TARİHİ MENDERES SPOR SALONU “SPOR MÜZESİ” OLMALI

HAZIRLAYAN: RAMAZAN ŞANİVAR
Menderes Spor Salonu başta okul sporları olmak üzere 9 branşta birçok Türkiye ve Avrupa finallerine 62 yıl ev sahipliği yaptı. Bir dönem Sıkı Yönetim Mahkemeleri Duruşmalarında yapıldığı salon milli bayramlarda, konser, kongre ve gösteriler için de değerlendirildi.
Menderes Spor Salonu 1959 yılında dönemin Gazi Eğitim Enstitüsü Mezunu, sporun her dalını yakından bilen, çalışkan, çağdaş, heyecanlı, donanımlı Beden Terbiyesi Bölge Müdürü Cemil Oka döneminde yapılmıştır.
1950-1960 yılları arasında Başbakanlık yaptığı gerekçesiyle salona Adnan Menderes Spor Salonu adı verilmiştir. 2 bin 500 kişi kapasiteli Avrupa ülkelerinden esinlenerek yapılan 62 yaşında ki salon basketbol, voleybol, hentbol, cimnastik, boks, güreş, judo, halter ve Halkoyunları gibi birçok spor etkinliğine ev sahipliği ve tanıklık yaptığı gibi, önemli günlerde, milli bayramlarda, konser, kongre ve gösterilerde en verimli şekilde değerlendirilmiştir.
Salonun bünyesinde bulunan odalarda eski adı Beden Terbiyesi olan Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü hizmet binası olarak da değerlendirilmiş, daha sonra ki yıllarda odalar yetersiz kalınca yeni bir hizmet binasına gereksinim duyulmuştur. Boşalan odalara da yine eski adı ajanlık olan spor il temsilcilerine tahsis edilmiştir.
SIKI YÖNETİM MAHKEMELERİ DURUŞMALARI YAPILDI
Salon, bir dönem Sıkı Yönetim Mahkemeleri duruşmalarına da ev sahipliği yapmış, o dönemlerde aylarca spor etkinlikleri ertelenmiş veya uygun olmayan mekânlarda yapılmıştı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 5 Ocak Fatih Terim Stadı, Gençlik Stadı, Menderes Spor Salonu, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Hizmet Binası’nı kapsayan bölgeyi “Millet Bahçesi” olarak değerlendireceğini belirtmişti.
ODA BAŞKANLARININ ÇABALARIYLA YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI ÇIKTI
Salonda birçok şampiyonluklar yaşanmış, ayrıca milli takımlara çok önemli sporcular kazandırılmıştır. Bu bağlamda, tarihi salonun Millet Bahçesi kapsamında “SPOR MÜZESİ” olarak düşünülmesi doğru bir yaklaşım olur kanısındayız. Başta olimpiyatlarda ülkemizi temsil eden Adanalı sporcular olmak üzere, dünya, Avrupa, Akdeniz Oyunları ve Balkan şampiyonalarında madalya kazanan sporcuların özgeçmişleri ve madalyaları ve eski spor materyalleri ile güçlendirilebilir.
Bu arada Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Bekir Kamışlı, Şehir Plancılar Odası Adana Şube Başkanı Gülcan Ulutürk ile 2. Başkan Cüneyt Erginkaya, İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Nazım Biçer, Adana Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ulaş Çetinkaya ve Av. Mustafa Çinkılıç’ın çabalarıyla açılan davada 5 Ocak Fatih Terim Stadı, Menderes Spor Salonu, Gençlik Stadı ile Hizmet binasının AVM olmaması için mahkeme heyeti yürütmeyi durdurma kararı vermesi sevinçle karşılandı.
TÜRKİYE FİNALLERİ VE AVRUPA KUPALARINA EV SAHİPLİĞİ YAPTI
BASKETBOL: Okul sporlarının yanı sıra, Karataşspor, Adana Demirspor, Milli Mensucat, Torosspor, İdmanyurdu, Çukobirlikspor, Güney Sanayi BOTAŞ Spor kulüplerini lig ve Avrupa Kupaları karşılaşmalarını Menderes Spor Salonu’nda yapmıştır. Demiray Sayılır, Alaattin Atsal, Tuncer Kobaner, Orhan Calba, Sezer Güner, Armağan Calba, Haluk Yıldırım, Berdan Türkmen, Hasan Arat, Lütfü Arıboğan, Mustafa Ebeş, Orhan Ürgenç, İsak Cerit, Dolunay Ertan, Mehmet Selekoğlu, Ertan Göknel, Mehmet Ali Kıraç, Yavuz-Üstün Öngel, Can Sonat, Hayri Uğur, Mustafa –Osman Ciritci, Hüsnü Çakırgil, Güray Kanan, Ayhan Arısoy, Soley Zaman, Arzu Özyiğit, Filiz Yükrük, Şaziye İvegin,
VOLEYBOL: Nevzat Karazincir, Hüseyin Arıboğan, Muhsin Gökmen, Aziz Kalaoğlu, Özcan ve İbrahim Sarıtürk, Oktay Kökten, Mustafa Salar, Mithat Barım, Mustafa Izkır, Semir Karazincir, Necati Güler, Yıldıray ve Ercüment Pağda, Hakan Hanikoğlu, Sencer Tokgöz, Nalan ve Sonay Gülergin, Fehmi Gerdan.
HENTBOL: Kazım Tekin, Metin Muhacir, Süleyman Şahbaz, İsmail Ceylan, Füsun Canan, Celal Usta, Kamil Dikici, Zafer Arslan, Osman Metin Yavuz, İbrahim Şentürk, Bülent Dede, Mustafa Şeker, Murat Uzel, Şükrü Özhan, Ferhat-Hüsnü Çakırgil, Mehmet Ali Keskin, İsmail-Murat Tarakçı, Mehmet Bilbek, Gürçin Can, Hüseyin Kumaşbay, Asım Yıldırım, Atilla Güneş, Kenan Karaer, Rasim Küçükkurt, Yalçın Menteş, Mehmet Saler, Osman Yağmur, Berkant Gülü, Mehmet Çakıt. Hakan Ergül, Yunus Ürün, Muhittin İbiş,
HALTER: Asıl mesleği terzi olan ve Milli takımda da görev yapan Cafer Eser’in antrenörlüğü döneminde Mehmet-Salih-Ziya Suvar, Bilal Doğan, Adil Gül, İsmail –Talat ve Mustafa Bayam, Erol-Erdal Ekici, Ömer Haydın, Fethi Ülke, Engin Kıran, Malik Eser, Halil Bilgin, Sedat Akkar, Hasan Baysaler, Ali Göncel, Mithat Saçanel, Yusuf Dalgınlı milli takımlarda yarıştılar ve Balkan Şampiyonası, Akdeniz Oyunları, Avrupa şampiyonalarına katıldılar.
(Mehmet ve Salih Suvar ile İsmail Bayam 1972 Münih Olimpiyatları’na katılmışlardır)
BOKS : Cevdet Serçe, İlhami Yenilmez, Ali Ağamer, Ülkü Alpan, Ali Yaylacı, Atilla Pakyürek, Müslüm ve Eren Kaya, Erol Bucan, Ramazan Alaçam, Kaplan Tokaç, Sertaç Gürbatur, İsmet Atıcı, Turgut Doğan, Mustafa Kızılkaya, Orhan Zinciroğlu, Süleyman Sırrı Sevindik, Mehmet Kılıç, Turgut Aykaç, Salim Bilgin, İzzet Taptik, Ahmet Karahan, Sefa-Kemal Nar, Ercan Balamir, Resul Ekrem Özbe, Esat Ortaçbayram, Deniz Dağsuyu, Asım-Sefa Savaş, Zihni Aldırmaz, Ahmet Bakır.
(Turgut Aykaç 1984 Los Angeles Olimpiyat Oyunları’nda bronz madalya kazanmıştır)
GÜREŞ: İsmet Atlı, Hacı Aldatmaz, Tevfik Türkmen, Bekir Büke, Hanefi Demirkıran, Mehmet Çelebi, Abuzer Davran, Kemal ve Süleyman Dişiçürük, Mehmet Büyükyapıcı, Ayhan Taşkın, Seyit Hışırlı, Mehmet Kartal, Musa Davran, Hüseyin Atlı, Abdurrahman Çay, Ruhi-İskender Var, Fevzi-Ali Gökdoğan, İlyas Kölük, Remzi Göçer, Recep Kılıç.
(Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu İsmet Atlı 1960 Roma Olimpiyatları’nda dünyaca ünlü İranlı Reza Tahti’yi finalde yenerek altın madalya kazanmıştır. Dönemin İran Devlet Başkanı Muhammed Rıza Şah Pehlivan ülkede bir hafta yas ilan etmiş. Ayrıca, İsmet Atlı’ya yenildiği için Reza Tahti’nin heykeline siyah tül perde konulmasını sağlamıştır. Ayhan Taşkın 1984 Los Angeles Olimpiyatlarında bronz madalya kazanmıştır. Ayrıca 1985 Kırkpınar Güreşlerinde şampiyon olmuştur. Recep Kılıç 1987 yılında Kırkpınar Şampiyonluğunu kazanmıştır)
CİMNASTİK: İbrahim Özsoy, Ethem Hakkı Öztürk, Atamer Tuncay, Mustafa Cinkılıç, Yusuf Karacaoğlu, Seyhan Hasırcı, Halil İbrahim Uysal, Şevket Erdem, Kenan Balsoy, Ayhan Filiz, Ercüment Yücekuş, Mustafa-Mualla Zaman, Figen Ertuman, Murat Sanrı, Hamit Büyükyıldız, Alparsan Türen, Nermin-Nergiz Uysal.