TMS mucizesi

Depresyonda mısınız? Migren, panik atak veya epilepsi gibi rahatsızlıklarınız mı var? Veya ailenizde  şizofreni, alzhemier ya da felç geçirmiş bireyler mi var? O halde, Uzm. Dr. Özgür Özkaynak Hacıoğlu’nun uyguladığı TMS (Transcranial Magnetic Stimulation) tedavisi tam da sizi ilgilendiriyor.

Röportaj: Yener EKİNCİ

Klinikten randevu almak için: 0 530 344 56 53

ADANA (BÖLGE) – Alzhemier hastalığının pençesine düşen yaşlı bir adamın yakınından gelen telefonda anlatılanlar, beni şaşırtmaya yettiği gibi, aynı dertten muzdarip olanlara yol gösterme imkanı sağlayacağı için de gayet heyecanlandırmıştı. Telefonda ki kişi, ‘’Amcam artık beni ve çok şeyi hatırlıyor. Hayat hem onun, hem de bizler için şimdi bir cehennem değil’’ diyordu. ‘’Uzm. Dr. Özgür Özkaynak Hacıoğlu’nun kliniğini yaz ki herkes faydalansın. Bende buna vesile olarak hocama teşekkür etme imkanı yakalamış olurum’’ diye sürdürdüğü sözlerini telefonu kapattıktan sonra kliniği arayıp röportaj amaçlı randevu alarak eyleme döktüm. Röportaj günü gelip de, Ziyapaşa Bulvarı üzerinde, eski Sun sinemasının yerine yapılan Bulvar Apartmanı’nın 2’nci katına çıktığımda kalabalık bir bekleme salonu ve oradan oraya koşuşturan beyaz önlüklü bayanlarla karşılaştım. Bayanlardan biri Uzm. Dr. Özgür Özkaynak Hacıoğlu’ydu. Onca işinin arasında beni kırmamak için görüşme nezaketi gösterdiğini anladığımda, çok fazla soru sormadan, hastalara ayıracağı zamanı çalmamaya özen göstermem gerektiği kanısına vardım. Fakat uygulanan yöntem o kadar içerikliydi ki, en küçük bir ayrıntıyı atlamamak belki de bir hayat kurtarabilirdi. Bu nedenle 3 gün üst üste giderek yarım saatlik aralara kendimi sıkıştırarak özel bir röportaj gerçekleştirmeyi başarabildim.  Klinikte uygulanan TMS (Transcranial Magnetic Stimulation) tedavisinin Alzhemier dışında birçok hastalığı da iyileştirebildiğini öğrendim. Adana ve çevre illerde bu klinikten başka TMS uygulaması yapılmadığı için geç öğrenmiş olmamı gayet normal olarak yorumluyorum.

DÜNYADA KULLANILAN SON TEKNOLOJİ

Araştırma da yaparak öğrendiklerimi özetlemem gerekirse, psikolojik ve nörolojik amaçlı dünyada kullanılan son teknoloji TMS tedavisidir. Amerika ve Kanada da yıllardır uygulanan bu yöntemde amaç psikolojik kökenli çoğu rahatsızlığı ilaç kullanmadan kısa sürede atlatmaktır. Yıllardır ilaç kullanıp artık yan etkilerinden şikayetçi olan veya ilaç tedavisine de cevap veremeyen  hastalar için alternatif bir yöntemdir. 2002’de depresyon tedavisinde, 2007’de de migrende FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) onayı almıştır. TMS tedavisinde, beynin bazı bölgelerine manyetik akım gönderilerek beynin doğal elektriğini aktive edilir. Hiç bir yan etkisi yoktur. Kişi kendini daha rahat ve  gevşemiş hisseder. Yaşam kalitesi artar. Hiçbir ağrı sızı olmadan uygulanan bu işlemde kişi evine, işine rahatlıkla gidebilir. Bir anestezi uygulaması gerektirmeyen basit bir işlemdir. Toplamda her  seans  25 dakika sürer. Ortalama 15-20 seans aralığında biter. Daha fazlasını, Uzm. Dr. Özgür Özkaynak Hacıoğlu’nun sorularıma verdiği cevaplarda bulabilirsiniz.

Kısaca sizi tanımakla sohbetimize başlayabilir miyiz?

Adana’da dünyaya geldim. Erciyes Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi’ni bitirdim ve ardından Mustafa Kemal Üniversitesi’nde 5 yıllık ihtisasımı tamamladım. Uzun yıllar kamu ve devlet hastanelerinde görev yaptıktan sonra TMS tedavisini uygulamak üzere kendi kliniğimi açtım. Evli ve iki çocuk annesiyim.

TMS (Transcranial Magnetic Stimulation) tedavisi nedir ve nasıl uygulanır?

TMS uygulanmasında, dışarıdan güçlü ama kısa bir manyetik alan oluşturularak beyin aktivitesi değiştirilmekte ve tedavi etkisi oluşmaktadır. TMS, beyindeki nöronları uyaran noninvazif bir yöntemdir. Hızla değişen manyetik alanlar yoluyla (elektromanyetik indüksiyon), dokularda indüklenen zayıf elektrik akımları uyarıma yol açar. Bu şekilde, ameliyata veya dıştan elektrotlara ihtiyaç olmaksızın, beyin aktivitesi tetiklenir veya modüle edilebilir. Kafa derisinin üzerine elektro manyetik bir bobin (coil) yerleştirilir. Kapasitörler de tutulan enerji ile manyetik alan oluşturulur. Bu manyetik alan 100-200 mikro-saniyede artıp azalma özelliğindedir. Bölgesel uygulanır. Dünyayı saran manyetik alanın 40,000 katı yüksekliğindedir. MR görüntülemede uygulanan manyetik alanla aynı şiddettedir. MR’daki manyetik alan statiktir, TMS’de değişkendir. Bir tel bobinden akım geçirildiğinde bobine dikey manyetik alan oluşur. Karşı tarafta iletken ortam varsa o bölgede bir akım indüklenir. İndüklenen akım bobindeki akıma paralel fakat ters yöndedir. TMS uygulanmasında, dışarıdan elektrik akımı verilmeden güçlü ama kısa bir manyetik alan oluşturularak beyin aktivitesi değiştirilmekte ve tedavi etkisi oluşmaktadır.

TMS tedavisi ile hangi hastalıklardan kurtulmak ve korunmak mümkün olabiliyor?

Depresyon, migren, parkinson, panik atak, şizofreni, alzhemier, nöropatik ağrılar, sinirsel bozukluklar, obsesif kompülsif bozukluk, epilepsi ve felç hastalıklarına sıklıkla uyguluyor ve çok başarılı sonuçlar alıyoruz.

TMS’nin ne gibi yan etkileri bulunuyor?

TMS tedavisi hiçbir yan etkisi olmayan bir yöntemdir. Hamile hastalara bile güvenle uygulanabilir. Bildiğiniz gibi antidepresan türü ilaçlar hamilelerde yan etkiye neden olabiliyorken, TMS ile tedavi olup da sağlıklı doğum gerçekleştiren onlarca hastamız oldu.

TMS tedavisi ilaç direncini (ilacın etki etmemesi) düzeltir mi?

TMS tedavisi, vücudun ilaç direncini de ortadan kaldıran bir etkiye sahiptir.

Adana’da bu yöntemi uygulayan kaç tane klinik var?

Sadece Adana’da değil, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu bölgelerinde hiç yok. Genelde Ankara ve İstanbul’da yaygın olarak yer alıyor.

Seans süreleri ve seans sıklıkları ne olmalıdır?

TMS tedavisinin kendisine özgü protokolleri vardır. Seansların süresi genelde 20-25 dakika arasıdır. Seans sayısı da genellikle 15-20 seans arasında değişmektedir. İstediğimiz etkiyi elde edebilmek için en az 15 seans devam etmek önerilmektedir. Ancak bazı dirençli vakalarda bu seans sayılarını artırmak mümkündür. Özellikle ilaç kullanma noktasında sıkıntısı olan gebe hastalar, yaşlılar, ilaç kullanımını kısıtlayan tıbbi sorunlu hastalarda daha fazla sayıda uygulamak mümkün olabilmektedir. Bunu, hastanın rahatsızlığının şiddetine ve genel tıbbi durumuna bağlı olarak belirleriz. Seanslar haftanın 6 günü üst üste uygulanabildiği gibi haftada 3-4 gün şeklinde de uygulanabilir. Bazı durumlarda sabah akşam protokolü şeklinde uygulamalar yapılabilmektedir. Ancak genel uygulama haftanın altı günü her gün 1 seans uygulaması şeklindedir.

TMS tedavisi ne zaman cevap vermeye başlar?

Tedavi başladıktan sonraki 4’üncü ya da 5’nci günde kişi toparlanmaya başlar. Bu iyileşme 10 günde biraz daha artar. Eğer tedavide arzu edilen noktaya gelindiyse, yani kişinin şikayetleri büyük oranda gerilediyse 20 seanstan sonra devam etmek pek düşünülmez. Ancak 20 seansa gelindiğinde etkileşim var fakat arzu edilen seviyeye gelinmediyse ve kişinin biraz daha iyi olması isteniyorsa ilave seanslar söz konusu olabilir. Sonuçta seans sayısı; hastanın takibi, etkileşimi ve alınan klinik cevapla belirlenir.

YARIN: TMS tedavisi gören hastalar neler söyledi?

Yaşlılarda ve kalp hastalarında TMS uygulanabilir mi?

TMS her bütçeye uygun mu ve seans ücretleri ne kadar?

Ve daha fazlası…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor