‘Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinde 141.sıradayız’

(HABER MERKEZİ)-İYİ Parti Milletvekili Metanet Çulhaoğlu yaptığı açıklamada, “Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinde 141.sıradayız. Türkiye’de erkekler, kadınlardan daha fazla kazanıyor. İYİ Parti için tarımsal üretim ve kırsal kalkınma kadınlarımızla bir bütündür” dedi.

Çulhaoğlu, “Türkiye’de erkekler, kadınlardan en az yüzde 8 daha fazla kazanıyor. Bu ayrım, lise mezunu kadın ve erkekler arasında yüzde 14 meslek lisesi mezunları arasında ise yüzde 30’a ulaşmış. İşte size Ak Parti’nin ekonomi vizyonunda kadına ayrılan yer. İşte size Ak Parti iktidarının kadınlara verdiği değer. Kırsaldaki tabloysa daha da ağır. Sosyal ve geleneksel yapıların bütün yükünü çeken kadınlarımız, hırpalanıp, baskılara maruz kaldığı gibi tarımsal üretim ile ev hizmetleri arasında sıkıştırılmış durumda. Köy kırsalında tarımsal üretimi ve akrabalık da dahil olmak üzere sosyal ilişkileri düzenleyen, yani sosyal dengeyi sağlayan kadınlardır. Aile işletmelerinde satışı, pazarlamayı yapan ve yöneten kadınlardır. Daha üretken olan, üretime karşılıksız katılan da yine onlardır. Kırsal alanda hâkim güç erkekmiş gibi görünse de görünmeyen gerçek kahramanlar, aslında kadınlardır. İşte tam olarak bu nedenle, Avrupa Birliği’ndeki çiftçilerin yüzde 30,2’si, yani 3,2 milyonu kadın çiftçilerden oluşur. Bizde bu sayı bilinmiyor bile. Sonra Ak Parti çıkıp, “Köy kırsalındaki göçü durduracağız, tersine göç yaratacağız.” diyor.

Köy kırsalından göçün ana aktörü kadındır. Kadın giderse, aile gider. Kadın giderse tarımsal üretim gider. Araziler, ahırlar boş kalır. Kadın giderse geri dönmez. Bu iktidar varken, ne kadınların derdi biter, ne de ekonomi düzelir. Bu bilinçsizlik sürdükçe ne tarım yola girer, ne de çiftçimizin yüzü güler.

Peki İyi Parti olarak biz ne yapacağız?

Biz; Dünya Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi’nde 141. sırada bulunan ülkemizi ilk 50’ye sokacağız. Kamu’da idareci ve yönetici pozisyonlarında pozitif ayrımcılık yapacağız. Kadınlara güvenceli ve sürekli istihdam sağlayacak politikalar planlayıp hayata geçireceğiz. Kayıt dışı istihdam ve uzun çalışma sürelerine karşı denetim mekanizmaları geliştirip, caydırıcı önlemler alacağız.

Kadınla erkek arasındaki cinsiyete dayalı ücret farkını ortadan kaldıracağız. “Eşit işe, eşit ücreti” takip edeceğiz. Başta işyerleri olmak üzere hayatın her alanında kadına yönelik taciz ve şiddete karşı önlemler alacağız.

Ayrıca; Uzun zamandır iktidarda olup yönetemeyenlerin aksine, bizim için tarımsal üretim ve kırsal kalkınma bir bütündür. Tarımdan kopuş bizim için aynı zamanda kentsel bir sorundur.

İşte bu nedenle, tarımda kadın istihdamına özel önem vereceğiz. Öncelikle tarımda çalışan kadınlarımızın ve gençlerimizin Genel Sağlık Sigortası, Bağ-Kur ve SGK borçlarının tasfiyesini sağlayacağız. Prim ödemelerine kolaylık sağlayıp devlet katkısı tutarını artıracağız. Tarımda çalışan kadınlarımızın hamilelik ve doğum sonrası dönemini sigortalılık süresine dahil edeceğiz. Devlet Destekli Tarım Sigortaları kapsamına “Tarımsal Kaza ve Risk Sigortası’nı” ilave edeceğiz. Kent kırsalındaki kadınlarımız için “Kültür ve Pazarlama Merkezleri” kuracağız. Bu merkezler üzerinden köy kırsalı kadınlarının kent kırsalı ile bağlantılarını geliştirecek, sosyal ve kültürel gelişimlerine katkı sağlayacağız. Kırsal alan öğrencilerinin “Tarım Meslek Liseleri’ne” girişleri için kontenjan açıp, ek puan vereceğiz. İstanbul Sözleşmesi’nin ana çerçevesine en çok ihtiyaç duyan kesim oldukları için kırsal alan kadınlarımızla ilgili yaptırım ve tavsiyeleri özel olarak takip edip,haklarına sahip çıkacağız.

Türkiye’nin çözülemeyecek derdi yok. Bize güvenin.

Bu dar günlerinde milletine üç kuruşu çok gören, milletin kaynaklarını 5 müteahhite yediren bu zihniyeti değiştireceğiz. İyileştirilmiş ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’le, Türkiye’nin sorunlarını teker teker aşacak, zengin ve mutlu bir Türkiye’yi milletçe el ele, omuz omuza inşa edeceğiz inşallah” diye konuştu.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor