Sümer: Adana’da 830 Suriyeli öğretmen olarak göreve başladı

ANKARA (BÖLGE)- Binlerce üniversite mezunu, öğretmen olmayı beklerken Milli Eğitim Bakanlığı, Suriye’den gelen çok sayıda kişiyi olarak okullarda görevlendirmeye başladı. Konuyu gündeme getiren CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, sadece Adana’da 830 Suriyelinin “sözleşmeli eğitici” olarak okullarda görevlendirildiğini açıkladı.

Sümer, konuyu hem TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmayla hem de Milli Eğitim Bakanı Ziya Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesiyle gündeme taşıdı.

Konuşmasında aldıkları eğitim devlet tarafından dahi bilinmeyen, pedagojik formasyonu olmayan Suriyeli eğiticilere çocukların teslim edildiğini belirten Sümer, “Eğitimini tamamlamış ve her türlü yeterliliği olan on binlerce gencimiz öğretmen olarak sırada beklerken Suriyelilere bu hak kim tarafından, nasıl tanınmıştır?” dedi.

Sümer soru önergesinde de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 03 Ekim 2016 tarihinde “Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi” (PIKTES) projesinin başlatıldığını ve bu kapsamda oluşturulan Geçici Eğitim Merkezleri’nde Suriyeli eğiticilerin görevlendirildiğini anımsattı.

Bu merkezlerde görev yapan Suriyeli eğiticilerin devlet okullarında sözleşmeli olarak görevlendirilmeye başladığını belirten Sümer, devlet okullarında sözleşmeli öğretmenlik yapabilmek için gerekli şartları sıraladı.

Sümer, Adana Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün okullara gönderdiği “Gönüllü Eğitici Görevlendirme” yazısıyla sadece Adana’da 830 Suriyeli eğiticinin görevlendirilmesinin yapıldığını kaydederek şu soruları sordu:

-Adana’da toplam 830 Suriyeli sözleşmeli öğretmenin görevlendirildiği doğru mudur?

-Türkiye genelinde devlet okullarında kaç Suriyeli eğitici görevlendirilmiştir?

-Bu eğiticilerin görevleri ne olacaktır?

-“Gönüllü Eğiticilere” aylık kaç TL maaş ödenmektedir?

-Bakanlığınızda Suriye’de üniversite mezunu ve öğretmen olduklarını iddia eden, gönüllü eğiticilerin diplomaları var mıdır? Bu diplomaların YÖK tarafından denkliği kabul edilmiş midir?

– Herhangi bir diploması olmayan, pedagojik formasyonu olmayan Suriyeli Öğretmenler öğrencilere şiddet vb olumsuz bir davranış sergilediğinde bunun sorumlusu kim olacaktır?

-Öğrenci velileri bu konuda bilgilendirilmiş midir?

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor