Su ürünlerinde kadın olmak

ADANA (BÖLGE)-Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi tarafından “Su Ürünlerinde Kadın” konulu panel düzenledi.

Akif Kansu toplantı salonda gerçekleştirilen panele Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyhan Tükel, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Eroldoğan, Kadın Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Oya Işık,  akademisyenler ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törenin açılış konuşmasını Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nden Raife Melda Akgündüz yaptı.

“Kadın Elinin Değdiği Her Alanda Başarı Vardır.”

Akgündüz çalışma hayatında kadın elinin değdiği her alanda kadınların başarısını gördüklerini ifade ederek, “Bugün burada da su ürünleri sektöründe çalışan kadınlarımızın kendi ağızlarından çalışma hayatında yaşadıkları sorunları, zorlukları, verdikleri mücadeleyi, elde ettikleri başarıları hep birlikte öğreneceğiz.” dedi.

“Kadın Akademisyen Sayımız Birçok AB Ülkesi Üniversitelerden Daha Yüksek”

Daha sonra kürsüye gelen Dekan Prof. Dr. Tufan Eroldoğan ise fakülteleri hakkında bilgi vererek bu yılki etkinliklerini Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletlerin gündeminde olan “Su Ürünlerinde Kadın” konusuna ayırdıklarını söyledi. Prof. Dr. Eroldoğan slaytlar eşliğinde yaptığı konuşmasında, AB projelerinde kadın araştırıcı sayısının %25’in altında olduğu projelerin değerlendirmeye dahi alınmadığını söyledi. Ülkemizde kadınların iş gücüne katılım ve istihdam oranlarının 2018 yılı sonunda %35 olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Eroldoğan,  2023 yılında ise bu oranın %41’e yükseltilmesinin hedeflendiğin söyledi. Ülkemizdeki yükseköğretimdeki kız öğrencilerin % 46’sının ve toplam akademik personelin %44’ünün ise kadın araştırıcılardan oluştuğunu da ifade eden Prof. Dr. Eroldoğan, Çukurova Üniversitesi’nde ise bu oranların birçok AB ülke üniversitelerinden daha yüksek olduğuna değinerek kız öğrenci sayısının % 44, kadın akademisyen sayısının ise %47 olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Eroldoğan açıklamasına şöyle devam etti;

“Üniversitemizde üst yönetim düzeyinde bir rektör yardımcımız, fen edebiyat, iletişim ve eczacılık fakültesi dekanlarımız başarıyla kadınları Çukurova üniversitesi yönetim kurullarında ve farklı komisyonlarda temsil etmektedir. Türkiye’de meslek alanları bazında %63.4 ile en yüksek kadın istihdamı tıp ve sağlık alanında, tarım ve gıda alanında ise %45’lik bir kadın istihdamı söz konusudur.”

“Biz Kadınlar Olarak Biraz Daha Savaşmak Zorundayız”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyhan Tükel de, kadınların her yerde olduklarına dikkat çekerek toplumların gelişmesinde kadının hak ettiği statüye gelmesinde geleneksel verilen rol modellerin etkili olduğunu söyledi. Kadınların görevlerini en iyi şekilde yerine getirdiklerini belirterek, yasalarımızda da kadının her alanda olduğunu belirten Prof. Dr. Tükel, “Kadın erkek olarak ayrım olmamalı; biz kadınlar olarak biraz daha savaşmak zorundayız. Belki biraz daha güçlü durmak zorundayız.” dedi. 

Su Ürünlerinde Kadın Olmak

Açılış konuşmalarının ardından kısa bir tanıtım filmi izlenirken, İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülşen Altuğ, Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Genel Sekreteri Dr. Buket Yazıcıoğlu Altıntaş, Skretting Yem Teknik Müdürü Pınar Demir Söker, Balıkçı Emine Sümer ve Balıkçı Rabia Taş su ürünleri alanındaki yaşam ve başarı hikâyelerini anlattı.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor