sporcular bir başka grubu oluşturur. Bu grubun insanları, antrenmanları sırasıda, üçüncü basamak diyetini yürütürler.

Her üç basamak diyeti uygulananların kan kimya değerlerine göre beslenmeleri uzman denetiminde ayarlanmalıdır. Diğer bir deyişle, kan kimyasının ideal seviyeleri; beslenme ve sporla ayarlanmalı ve ideal seviyede tutulmalıdır.

Yine, kan kimyası değerlerine dikkat ederek, birinci basamak diyetinden, sırasıyla ikinci ve üçüncü basamak diyetlerine geçilebilmektedir.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor