Stres ve alkol gastrit nedeni
ADANA (İHA) – İç Hastalıkları, Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı
Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, sağlığa birçok yönden zararlı olan alkol ve
stresin, gastritin de en önemli nedenleri arasında bulunduğunu belirterek, bu
rahatsızlığın mutlaka erken dönemde teşhis edilmesi gerektiğini, aksi takdirde
mide kanserine bile yol açabileceğini bildirdi.
Prof. Dr. Gümürdülü, aşırı miktarda alkol kullanmanın, özellikle alkol oranı
yüksek olanların fazla tüketilmesinin gastrit nedeni olabileceğini ifade etti.
Gümürdülü, alkolün aç karnına alınmasının daha fazla zararlı olduğunu, midenin
koruyucu tabakasını bozduğunu ve mide asidini daha hassas hale getirdiğini
ifade etti.
Fazla alkol alanlarda gastrit belirtilerinin iştahsızlık, sabah saatlerinde
bulantı ve kusmalarla belirti verdiğini vurgulayan Gümürdülü, “Gastrit, mide
ağrısı ve hazımsızlık şeklinde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Mide içindeki
mukoza tabakasının iltihaplanması anlamına gelmektedir. Bu rahatsızlık ihmal
edildiğinde ve gerekli tedavi uygulanmadığında mide kanserine bile yol
açabilir” uyarısında bulundu.
Her yaşta görülüyor
Prof. Dr. Gümürdülü, gastritin, her yaşta görülmekle birlikte genellikle
erişkin yaştaki bireylerde ortaya çıktığını belirterek, “Genç ve ileri yaşlarda
farklı tedaviler uyguluyoruz. Özellikle gençlerde, ilaç tedavisi ile mide
asidini azaltmaya çalışırız. 40 yaşını geçen kişilerde, teşhis koymak için
endoskopi yöntemi uyguluyoruz. Hastanın midesine, ucunda kamera olan ince bir
boru ile girip, hastanın midesini görüp, biyopsi alarak teşhisi rahatlıkla
koyabiliriz. Bu etkili ve güvenilir bir yöntemdir” diye konuştu.
Mide, yedikçe genişliyor
Midenin yedikçe genişleyen bir organ olduğunu ifade eden Gümürdülü, bu nedenle
daha az ama sık yemek yenmesi ve lokmaların çok çiğnenmesi tavsiyesinde
bulunarak, “Fazla yemek yemek, midede yanma hissini arttırır. Ayrıca, geceleri
yemekten uzak durulmasını öneriyoruz, çünkü mide gece boyunca çalışmaya devam
eder ve yorulur. Sindirimin gerçekleşmesi için en az 3 saat gerekir. Bu yüzden
uyku ve yemek arasında en az bu kadar süre olmasına dikkat edilmeli” dedi.
Gümürdülü, akşam saat 8’den sonra katı şeylerin yenmemesi önerisinde bulundu.
Gastrit için bu besinlerden uzak durun
Prof. Dr. Gümürdülü, kahve, kola ve çay gibi içeceklerin fazla tüketildiğinde
mideye zarar verdiğini, bu nedenle abartıya kaçılmaması gerektiğini belirterek,
şöyle devam etti:
“Bunun yanı sıra portakal suyu da dahil asitli içecekler de midesi hassas olan
kişilerde rahatsızlığa neden olur. Ayrıca, kızartma gibi aşırı yağlı yiyecekler
mideyi çok yorar, hazmedilmesi güçtür. Bu gıdaların özellikle akşam yemeğinde
tüketilmemesi gerektir. Sağlık açısından faydalı olan soğanı da gastriti
olanlar için önermiyoruz. Çünkü, soğan mide asidini artıran bir besindir.”