“TRT Atatürk ile ilgili kaç dizi yaptı?”

(HABER MERKEZİ)-CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer TBMM Bütçe ve Plan Komisyonunda yaptığı konuşmada torba kanun teklifleri getirilmesini eleştirdi. Teklifte TRT ile ilgili maddeler üzerinden kurumun çalışmalarını sorgulayarak, TRT’nin Atatürk ile ilgili kaç dizi yaptığını sordu..
ANAYASAYA UYULMUYOR
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ”Kanun teklifinin maddelerine baktığımız zaman Anayasa Mahkemesinin çok sayıda iptali üzerine düzenlemeler içeren bir teklif olduğunu görüyoruz. Sorun şu: Kanun teklifi yeni düzenlemelere göre tek adam rejiminde “milletvekilleri tarafından getirilir.” deniyor ama torba kanun tekliflerinin bir milletvekili tarafından hazırlanamayacağı aşikâr. Öyle olunca bürokratlar hazırlıyorlar ve bürokratlar milletvekillerine veriyor, milletvekilleri imzalıyor, buraya geliyor. Peki, bir bürokrat bunun Anayasa’ya aykırı olup olmadığını ya da Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmeyeceğini bilmez mi? Bilir. Niye çıkarılıyor? Çünkü Anayasa Mahkemesi bu konularda görüşmeler iki ile beş yıl arası sürdüğüne göre çıkarılan o düzenleme geriye dönük de işlemeyeceği için amaca hizmet eden iktidarın kendi isteği doğrultusunda uygulamaları kapsıyor ve onlar yapılıyor. Sonra tekrar buraya getirince gene bir virgül değişiyor “ve” değişiyor; aynı uygulama devam ediyor ve Anayasa fiilen var ama maddeler olarak Anayasa uygulama dışı, mevcut siyasi iktidar neyse, ne istiyorsa ona uyguluyor. Bu, tabii, doğru bir yöntem de değil, iyi bir yönetim anlayışı da değil; onun için de yamalı bohçaya dönmüş, kim ne taraftan tutarsa o tarafa giden bir hâle getirilen bir yönetim anlayışında yönetimsizlik sorunu şu an ülkede var. Onun için de tıkanmalar artmış, işçinin, çiftçinin, esnafın, emeklinin beklediği düzenlemelerin Meclise gelmesi yerine yönetim tarzından kaynaklanan ve hâkimiyeti sınırsız olarak elinde tutan bir yaklaşım biçimiyle burada kanun teklifleri görüşülüyor.” Dedi.
TRT EN ÖNEMLİ KURUMLARDAN BİRİ İDİ.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer Torba kanunda TRT ile ilgili maddelerde yer aldığını belirterek “TRT Türkiye’nin en önemli kurumlarından biriydi ve yetişmiş kadrolarıyla dışarıda iş yaptırmayacak kadar da güçlü bir dokusu, yapısı vardı. Darmadağın edildi, oradakilerin önemli bölümü görevlerinden ya uzaklaştırıldı ya emekli edildi ya sürüldü, sonrasında hizmet alımı yoluyla ya da dışarıdan iş yaptırarak TRT vatandaştan topladığı vergiyi bir yerde iktidar yandaşlarına aktaran kurum hâline de dönüştü. Örneğin, merak ediyorum, kurum dışında kaç tane program yaptırılıyor, oralara ne kadar harcama sağlanıyor ve kurum dışı yaptırılan bu işlerden yayınlanmayan var mı? Çünkü hem dışarıda bir çalışma yürütülüyor hem o çalışmanın TRT’de yayınlanmadan parası ödenmiş oluyor. Hâlihazırda son beş yılda böyle kaç tane dış yapım sağlanıp da gösterilmeyen, rafta bekleyen ya da kurum tarafından devre dışı alınan var?burada kurumun hayata geçirdiği Gönül Dağı, Diriliş Ertuğrul, Alparslan Büyük Selçuklu, Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi, Mehmet: Fetihler Sultanı, Bir Zamanlar Kıbrıs, Tozkoparan İskender, Kod Adı Kırlangıç gibi izlenebilen ve geçmişi de anlatan güzel yapımlar var da Mustafa Kemal Atatürk’le ilgili kaç tane yapım yapıp, üretip belgesel hâlinde yurt dışına bunlar program olarak da gönderildi, satıldı ya da onunla ilgili bir çalışma var mı? Burada onu göremediğim için merak ettim, yani kaç tane bu konuda bir çalışma cumhuriyetin ilk yıllarına ait- yani aleyhte değil de gerçekleri içeren bir anlayışla ele alındı?”