Tartışmak iyidir

İnsan politik bir canlıdır. Kaldı ki hayatın her alanında politik davranışlar sergilenir…

Aristoteles, “İnsan siyasi bir hayvandır” derken, evrimleşme sürecinden bahsetmiyordu. Her şeyin iyisini isteyen insanın düşünerek hedefine ulaşabileceğini anlatıyordu. Neyse bu mevzular derin, beni de çok aşar, yüzeysel olarak değinip asıl konumuza dönelim…

Fenerbahçe’nin ardından Beşiktaşlı bazı taraftarlar da ,“Hükümet istifa ” diye slogan attı ortalık karıştı…

Futbol kulüplerinin sevenleri statlara gittiği zaman siyasi görüşünü, etnik yapısını ve daha birçok farklılıklarını dışarıda bırakır. Sağcı ve solcu aynı takımı tutup, birlikte üzülüp, birlikte sevinirler. Ancak yukarıda yüzeysel olarak değindik ya , “ insan politiktir” diye.  Olabilir, içinde bulunulan koşullardan   memnun olmayan birileri politik eleştirilerini dile getirebilir…

Statlarda yaşanılanlara  “direk yanlıştır, maçlara taraftar alınmasın” demek mantıklı bir bakış açısı değil kanaatimce…

Camiye, kışlaya politikanın girmesi nasıl yanlışsa, spor müsabakalarında yapılacak bu tür eylemler de istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Örneğin, iktidar aleyhinde bağıranlara karşılık, birileri de destek mesajları verir ortalık gerilirse hoş olmayan manzaralar ortaya çıkabilir. Çünkü henüz ülkece politik eleştirileri, insan hak ve özgürlükleri kapsamında değerlendirip hoşgörüyle karşılayacak bir anlayışa ulaşamadık. Nitekim politikacıların bile birbirlerine ve bu olaya verdikleri tepkiler, güzel ülkemde demokrasi taşlarını henüz tam oturmadığının göstergesi niteliğinde…

Kitlelerin yoğun olarak bulunduğu yerlerde geliştirilecek davranışlarda dikkatli olmak gerekiyor. Herkes özgürdür ve fikrini söyleyebilir ama karşı görüşlere de saygı duymak gerekiyor. Yani birimizin özgürlüğü başkasının esareti olmayacak.  Aynı zamanda fikrini söyleyenlere de parmak sallanmayacak…

Şimdi büyük ihtimalle bazı takımların taraftarları da çıkıp hükümete destek mesajları verecek. Hükümeti eleştirenlere karşı koyanlar çıkıp ne diyecek merak ediyorum? O nedenle ki bu tür eleştirilere karşı çıkılırken, olayın özünden kopmamak lazım…

Eleştirileri yasakçı zihniyetle susturmaya çalışmak, ağır aksak demokrasimize zarar verir.  İnsan hakları ve demokrasi konusunda ileri aşamadaki ülkelerde her türlü eleştiriye kulak veriliyor. Aynı duyarlılık için, farklı görüşlerin medeni ortamlarda tartışılması için ülkemizde biraz daha zaman gerekiyor. Ha ortaya çıkan manzarayı hem iktidar, hem de muhalefet kanadının çok yakından takip edip, kitlelerin eleştirilerini anlamaya gayret ettiklerini umuyorum.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor