“Temmuz’da 77 kadın öldürüldü”

(HABER MERKEZİ)-HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a kadın cinayetlerini sordu. Hatimoğulları, “Temmuz ayında en az 77 kadın erkekler tarafından katledildi. Katillere uygulanan cezasızlık politikası aynen devam ediyor” dedi.

HDP Adana Milletvekili Hatimoğulları, kadına yönelik erkek şiddetini Meclis gündemine taşıyarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a soru önergesi verdi. Soru önergesinde; “Bianet’in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan haberlerden derlediği erkek şiddeti çetelesine göre; erkekler Haziran ayında 24, Temmuz ayında en az 24 kadını öldürmüştür. En az 77 kadına şiddet uygulamış, en az dört çocuğu öldürmüş, en az 13 kız ve oğlan çocuğunu istismar etmiş, en az 21 kadını taciz etmiş ve 36 kadını da seks işçiliğine zorlamıştır. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre ise, Haziran 2021’de 18 kadın cinayeti işlenirken, 20 kadın ise şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Bu veriye göre, 2021’in ilk altı ayında toplam 130 kadın erkekler tarafından katledilmiştir.

Bu bağlamda;

Kadın cinayetlerindeki artışın, faillere uygulanan cezasızlık politikasıyla ilgili olduğunu düşünüyor musunuz?

Kadın cinayetlerine karşı eyleme geçen kadınların polis şiddetine uğrayıp, gözaltına alınmasını nasıl açıklıyorsunuz? Güvenlik güçlerinin kadın mücadelesine yönelik bu tutumunun/kadına yönelik uygulanan polis şiddetinin engellenmesi için girişimleriniz olacak mıdır?

Ayda ortalama 24 kadının erkekler tarafından katlediliyor oluşuna ilişkin Bakanlığınızın hayata geçireceği bir acil planı olacak mıdır?

İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararı alındığı günden bu yana kaç kadın erkekler tarafından öldürülmüştür ve kaç kadın erkek şiddetine maruz kalmıştır?

Tekrar İstanbul Sözleşmesinin imzacılarından olmak için girişimleriniz olacak mıdır?

Kadın katliamlarını ve kadına yönelik şiddeti önlemeye yönelik çalışmalarınız nelerdir?”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor