Toplu sözleşme taleplerimiz
Konuk Yazar
Bekir Nennioğlu
Sağlık–Sen Adana Şube Başkanı
Sağlık Sen 6. Dönem 2. Başkanlar Kurulu’na katılım sağladık. Genel Merkezimiz çok iyi hazırlık yapmış. Başkanlar Kurulu olarak sunulan 44 talebi tek tek inceledi ve tüm Başkanlarımız görüşlerini söyledi. Oldukça samimi ve aile ortamında geçen toplantı çok verimli oldu. Genel Başkanımıza, Genel Başkan Yardımcılarımıza ve emeği geçenlere şubem adına teşekkür ederim. 2020-2021 Yılı V. Dönem Hizmet Kolu Toplu Sözleşme taleplerimizi kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.
***
1. Döner sermayeli kurum ve kuruluşlarda görev yapan çalışanların mali durumlarıyla ilgili sosyal bir denge kurulmasının gerekli olduğu hallerde sosyal denge sözleşmesi yapılabilmelidir.
2. Sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfında görev yapanlar için özel hizmet tazminatları 20 puan, diğer hizmet sınıfları için 15 puan artırımlı uygulanmalıdır.
3. İstanbul’da görev yapanlara 30 puan ilave özel hizmet tazminatı verilmelidir.
4. Hekim dışı sağlık personelinden lisans mezunu olanlara 623 TL, önlisans mezunlarına 485 TL, ortaöğretim mezunlarına 346 TL her ay emekli aylıklarıyla birlikte ilave ödeme yapılmalıdır.
5. Sabit ek ödeme oranları 15 puan artırılmalıdır.
6. Sabit ek ödemeler genel bütçeden ödenmelidir.
7. Sabit ek ödemeler gelir vergisinden muaf olmalıdır.
8. Personelin unvanı, sağlık personelinin çalıştığı birimin risk durumu ile sağlık tesisinin hasta güvenliğini sağlama durumu, sağlık tesisinin rolü, yönetici değerlendirmesi, eğitim durumu, PDC doluluk oranı ve bölge gelişmişlik durumu gibi göstergelerin yer aldığı pozitif performansa dayalı bir ek ödeme sistemi uygulanmalıdır.
(Döner sermaye sistemi yeniden değerlendirilerek tüm sağlık çalışanları, en az yüzde 20 oranında daha fazla ek ödeme almalıdır.)
9. Yıllık izinlerin tamamında döner sermaye kesintisi yapılmamalıdır.
10. Hizmet alanı kadro unvan katsayıları 0,10 puan artırılmalıdır.
11. Toplu sözleşmede elde edilen ek puanlar döner sermaye tavanına takılmamalıdır.
12. İcap nöbet ücretleri, bu nöbetleri tutan tüm sağlık çalışanlarına ödenmelidir.
13. Nöbet ücretleri %50 artırılmalıdır.
14. Acil servise hizmet veren laboratuvar ve röntgen çalışanları, acil servis için öngörülen artırımlı nöbet ücretinden yararlandırılmalıdır.
15. Özellik arz eden birimlerin tamamı, %50 artırımlı nöbet ücretin yararlanmalıdır.
16. Gece ve resmi tatillerde nöbet tutanlara nöbet ücreti %20 artırımlı ödenmelidir.
17. Radyasyona tabi birimlerde hizmet gereği nöbet tutmak zorunda olan çalışanlara nöbet ücreti ödenmelidir.
18. Nöbet ücretleri ve icap nöbet ücretleri genel bütçeden ödenmelidir.
19. 657 sayılı Kanunun ek 33 üncü maddesinde nöbet ücretlerinin hesaplanmasında kullanılan gösterge cetvelinde yer alan “diğer personel” kısmı öğrenim durumlarına göre ayrılmalı ve katsayılar “yükseköğrenim görmüş:70, lise dengi öğrenim görmüş:60” olarak uygulanmalıdır.
20. ADSM’de görev yapan ve radyasyonla çalışanlar fiili hizmet süresi zammından 360 güne 90 gün olarak yararlandırılmalıdır.
21. Sağlık hizmeti sınıfında olup insan sağlığına ilişkin hizmetlerde bulunan tüm çalışanlar (Biyolog, Çevre Sağlığı Teknikeri/Teknisyeni, Yaşlı Bakım Teknikeri, Evde Hasta Bakım Teknikeri, Tıbbi Sekreter gibi unvanlar) fiili hizmet süresi zammından yararlandırılmalıdır.
22. Sağlık teknisyeni, radyoloji teknisyeni, anestezi teknisyeni, laborant vb. branşlardaki personel sağlık memuru kadrolarına atanmalıdır.
23. Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerindeki maaşları döner sermaye bütçesinden ödenen kamu görevlilerinin maaşları genel bütçeden ödenmelidir.
24. 3 yıl süreyle Sağlık Bakanlığı’nda çalışan 4/B sözleşmeli personel, vekil ebe/hemşireler ve kamu görevlisi olmayan aile sağlığı çalışanları 663 sayılı KHK’nın 45/A maddesi kapsamına geçirilmelidir.
25. 663 sayılı KHK 45/A maddesi kapsamında istihdam edilen sözleşmeli personele sağlık mazeretinden tayin hakkı verilmelidir.
26. Yirmi dört saat esaslı hizmet veren kurum ve kuruluşlarda kurulan kreşlerde yirmi dört saat kesintisiz hizmet verilmelidir.
27. Hizmet kolumuza giren kurum ve kuruluşlarda görev yapan memurların 0-6 yaş grubuna giren çocukları için kreş kurulmalı, yeterli sayı sağlanamadığı için (50 ve üzeri) kreş kurulamayan kurumlar için ise merkezi bir alanda kreş kurulmalı ve ücretsiz servis imkânı sağlanmalıdır.
28. Sağlık Bakanlığı’na bağlı şehir hastanelerinde görev yapanların mesaiye geliş ve gidişleri için servis hizmeti sağlanır.
29. Sağlık tesislerinde çalışanlar için giyinme odası, dinlenme odası, gardırop, ibadethane gibi sosyal alan ve imkânlar oluşturulması sağlanmalıdır.
30. Sağlık kurumlarında Çalışan(İş) Sağlığı ve Güvenliğine yönelik yapılan iş ve işlemleri izlemek ve değerlendirmek üzere yetkili sendika ile ilgili Bakanlıklar arasında ortak bir çalışma yapılmalıdır.
31. Sağlık Alanında Lisans Tamamlama uygulamasına 2014 sonrası ön lisans mezunu olan sağlık çalışanları da başvurabilmelidir.
32. Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı bu sözleşme dönemi içerisinde en az bir defa yapılmalıdır.
33. Yardımcı hizmetler sınıfında olup yüksekokul mezunu olanlar sınav şartı aranmaksızın genel idari hizmetler sınıfındaki uygun kadrolara atanmalıdır.
34. 4/C’den 4/B’ye geçenlerin sabit ek ödemeleri artırılmalıdır.
35. Kadın Konuk Evi, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi, Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi, Sosyal Hizmet Merkezi ve İl Müdürlüğü çalışanlarına da sosyal hizmet tazminatı ödenmelidir.
36. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı için önceki toplu sözleşme ile günlük, haftalık ve dini bayram günleri için artırdığımız nöbet ücretleri tekrar revize edilerek artırılmalı, resmi bayramlarda da nöbet ücreti ödenmelidir.
37. Gündüzlü hizmet veren kuruluşlarda icap nöbeti tutanlara icap nöbet ücreti ödenmelidir.
38. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı kuruluşlarda yöneticilik yapanlara haftalık 30 saat ek ders ücreti verilmelidir.
39. Eş ve sağlık mazeretinde kadro kısıtlaması olmaksızın üniversiteden üniversiteye tayin hakkı verilmelidir.
40. Üniversitelerden, Sağlık Bakanlığına eş durumuna bağlı atamalar kadro kısıtlaması olmaksızın gerçekleştirilmelidir.
41. Adli Tıp Kurumunda çalışanlara “adalet hizmetleri tazminatı” ödenmelidir.
42. Adli Tıp Kurumu bünyesinde çalışan adli tıp uzmanlığı dışındaki teknik konularda bilirkişilik yapan, teknik raporları düzenleyen, fizik, kimya, biyoloji ve trafik ihtisası ile ilgili lisans mezunu çalışanlara uzmanlık kadrosu verilmelidir.
43. Kamu çalışanlarının mali ve sosyal hakları ile özlük haklarını ve çalışma koşullarını ilgilendiren kurul ve komisyonlarda yetkili sendika temsilcisi bulundurulmalıdır.
44. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarda yetkili sendikalara işyeri sendika temsilciliği odası tahsis edilmeli, işyeri sendika temsilci odalarının masa, sandalye, bilgisayar, yazıcı vb. donanımı kurumca karşılanmalıdır.