‘Tarım emekçileri kan ağlıyor’
(HABER MERKEZİ)-CHP Adana Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, “Güvencesiz çalışma şartlarıyla, zor koşullarda çalışan tarım emekçilerinin sorunlarını” Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.
TARIM EMEKÇİLERİ KAN AĞLIYOR
Orhan Sümer, “Tarım emekçilerinin çözüm bekleyen birçok sorunu bulunuyor. İşçilerin kullandıkları ulaşım araçları güvenli olmadıkları için tehdit oluşturmaktadır. Tarım işçilerinin çalıştıkları ortamda yaşadıkları sorunlara bakıldığında konakladıkları alanın sağlıksız koşulları, düşük ücret ve ücreti zamanında alamadıkları görülmektedir. Olumsuz barınma ve beslenme koşulları sağlık sorunlarına yol açmaktadır. İşçilerin büyük bir kısmı sağlık güvencesinin olmadığını dile getirmektedir. Zaten zar zor ayakta durmaya çalışan tarım sektöründeki alın terini toprağa akıtarak ekmek parasını kazanmaya çalışan tüm tarım emekçilerinin sosyal güvenceleri bir an önce sağlanmalı ve köle düzenindeki çalışmaya bir an önce son verilmelidir.”
TOPRAĞI DA İŞLEYENİ DE KÜSTÜRDÜLER
Orhan Sümer, “Saray İktidarının özellikle tarıma verdiği zarar yıllardır tüm kamuoyunun dilindedir. Yerli tarım desteklenmediği ve ithal tarıma yöneldiği için sektörün neredeyse tüm bileşenleri durumdan şikayetlerini dile getiriyorlar.
Türkiye gibi bereketli toprakları işlenmediği için girdi maliyetleri, mazot fiyatları altından kalkılabilir olmadığı için 3 Trakya Büyüklüğünde tarım arazisi ekilmekten vazgeçilmiştir. Bu yanlış politika bile iktidarın değişmesi için aslında yeterlidir.”
TARIMSAL KALKINMA İÇİN REFORM ŞART
Orhan Sümer, “Türkiye’nin yüz ölçümü olarak herhangi bir şehri olabilecek kadar küçük Avrupa ülkeleri Dünya tarımında önemli yer tutuyorlar. Birçok Avrupa ülkesinin en önemli girdi kaynakları tarım ürünlerini dünya pazarına sunmasıyla gerçekleşiyor. Peki bu örnekler varken Türkye’nin Buğday ithal eder ülke konumunda olması kimin işine yarıyor. Sadece yabancı şirketlerin ve onların iktidara yakın Türkiye’deki ortaklarının. Ülke olarak refah seviyesinin artması ve kalkınma için mutlaka tarımsal kalkınma planı hazırlanmalı ve reform düzeyinde değişiklikler yapılmalıdır.”