TARIMDA YAŞADIKLARIMIZ (1)

Arpa ve mısır fiyatı buğday alım fiyatının üzerine çıkınca; yem sanayicileri arpadan daha ucuz olduğu için ekmeklik buğday alımına yöneldi.

Kuraklık nedeniyle buğday üretiminin düşmesi, dış piyasalarda da fiyatının yüksek olması nedeniyle iç piyasada az miktardaki buğdayı almak için un sanayicileri ile yem sanayicileri adeta yarışıyorlar.

Daha önceki yıllarda çiftçi buğday, arpa, sap, saman ve diğer ürünleri satabilmek için müşteri beklerken, iki yıldır daha hasat edilmeden ürünler satın alınıyor. Bu yıl ise kuraklığın etkili olması nedeniyle özellikle saman üretiminin çok az olacağı ve fiyatlarının da daha şimdiden yükseldiği için alıcılar samanı alabilmek için üreticinin biçerdöver parasını ve üstüne de bir miktar para vererek samanı alıyor.

Geçmiş yıllarda çiftçi biçerdöver parası karşılığında ürünü hasat eder denesini alır, sapı biçerciye verirdi. Üstüne de dekar başına belli bir miktar para verirdi. Şimdi ise biçerçi hasadı yapıyor, üstüne de dekar başına belli bir para ödeyerek sabı alıyor.

Bütün bunlar bize önümüzdeki kış kuraklık nedeniyle ekmeklik buğdayda rekoltenin beklenenin çok altında olduğunu, sapların yeteril olmaması nedeniyle saman sıkıntısı yaşanacağını gösteriyor.

Bu da ekmeklik buğday sıkıntısı ‘EKMEK FİYATLARINA’ doğrudan yansıyacak ve yaşamımızı olumsuz etkileyecektir. Yeterli saman olmaması besicilerde tusunami etkisi yaratacak.

Hayvansal gıda (et-süt-yağ-peynir) fiyatları roketatar hızıyla yükselmeye başlayacaktır.

Un sanayicileri ile yem sanayicileri arasında buğday alımı rekabeti yaşanıyor. ARPA ve MISIR fiyatlarındaki aşırı yükselme nedeniyle un sanayicileri ekmeklik buğday alarak yem üretiminde kullanıyor.

Un sanayicilerinin bir kısmı buna tepki göstererek halkın yiyeceği ekmeğin hammaddesi olan kaliteli buğdayın hayvanlara yedirildiğini ileri sürüyor.

Yem sanayicilerinin de ekmeklik buğday almalarının en önemli nedeni; yem de yaygın olarak kullanılan ARPA ve MISIR’da fiyatların BUĞDAY fiyatlarının üzerine çıkmasıdır.

Bu yaşanılanlar pek görülen bir durum değildi. MISIR ve ARPA fiyatlarının yükselmesi, yem sanayicisini bu iki üründen daha ucuz olan buğdaya yöneltti!..

Kuraklık nedeniyle hem buğday hem de arpa üretiminin azalması, dış piyasalarda da fiyatların yüksek seyretmesi nedeniyle iç piyasada az miktardaki ürünü alabilmek için un sanayicileri ile yem sanayicileri adeta yarışıyorlar.

Un sanayicileri ile yem sanayicileri adeta yarışırken, geçen yıl olduğu gibi ürünün büyük bölümünü sanayici olmayan tüccar-yatırımcılar tarafından alınıyor. Buğday-arpa-mısır gibi ürünler yatırım aracı olarak görülüyor. Dolar-Euro alır gibi buğday, arpa, mısır alanlar var..

Beklentileri fiyatın çok yükseleceği ve iyi para kazanacakları yönünde…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor