Stres ve birçok hastalığa iyi geliyor

ADANA (İHA) – Diyetisyen Pelin Altunsoy, dünya genelinde en çok ve keyifle tüketilen Türk kahvesinin saÄŸlık üzerine birçok faydasının olduÄŸunu, bir fincan kahvenin baÅŸta stres olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiÄŸi gibi yaÅŸlanmayı da geciktirdiÄŸini söyledi.
Diyetisyen Pelin Altunsoy, yaptığı açıklamada, kahveyi, dünya genelinde en çok ve keyifle tüketilen kültürümüze yerleÅŸmiÅŸ ve saÄŸlık üzerine de çeÅŸitli faydaları olan harika kokulu bir içecek olarak nitelendirdi. Uluslararası Kahve Örgütü’ne göre 1991 yılında küresel kahve tüketimi 90 milyon 60 kiloluk çuval iken bu oran bu yıl 160 milyon çuvalı geçeceÄŸinin tahmin edildiÄŸini belirten Altunsoy, “Dünyada sudan sonra en çok tüketilen ikinci içecek olarak gösteriliyor. Kahve aslında bir tür meyvedir. Kendisi kalori içermez. Fakat içerisine süt, ÅŸeker, krema, aromalı ÅŸuruplar eklenmesiyle kalorisi artmaktadır. O yüzden kahve sade içilmeli ya da yarım yaÄŸlı sütle tüketilmesi ara öğün için güzel bir alternatif olabilmektedir” dedi.
Kahvenin yeteri miktarda yani 2-3 fincan tüketildiğinde stres, inme, kalp hastalıkları gibi pek çok hastalığa iyi geldiğini söyleyen Altunsoy, şöyle konuştu:
“Günde 2-3 fincan kahve tüketiminin kalp hastalığı riski üzerinde olumsuz etkisi beklenmez. Kahvenin kısa vadede tansiyonu arttırdığı ortaya konulmuÅŸ olsa da çalışmalar düzenli kahve tüketiminin hipertansiyon riski üzerinde olumsuz etkisinin olmadığını ortaya koyuyor. Aynı zamanda düzenli kahve içenler, Tip 2 diyabet geliÅŸme riskini önemli oranda azaltabiliyor. Kahvenin içerisinde kafein bulunmaktadır. Kafeinin uyarıcı etkisi sayesinde konsantrasyon ve uyanıklık durumu arttırılır, yorgunluk giderilir, idrar söktürücü etkisi olduÄŸu da bulunmuÅŸtur. Bu etkisi dolayısıyla kilo vermeye de destekleyici oluyor. Kahve kafeinin yanı sıra antioksidan da içermektedir. Hücreleri serbest radikallerin hasarından korur, yaÅŸlanmayı ve kanseri de engellediÄŸi bilimsel bir gerçektir. Günde 1 fincan kahve tüketen bireylerde yapılan araÅŸtırmalarda kanser olma risklerinin yüzde 10 oranında azaldığı bulunmuÅŸtur. Yapılan bir çalışmaya göre günde ortalama 2-3 fincan kahve içen kiÅŸiler, hiç içmeyenlere oranla yüzde 15 daha az depresyona giriyorlarmış. Kahve tüketimiyle; biliÅŸsel zayıflamanın hafifletilmesi, demans ve alzheimer gibi nörolojik hastalıklara yakalanma riskinde yüzde 60 oranında azalma olabildiÄŸini gösteren çalışmalar artmaktadır. Yapılan baÅŸka çalışmaya göre ise Parkinson hastalığının önlenmesinde ya da geciktirilmesinde kahvenin önemi vurgulamaktadır. Spor yapanlarda özellikle spordan 15-30 dakika önce kahve tüketmek; konsantrasyonu arttırır, metabolizmayı da hızlandırarak, performansı yüzde 30 oranında artırır, yaÄŸ yakımını destekler, yorgunluÄŸu azaltır ve egzersiz esnasında daha az aÄŸrı hissedilmesinde destekleyici olmaktadır.”
Altunsoy, fazla tüketildiÄŸinde kalp problemi, kemik kaybı, uyku düzensizliÄŸi, gerginlik ve huzursuzluk, mide rahatsızlıkları ve kısırlığa yol açtığını ifade ederek, ‘’Kahvenin de azı karar, çoÄŸu zarar diyebiliriz. Kahve tüketimini günlük 2-3 fincanla (200-300 mg kafein) sınırlandırarak, saÄŸlık üzerindeki tüm olumlu etkilerinden faydalanmak mümkün olabilmektedir. Kahve kafeinsiz tüketiliyorsa miktarı arttırabilinir. Gebeler için ise tüm kaynaklardan alınan kafeinin 200 mg ile sınırlı tutulması tavsiye edilmektedir” diye konuÅŸtu.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor