Travmalarda yaş küçüldükçe hasar artıyor!

HABER: Eylem USNEKER

ADANA (BÖLGE)-Psikolog Gülcem Yıldırım travma ve iyileÅŸmesi hakkında bilgiler verdi.

Gülcem Yıldırım, “Travma ruhsal olarak kaldıramayacağımız bir duyguya maruz kalmaktır. Dayanabileceğimizin üstünde bir acıya maruz kaldığımızda bedensel tepkimiz bayılma olurken ruhsal tepkimiz donmadır.

Bizim hayatta kalmak için üç stratejimiz var. SavaÅŸacak kadar gücün varsa savaÅŸ, kaçacak kadar zamanın varsa kaç, savaÅŸacak kadar gücün yoksa, kaçacak kadar zamanın yoksa donup kal. DoÄŸadaki bütün canlıların hayatta kalma stratejisi budur. 

Ruhsal olarak yüksek bir duyguya maruz kaldığımızda kaza, Ã¶lüm, taciz, ÅŸiddet gibi beynimizde yüksek düzeyde adrenalin ve stres hormonları salgılanıyor. Bu hormonlar yaÅŸadığımız olayın beynimize kalıcı bir ÅŸekilde kaydedilmesine sebep oluyor. Biz buna Ã¼tü basma etkisi diyoruz. Yani travmada yaÅŸadığımız duygular beynimizde, ömür boyu silinmeyecek kalıcı hasarlara neden oluyor.

Travmaya maruz kalma yaşımız ne kadar küçükse travmadan aldığımız ruhsal hasar da o oranda büyük oluyor. Yani 3 yaşında tacize uğrarsa, 10 yaşında tacize uğradığından daha fazla etkileniyor. Ya da 5 yaşında annesi ölürse 13 yaşında ölmesinden daha fazla etkileniyor. Yani yaş küçüldükçe ruhsal hasar artıyor.

Zihnimiz 3 yaşın altındaki anıları hatırlamıyor, 3 yaşın altındaki anılar beden hafızasına kaydediliyor. Bizim beynimizde anılardan sorumlu birkaç bölge var, bunlardan biri hipokampüs. Hipokampüs 3 yaşına kadar az geliÅŸmiÅŸ, dolayısıyla üç yaşına kadar yaÅŸanan travmalar beden hafızasına kaydediliyor. YetiÅŸkin olduÄŸunuzda başınız aÄŸrıyor örneÄŸin baÅŸ aÄŸrısı çocukluktaki bir travmanın ateÅŸlenmesi sonucu oluyor. Ama bunu bilinçli kısmımız bilmiyor. Çocukken yaÅŸadığımız olumsuz bir duyguya bugün maruz kaldığımızda Ã§aresizlik olabilir, deÄŸersizlik olabilir, yalnızlık olabilir, bilinçdışımızda bu duygularla ilgili çocukluÄŸumuzda yaÅŸadığımız anılar ateÅŸleniyor. Bugün tıpta sebebi belli olmayan pek çok hastalık 3 yaşın altındaki travmalara dayanıyor.

Beyin geliÅŸimimizin yüzde sekseni 6 yaÅŸta tamamlanıyor. Yani 0-6 yaÅŸ arası çok kritik bir dönem. Bu dönemde yaÅŸadığı olumsuz anılar kiÅŸinin hayatında betona yazı yazmak gibi bir etkiye sebep oluyor. Travmatik anıların beyine kaydedilmesi de diÄŸer anılardan farklı. Travmatik anılar beyinde diÄŸer anılara entegre olamıyor. Dolayısıyla dışarda ayrı bir yerde duruyor, fanusta gibi. Bu bilgiler ve duygular diÄŸer anılara kaynaÅŸmadığı için gündelik hayatımızda sebebi olmayan huzursuzluk, aÄŸrı, korku, kaygı, endiÅŸe, boÅŸluk, mutsuzluk gibi duygulara sebep oluyor. 
RÜYALAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor