Sümer: Uzman çavuşları mağdur etmeyin

CHP Adana Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, yıllarca TSK’ya hizmet eden, ancak yaş sorunu nedeniyle sivil memurluğa geçip, sivil memur olarak emekli edilen ve kamuoyunda “6000 Sayılı Kanunun mağduru uzman çavuşlar” olarak da bilinen, uzman erbaşların taleplerini gündeme taşıdı.

Uzman çavuşların, emekli olduklarında özlük haklarında kayıp yaşanmaması için kanun teklifi veren Sümer, daha önce bu durumdan mağdur olanlara söz veren iktidar temsilcilerini bu sözlerini yerine getirmeye davet etti.

ADANA (BÖLGE)-TBMM KİT Komisyonu Üyesi ve CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, sivil memurluğa geçen Uzman Erbaşların, emekli olduklarında özlük haklarının kaybolmaması için kanun teklifi hazırladı. Bu çerçevedeki bir kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sunan Sümer, bu konuda daha önce söz veren iktidar temsilcilerinin de sözlerini yerine getirmeye çağırdı.

CHP’li Sümer, Türk Silahı Kuvvetleri (TSK) mensupları içerisinde uzman erbaşların önemli bir orana sahip olduğunu, ancak ordunun her kademesinde görev yapmalarına rağmen özlük hakları konusunda beklentilerine talep ettikleri kadar cevap bulamadıklarını kaydetti. Daha önceki yıllarda sözleşme gereği 45 yaşını dolduranların TSK ile ilişiğinin kesildiğini belirten Sümer, 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile sözleşmenin sona erme yaşının 52’ye çıkarıldığını anımsattı. Sözleşmelerinin yenilenmesi yerine, sivil memur olarak bir süre çalışan, daha sonra emekliye sevk edilen uzman erbaşların önemli mali kayıplar ve pek çok sorun yaşadığını belirten Sümer, kanun teklifini bu nedenle hazırladığını söyledi.

UZMAN ERBAŞLAR GELECEK KAYGISI TAŞIMAMALI

Sümer, TSK bünyesinde gece gündüz demeden çalışan, canı pahasına vatanı koruyan uzman çavuşların sivil memur olmalarının ardından, yeniden göreve başlamış gibi görev başı yaptıklarını ve uzman çavuşluktan kaynaklanan haklarını kaybettiklerini hatırlattı. Sümer, 3269 Sayılı Uzman Erbaş Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinde ilgili 5’inci maddenin birinci fıkrasının değişmesini talep ederken, hükme “Emekliliğe başvurdukları tarihte 15 yıl ve daha fazla uzman erbaş olarak görev yapanlar, uzman erbaş olarak emekliliğe hak kazanırlar” cümlesinin eklenmesini talep etti. Sümer, kanun teklifinin gerekçesinde de şu ifadelere yer verdi:

“Vatan savunması ve terörle mücadelede en ön safta, etkin görev alan deneyimli olan uzman erbaşlarımız, gelecek kaygısı olmadan görev yapmak istemektedir. Uzman erbaşlarımızın emeklilik sorunlarının çözülmesi, gelecek kaygısı taşımadan görevlerini ifa etmeleri, moral ve motivasyonlarını yükseltecek, görevlerinde daha başarılı olmalarını sağlayacaktır.”

SÖZLERİNİ YERİNE GETİRMELİLER

Yaş sınırlaması nedeniyle sivil memur olarak emekli edilen uzman çavuşların, taleplerini kendisine ilettiklerini belirten Sümer, seçim öncesi iktidar partisinin bazı yetkililerinin bu konuda söz verdiklerini anımsattı.

Uzman çavuşların özlük ve ekonomik olarak çok çeşitli sorunları bulunduğunu da belirten CHP’li Sümer, bu konunu siyaset üstü olarak ele alınması gerektiğini vurguladı. Sümer, iktidar sözcülerinin seçim öncesinde verdikleri sözü tutmaya ve kanun teklifini desteklemeye davet etti.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor