TEFECİLİK SUÇ İSE SUÇLUYU KORUMAK SUÇ OLMUYOR MU?

Bir süre önce, Şambayat bölgesesinde çok sayıda kişinin tefecilik yaptığını, yuvalar yıktığını, iflaslara neden olduğunu ve yakalanmadıklarının haberini yapmıştık.

Adana Emniyet Müdürlüğü bir operasyon yaptı.. Çok sayıda sanığı yakaladı 4 kişi tutuklandı ve diğerleri serbest bırakıldı..

Peki ne kadar sürede oldu ?

Gece yakalandılar, ifadeleri alındı, öğleden sonra Adliyeye sevk edildiler. O kadar!..

İş bitti, tefecilik kurutuldu mu?..  Sanmıyoruz.. Sanmıyoruz, çünkü  konuyla ilgili şikayetler  devam ediyor..

Yıllar polis-adliye muhabirliği yaptık. Bu ve benzeri olaylarla çok karşılaştık..

Tefecilik, insanların kanını emen, yuva yıkan, iflas ettiren, haksız kazanç sağlayan kişiler için söylenir.. Bu tip suçluların sorgusu da birkaç saatte bitirilmez, durumun vahametine göre birkaç gün sürebilir..

Yasaya göre sorgudan sonra savcılığa intikalinin gerektiği söylenebilinir.. Ancak, soruşturmanın daha sağlıklı tamamlanabilmesi, başka sanıkların da bulunabilmesi için ek süre istenebilir..

Bu yapılmamıştır..

Gelelim vahametin boyutuna!..

Adam sıkışmış, bankadan da kredi çekemiyor.. Tefeci devreye giriyor, istediği parayı veriyor, üstüne faizi ekliyor, elinden senedi alıyor…

Günü geliyor, parasını faiziyle ödüyor, senedi istiyor, tefeci de  o anda yanında olmadığını söylüyor..

Para gidiyor, senet gelmiyor.. Aylar geçiyor, eve bir tebligat geliyor.. Elinde parası ödenen ve iade edilmeyen senedin fotokopisi..

Tehdit başlıyor.. Ya parayı ödeyecek, ya haciz işlemleri yapılacak.. Adam çaresiz, parayı verdiğini ispat edemiyor.. Ama her gün tehdit ediliyor, evine adam göndererek huzursuz ediyor..

O’nunla da yetinmiyor.. Araca el koyuyor.. Polise şikayet edemiyor, çocuklarının başına bir kaza bela gelmesinden korkuyor..

 “Tefeci rahat.. Yeğeni de avukat” diyorlar..

Geldiğimiz nokta bu!..

Sorgulama  beş dakikada Beşiktaş olursa, haksız kazanç sağlayan ve adına TEFECİ denilenlerin sayısı, hele bu ekonomik kriz döneminde çığ gibi büyor..

Unutmadan.. Alacaklı olduğunu iddia eden tefeci, araca hukuki yollarla değil,zoraki yolla el koymak, hırsızlık veya  gasp suçu değil mi?

Bir hatırlatma da avukat yeğene “Tefecilik suç ise suçluyu korumakta suç değil mi?”

Bu yazdıklarımız, yetkililerin harekete geçmesine ve vahametin boyutunu anlatmaya yöneliktir.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor