TÜİK verilerine göre Veteriner Hekimlik

Nihat KÖSE

Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı

Ülkemizde üniversite mezunlarının istihdamında ilk sırayı %80,1 oranla Veteriner Hekimler yer aldı. Hemen peşinden de İzmir Kiraz’da Veteriner Fakültesi açıldı. Ülkemizde hayvancılık can çekişirken, kırmızı ete ulaşılamazken; hayvancılığı kurtarmanın yolu Veteriner Fakültesi açmak sanan YÖK yanlış yolda.

***

Hayvancılığımızı Veteriner Fakültesi açarak kurtaramazsınız. Ülkemizde fakülte sayısı bakımından Dünya üçüncüsü 1,5 milyar nüfuslu Çin’den, 1 milyara yakın nüfuslu Hindistan’dan sonra geliyoruz. ABD’yi bile geçtik. Almanya’da 5, Hollanda’da 2 fakülte var. Fakülte sayısı bu kadar az olan ülkelerden  neredeyse dünyanın her yerinden hayvan ve hayvansal ürün ithal ediyoruz. TÜİK verileri açıklandıktan sonra korkarım ki 32 ( otuz iki )  olan Veteriner Fakültesi sayımız daha da artacaktır.

***

Asıl olan  Fakülte sayısını arttırmak değil kaliteyi arttırmaktır. Veteriner Fakültesi açmak sosyal bilimlerde bir fakülte açmakla aynı şey değildir. Veteriner Hekimlik eğitimi zor ve masraflı bir eğitimdir. Laboratuarları, hastaneleri vs ile en pahalı eğitimlerden biridir. Bu kadar çok fakülteye ne ait yapı ne de öğretim üyesi bulabilirsiniz.

***

Sonunda istihdam sorunu olan bir meslek grubu oluşturursunuz ki bunun ne hayvancılığımıza ne ülkemize ne de mesleğimize bir yararı vardır. Hemen şimdi fakülte sayısının azaltılması ve de Veteriner Fakültesine giriş puanlarına bir taban puan belirlenmesi gerekmektedir. Zira Veteriner Hekimlik analitik düşünmeyi gerektiren; iyi yapılmazsa insanlarımızın da sağlığını tehlikeye atabileceğimiz sonuçları doğuracak felakete yol açabilir.

***

Veteriner Fakültesi açmak için harcadığımız paraları hayvancılığımızı desteklemeye ve de sayısını azalttığımız fakültelere harcadığımız meslekte kaliteyi arttıracaktır. Yeni fakültelerin yerine meslekte uzmanlık eğitimine önem vererek uzman hekimler yetiştirmeliyiz. Ancak sorunları böyle aşabiliriz.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor