SU KANALLARINDA BOĞULMA TEHLİKESİ ÖNLENİYOR

DSİ 6. Bölge Müdürü Celal Tokalak, BÖLGE Gazetesi aracılığıyla, yüzlerce kilometre uzunluğundaki kanalların üzerini kapatmak için çalışmalara başlandığını duyurdu.

 

Adana, 1957 yılından bu yana can ve mal kayıplarına neden olup çeşitli unsurlarla insan sağlığını tehdit eden; ancak tarımsal sulama gibi önemli bir görev edindiği için de vazgeçilemeyen sulama kanallarındaki boğulma belasından kurtarılıyor. Kanalların yerini alacak alternatif bir proje geliştiren Devlet Su İşleri 6. Bölge Müdürü Celal Tokalak, detaylar hakkında BÖLGE’ye özel açıklamalarda bulundu. Kanalların geçtiği güzergahlara devasa boruların döşeneceğini ve üzerinin de kapatılacağını belirten Tokalak, ‘’Üzeri kapanan kanalların yol, yeşil alan veya işletme olarak değerlendirilmesi için belediyelere devredebiliriz. Projemiz hazır ve 2025 yılı bütçesine dahil etmeye çalışıyoruz. Kasım ayına kadar yetişirse ilk etap çalışmalarına yeni yılda başlanacak’’ dedi.

***

HABER: YENER EKİNCİ

Adana’yı örümcek ağı gibi saran yüzlerce kilometre uzunluğunda ki su kanalları, 1957 yılından bu yana tarım arazilerinin sulanmasına katkı sağlıyor; ancak beraberinde birçok soruna da sürüklüyor. Özellikle, yaz aylarının kavurucu sıcaklarından etkilenip serinlemek için yüzmeye giren binlerce kişinin boğulmasına neden olan kanallar, direksiyon hakimiyetini kaybedip aracıyla düşenler için de maddi hasara, ciddi yaralanmalara ve hatta ölümlere sebep oluyor. Sulama kanallarının varlığı yüzünden, her yıl 120 civarında insan hayatını kaybediyor.

SİVRİSİNEKLER BURALARDA ÜREYİP BÜYÜYOR

Can ve mal kayıplarının yanı sıra insan sağlığını da tehdit eden kanallarda, yumurtadan çıkan sivrisinek yavruları (larva ve pupa), büyüme evreleri için buraları mesken ediniyor. Ayrıca, atılan çöplerin yaydığı koku ile farelerin cirit atması da cabası… Kent estetiğine de bozarak görsel kirliliğe neden olan kanallar, Adana’ya gerçek anlamda hiç ama hiç yakışmıyor.

GEÇİCİ DEĞİL KALICI ÇÖZÜM ÜRETECEK PROJE

Yaklaşık bir yıl önce göreve geldiğinde, bütün bu sorunların farkına varan Devlet Su İşleri 6. Bölge Müdürü Celal Tokalak, uzun yıllardır etrafı tellerle çevrilmesi istenen kanallar için köklü bir çözüm getirmenin hazırlığını yapıyor. Sulama kanallarının üzerini kapatacak orta vadeli bir projenin temelini atan Celal Tokalak, detaylar hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

5 VEYA 6 YIL İÇİNDE KAPANMADIK KANAL KALMAYACAK

‘’Şehrin içinden geçen ve boğulma vakalarıyla her yıl onlarca cana mal olan sulama kanallarının tamamının üzeri kapatılacak’’ diyen Tokalak, kanalların vazifesini, aynı güzergahlar üzerine döşenecek devasa borular göreceğini söyledi. Üzeri kapanan kanalların yol, yeşil alan veya işletme olarak değerlendirilmesi için belediyelere devredebileceklerinin altını çizen Tokalak, şu bilgileri paylaştı; ‘’Projemiz hazır. 2025 yılı bütçesine dahil etmeye çalışıyoruz. Kasım ayına kadar yetişirse ilk etap çalışmalarına yeni yılda Seyhan’dan başlanacak. Bir anda olacak bir şey değil bu elbette… Tamamını kapatmak 5-6 yılı alır diye düşünüyorum. Projeyi, 2025 yılı bütçesine alamazsak, 2026 yılı bütçesine kesinlikle alacağız.’’

ADNAN MENDERES BULVARI’NDAKİ İŞGALLER BİTECEK

Tokalak, özellikle Adnan Menderes Bulvarı’nda ki DSİ’ye ait arazilerin işgali ile de harekete geçtiklerini söyledi. Adnan Menderes Bulvarı ve Amerikan Adası’nda 250 olmak üzere Adana’da 1000’e yakın taşınmazlarının bulunduğuna dikkat çeken Celal Tokalak, ‘’Bunların tamamı işgal altında. Hepsini drone yöntemiyle havadan tespit ettik. Muhataplarını belirleyip boşaltmaları yönünde tebligatlar çıkarıyoruz. İşgalden kurtarılan alanların uygun olanlarını kiraya vererek bütçeye katkı sağlamak gibi bir hedefimiz var. Bir yıl içinde bütün işgalleri sonlandırmış olacağız’’ ifadelerini kullandı.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor